UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Öttusa

2018-08-26 11:15

Másképp csinálják

A Trion SC 2006-ban azért alakult meg a honlapja szerint, hogy veteránok egyesületi körülmények között versenyezhessenek. Ehhez képest 2018-ban – öt évvel az újjáalakulás után –, a tehetséggondozás úttörőjeként tűnt fel a nagy klubok uralta magyar mezőnyben és a korosztályos világversenyeken. Mert valamit másképp csinál.

Arday Attila – utanpotlassport.hu Kardos Bence egyéni ezüsttel lepte meg a szakmát a junior-Eb-n, később pedig a vb-n is dobogóra segítette a csapatot. Barta Luca súlyos sérülésből visszatérve lett tagja a junior-vb bronzérmes triójának, mellettük Erdős Rita, Tóth Dorka Sára, Gaál András és Gáll András jutott ki a világversenyekre, utóbbi aranyat hozott haza az U17-es Eb-csapat tagjaként. Sokkal több öttusázója pedig nincs is a klubnak, és alapítók nem is szeretnének tömegesíteni, ez a filozófiájuktól idegen. Kardos Bence egy korábbi cikkünkben már utalt arra, hogy átigazolása után milyen fejlődésen ment át a Trionban, ahol valamit másképp csinálnak.  A hogyanról Burcsa Szabolcs vezetőedzőt kérdeztük. „Láttuk a magyar öttusa állapotát és szerettünk volna olyan törődést adni a versenyzőknek, amilyent mi nem kaptunk meg annak idején – mondta a szakember. – Mindenkivel másképp kell bánni, más a habitusa, más a terhelhetősége. Közben mi a munkában hiszünk. Az öttusa elment az atletikusság irányába, ha a kombinált számban nem erős valaki, csak egy tagja lesz a mezőnynek. Mi ebbe a számba rengeteg energiát fe

Kardos Bence (balra) páratlan adottságaival egyéni módon foglalkoznak
Kardos Bence (balra) páratlan adottságaival egyéni módon foglalkoznak
ktetünk, a szokásoshoz képest sokkal több futómunkát végzünk, kilométerben legalább a dupláját. Mindenki kérdezi, Kardos Bence eredményei minek köszönhetőek. Hát annak, hogy heti nyolcvan-száz kilométert fut. Ezzel az alap-állóképessége is sokkal jobb lett, mint mindenkinek, aki idejött. Persze, aki addig húsz kilométert futott hetente, azt nem lehet mindjárt kilencvennel terhelni. Gaál Andrásnak közel húsz évesen kellett szétszedni a futását és új alapokra helyezni, ami időigényes folyamat, de haladunk. Kardos Bencének ráadásul olyan adottságai vannak, olyan a savasodási szintje, amire születni kell.” Bence a junior Európa-bajnokság kombinált számában hatodik helyről futott fel a másodikra, a világbajnokságon pedig a huszonötödikről a tizenkettedikre. A vb-n 10:37 alatt teljesítette a futás-lövészetet, edzője állítása szerint ilyen időre világversenyen még senki nem volt képes, csak magánversenyen tartanak számon jobb eredményt. „A statisztikák alapján az egyik legeredményesebb klub vagyunk már, de nem ez a célunk, hanem az, hogy külön-külön sokat fejlődjenek a versenyzőink – folytatta Burcsa Szabolcs. – Most van újabb két igazolásunk, de ezzel bezárjuk a kaput, mert ha többen lennének a sportolóink, az már a figyelem, a törődés rovására menne a részünkről. Jelenleg nyolc edzőhöz tizenhat versenyző tartozik, és mindenhol dobogón vagyunk, azért is, mert mindenkivel az az edző foglalkozik, aki neki személyesen a leginkább megfelelő.  Régebben úgy gondolkoztak, hogy ötven gyerekből egy csak elér valamit, és ezt megtehették, de mi más utat járunk. A tíz éves kortól a felnőttig kísérjük a sportolókat, állandó kapcsolatban vagyunk velük, persze fontos, hogy ne erőltessük rájuk magunkat.” Mivel Burcsa Szabolcsnak a futás volt a legjobb száma, ez a terület a lövészettel kiegészítve elsősorban az övé, Jakab Ágnes szakmai támogatásával. Czink Györgyé, a másik alapítóé a lovaglás. A lövészetet is Gyömrőn oldják meg, a víváshoz a BVSC – Kovács Iván, Andrásfi Tibor – lett a szakmai partner, az úszóedzéseket pedig négy helyszínen tartják, kinek hol a legjobb. „Sokszor azt látom, hogy a verseny előtt az öttusázók feszült állapotban vannak az elvárások miatt, ezzel szemben a trionosok mosolyognak, jókedvűek. Tudják, hogy mennyi munkát elvégeztek, aztán hozzák az eredményeket, amelyek megnyitották a kapukat. Így már beszélgetnek velünk mások is, delegálnak minket, edzőket is versenyekre, megkérdezik tőlünk, mi mit hogyan csinálnánk?” – mondta a vezetőedző, aki egyelőre a magántőkéjét is kénytelen felhasználni a klub működéséhez. De egyre inkább bízik abban, hogy szponzorokat talál; nem abban, hogy a nem létező fizetését megemeljék, hanem, hogy többek között az utazásokat segítsék. További korosztályos hírek ÖTTUSÁBAN  a sportági aloldalunkon.