- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Szelek szárnyán

UP-info utanpotlassport.hu [1] „Annak ellenére, hogy papírforma lett a végeredmény, rendkívül szeszélyes körülmények közepette zajlott a verseny” – kommentálta az eredményt Majthényi Szabolcs, a vitorlázók olaszországi junior-világbajnokságán bronzérmet szerzett Gyapjas Balázs és Gyapjas Zsombor edzője. A körülményeket a viadal utolsó napja is kiválóan illusztrálta: a reggeli össze-vissza szélben kivitték a mezőnyt a vízre, majd hatalmas mennyiségű eső kínálta meg őket, ami agyonnyomta az amúgy is kialakulatlan szelet.

Gyapjasék bronzérmet szereztek a 470-es junior-világbajnokságon Forrás: Magyar Vitorlás Szövetség [2]

Gyapjasék bronzérmet szereztek a 470-es junior-világbajnokságon  •  Forrás: Magyar Vitorlás Szövetség

A 470-es hajóosztályban versenyző Gyapjasék a megméretés során folyamatos javulásban voltak, a selejtezők közepétől a 8., majd a 6. helyen álltak, később a medalrace-re már a harmadik pozícióban készültek. „Nagyon örülünk az eredménynek, de tudjuk, hogy előfordultak azért hibák is, amelyek nélkül a második hely is elérhető lett volna. Két olyan futam is becsúszott, amelyekben akár tíz pontot is meg lehetett volna fogni” – értékelt az edző.

Főleg úgy, hogy az ezüstérmes olasz Ferrari, Calabro kettős – az aarhusi kvótaszerző felnőtt világbajnokság éremfutamának győztes duója – sokat hibázott, de két alkalommal is az utolsó pillanatban csúsztak be a magyar kettős elé. „Reális eredmény született, és ehhez az is kellett, hogy a riválissá vált német párost kizárják egy futamból, igaz, azt a büntetést csak maguknak köszönhették.”

A magyar hajó sebessége a verseny során általában jó volt ebben a mezőnyben, ám míg a felnőttek között inkább a közepes szél fekszik nekik, a juniorok mezőnyében már jobb a kifújt friss szél. „Elsősorban az erős-szeles sebességen kellene javítani, de ez nagyon függ attól is, hogy kivel tudnak edzeni. A technika javítása mellett több apróságra érdemes figyelni, amikkel kis lépésekkel ugyan, de ugyancsak előrébb lehet lépni.”

További korosztályos híreink VITORLÁZÁSBAN [3] a sportági aloldalunkon.