UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2018-08-25 16:32

Megkapaszkodtak a hetediken

Magabiztosan zárta a kaunasi leány U16-os A divíziós Európa-bajnokságot a magyar válogatott. Mészárosné Kovács Andrea játékosai a hetedik helyért mérkőztek meg szombaton a korábbi csoportellenfél Lengyelország ellen, s kiütéses győzelemmel, 78‒59-re diadalmaskodtak.

M. Sz.utanpotlassport.hu Borús péntek után derűs szombattal zárhatta a kaunasi A divíziós Európa-bajnoki szereplést a magyar U16-os leányválogatott. Mészárosné Kovács Andrea csapata számára nem volt ismeretlen ellenfél Lengyelország, hiszen a csoportkör utolsó fordulójában egyszer már legyőzte. Azóta a mieink elverték a nyolcaddöntőben Litvániát, a negyeddöntőben viszont alulmaradtak Csehországgal szemben, az 5-8. helyért vívott harc első körében pedig az oroszoktól is vereséget szenvedtek. A lengyelek a nyolc közé jutásért a németeket múlták felül, majd Spanyolországtól és Franciaországtól kaptak ki. A két gárda szombaton a 7. pozíció megszerzéséért vonult a pályára.

Hetedikként zárta a kaunasi U16-os Európa-bajnokságot a magyar válogatott Forrás: fiba.basketball
Hetedikként zárta a kaunasi U16-os Európa-bajnokságot a magyar válogatott Forrás: fiba.basketball
A piros-fehér-zöld alakulat kezdte jobban a találkozót, hamar állva hagyta ellenfelét, Dombai Réka révén már az első percben 4‒0 volt az állás. A negyed közepére az előny hat pontosra nőtt, és láthatóan élvezték a játékot a mieink. A lengyelek hárompontosokkal igyekeztek operálni, de remekül játszott a csapat, így nyolcpontos előnnyel zárta az első negyedet (21‒13). A másodikban rengeteget hibázott mindkét gárda, így másfél percig nem is esett kosár, majd a lengyelek találtak be először, viszont Habling Lara két ügyes kosarával jött a válasz is. Nem sok idő telt el, és a különbség 15 pontosra nőtt, ezért nem sok választása maradt az ellenfélnek, kockáztatnia kellett. Ezt okosan kihasználva a lányok tovább növelték az előnyt: Vég-Dudás Anna és Galántai Alma kosaraival, így vonultak a felek a nagyszünetre (45‒28). A fordulás után folytatódott a lendületes játék, ennek köszönhetően 12‒0-s periódust produkáltak Mészárosné Kovács Andrea tanítványai, amit a hajrára nem is tudtak lefaragni a lengyelek (71‒46). Gyakorlatilag el is dőlt a találkozó, amit mindkét csapat érzett, ennek eredményeképpen az utolsó felvonásban nem is esett sok kosár, összesen húsz, 7‒13-as elosztásban. A mezőnyből kiemelkedett a 41 pontos Dombai, valamint a 14 pontot és 10 lepattanót szerző Madár Eszter, a magyar válogatott pedig 78‒59-re diadalmaskodott, ezzel megszerezte a hetedik helyet a kaunasi Európa-bajnokságon.

LEÁNY U16-OS EURÓPA-BAJNOKSÁG, KAUNAS 7. helyért. Magyarország‒Lengyelország 78‒59 (21‒13, 24‒15, 26‒18, 7‒13) A magyar válogatott: Rakita 4, Galántai 6, Dombai 32/9, Habling 4, Madár 14. cserék: Boros 2, Keita -, Kuncz -, Dénes 1, Szerencsés 2, Vég-Dudás 4, Vincze 9/3. Vezetőedző: Mészárosné Kovács Andrea.

További korosztályos híreink KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.