UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Jégkorong

2018-08-25 09:00

Tizenöten a szomszédban

A hajrájához ért a jégkorongozók felkészülése. A legjobbak jelenleg válogatott tornákon vesznek részt, jövő hét végén pedig már kezdődik a klubszezon is. A magyar korosztályos csapatok csak úgy, mint az elmúlt években két fronton a hazai és az osztrák bázisú ligában is versenyeznek. A szomszédban tizenöt gárda méreti magát a 2018/19-es évadban.

Boros Tamás – utanpotlassport.hu Már csak néhány nap van hátra, és szeptember 1-jén megkezdődnek az osztrák bázisú nemzetközi jégkorong-bajnokság küzdelmei a juniorok (EBYSL) és az ifjúságiak (EBJL) között is. A két említett pontvadászatban már 2012 óta vesznek részt magyar korosztályos csapatok, olyannyira, hogy az EBYSL címvédője a Fehérvár, amely a Jesenicét győzte le a döntőben, míg az ifik döntőjében a Salzburgtól kaptak ki.

A Fehérvár juniorcsapata az osztrák és a magyar bajnokságot is címvédőként kezdi Forrás: Fehérvár AV19
A Fehérvár juniorcsapata az osztrák és a magyar bajnokságot is címvédőként kezdi Forrás: Fehérvár AV19
Egri Gergely, a Magyar Jégkorong Szövetség sportigazgatója elmondta, minden korosztályos szinten kiváló az együttműködés az osztrákokkal, ami minden fél számára előnyökkel jár. Szerencsére nagyra duzzadt az utóbbi években a magyar utánpótlás-csapatok létszáma. Vannak olyan hangok, mondta Egri, amelyek szerint akár egy külön honi bajnoksággal is elérhető  lenne a megfelelő meccsszám. Mi azonban, tette hozzá, azt látjuk, hogy a mérkőzések kiélezettsége és színvonala indokolja a közös bajnokság fenntartását. Az osztrákok még mindig előttünk járnak, ha az azonos korosztályba tartozó csapatok erejét tekintjük, jegyezte meg Egri Gergely, ám a cél az, hogy ezt a világranglista helyezésekben is fennálló különbséget egyre inkább csökkentsük. Ezúttal összesen 6 magyar csapat (Ifj. Ocskay Gábor JA, MAC, Debreceni HK, UTE, Győr, KMH–DVTK) indul a juniorok között, mindannyian a bajnokság keleti csoportjában . Az ifjúságiak között 9 magyar gárda száll harcba a minél jobb helyezésekért (a Keleti csoport C csoportjában a Debreceni HK, DVTK Jegesmedvék, KMH, Vasas és az UTE, míg a D csoportban az: Ifj.Ocskay Gábor JA, Ferencváros, Győr, és a MAC) Ez egy fejlesztő liga, és itt nem annyira az eredményességen van a hangsúly, emelte ki Egri Gergely. Jim Brithén fejlesztési igazgató július 1-jén kezdte meg munkáját, és az ő filozófiája az, hogy fontosabb a fejlesztés-orientáció, és ez igaz az U18-U20-as korosztályokra is. Azt látjuk, folytatta a sportigazgató, hogy erőnlétben, taktikai felkészültségben a magyar fiúk akár a világ élvonalával is felveszik a versenyt, A képességek terén ellenben le vagyunk maradva. Elsősorban a botkezelésre, ütő-, és korcsolyázó technikára gondolok. Ezek javítása pedig eleinte az eredményesség rovására fog menni. Itt tehát a rövidtávú, csak a győzelemre épülő taktika, valamint a hosszútávú technikai fejlesztés látszólag ellentmond egymásnak, mi azonban inkább az utóbbit helyezzünk előtérbe. Ezért a szövetség nem is vár el feltétlenül jó eredményeket, sokkal inkább azt, hogy a fiatalok izgalmas meccseket játsszanak, mert ez válik hasznára mind a győztes, mind a vesztes félnek, hiszen nyomás alatt kell gyakorolni a fejlesztendő elemeket. További korosztályos hírek JÉGKORONGBAN a sportági aloldalunkon.