UtánpótlásSport
2024. április 16.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2018-08-28 18:33

A leghatékonyabb

Olaszország válogatottja nyerte meg a Kaunasban rendezett leány U16-os A divíziós kosárlabda Európa-bajnokságot. A tornán, amint arról már beszámoltunk, a Mészárosné Kovács Andrea vezette magyar csapat a hetedik helyen végzett. Az alakulat csapatkapitánya, Madár Eszter lett a torna leghatékonyabban teljesítő, legpontosabban dobó játékosa, valamint a második legjobb lepattanózója; vele beszélgettünk a történtekről.

Krasznai Bence − utánpótlássport.hu  A magyar leány U16-os kosárlabda-válogatott három vereséggel a hetedik helyen zárta a litvániai Kaunasban rendezett A divíziós korosztályos Európa-bajnokságot. Az együttes csak olyan alakulatokkal szemben maradt alul, amely megnyerte a csoportját. Ilyen volt a későbbi győztes Olaszország, majd a negyeddöntőben Csehország, végül a helyosztókért zajló küzdelemben az oroszok elleni párharc is.

Madár Eszter (fehérben) 14 pontot és 11 lepattanót szerzett a litvánok ellen Forrás: FIBA
Madár Eszter (fehérben) 14 pontot és 11 lepattanót szerzett a litvánok ellen Forrás: FIBA
Ami az egyéni statisztikáit illeti: a válogatottunk legkiegyensúlyozottabb teljesítményét nyújtó játékosa, a dupla-dupla közelében átlagoló (10,7 pont, 9,6 lepattanó) Madár Eszter a dobólistán a 13. lett, a lepattanózásban viszont az egész viadal mezőnyében csupán egyetlen játékos, a 12,6 lepattanót átlagoló litván Simona Visockaite tudta felülmúlni. De ez még nem minden: Eszter értékesítette a legjobban az egész Európa-bajnokságon a duplákat (35/60, 58,3%). Mindezek tükrében talán nem meglepő, hogy a Csata DSE kosarasa bizonyult az egész kontinenstorna leghatékonyabb játékosának a maga 20.9-es meccsenkénti hatékonysági átlagával. Ehhez azért kellett az is, hogy belső, palánk alatti játékos létére 2,1 gólpasszt átlagoljon. Madár így vélekedett oldalunknak a teljesítményéről a megméretés után: „Persze, az volt a célom, hogy minél jobban szerepeljek, de ez engem is meglepett. Nagyon jólesett, hogy kineveztek csapatkapitánynak, és megkaptam a bizalmat. Édes teherként éltem meg. Abszolút motiváló volt, tudtam, hogy rengeteget kell hozzátennem a játékhoz.” A 16 esztendős kosaras elmondta, elégedett a kontinensviadalon elért hetedik helyezéssel: „Teljesítettük a feladatunkat, és bejutottunk a legjobb nyolc közé, így panaszra nem lehet semmi okunk. Azonban lehetett volna jobb... Az olaszok minden téren felülmúltak minket, teljesen megérdemelten győztek ellenünk, s nyerték meg az Eb-t. Viszont a cseheket és az oroszokat is megverhettük volna. Mindkét gárda ellen fejben és erőnlétben vesztettük el a mérkőzést, jobban bírták a végét.” Arra is kíváncsiak voltunk, hogy Eszter szerint mi kellett volna ahhoz, hogy előrébb végezzen a válogatott: „Nagyon gyorsak voltunk a pályán, a csapategység is remek volt; ha valakinek épp nem ment úgy a játék, akkor biztattuk, s felhoztuk. Emellett az assztisztjaink kiválóak voltak, illetve hatalmas szívvel küzdöttünk. Ami viszont hátrányt jelentett, hogy nem volt kimondott centerünk és irányítónk, hiányzott. Az sem tett jót, hogy Dombai Réka nem készülhetett velünk végig, hiszen az U17-es világbajnokságon bizonyított az idősebbekkel. Mindezeket figyelembe véve csak ismételni tudom magam: elégedettek lehetünk a hetedik hellyel.” További korosztályos híreink KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.