UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Ökölvívás

2018-08-29 19:49

Adrián ötödik győzelmére várva

A szerdai szabadnap után csütörtökön és pénteken kizárólag döntős összecsapások alkotják a budapesti ifjúsági ökölvívó-világbajnokság programját, benne a számunkra legérdekesebb mérkőzéssel, amelyet a 60 kg aranyérméért vív Orbán Adrián.

Jancsó Kornél – utanpotlassport.hu Péntek délután fél három körül kapunk választ a legfontosabb szorító-kérdésre: avatnak-e magyar világbajnokot a Duna Arénában, avagy be kell érnie Orbán Adriánnak az ezüsttel az ifjúsági korú bokszolók budapesti csúcsviadalán?

A 60 kg-os Orbán Adrián az elődöntőben egyhangú pontozással múlta felül egyiptomi ellenfelét, így – a magyarok közül egyedüliként – pénteken az aranyéremért mérkőzhet Fotó: Mura László
A 60 kg-os Orbán Adrián az elődöntőben egyhangú pontozással múlta felül egyiptomi ellenfelét, így – a magyarok közül egyedüliként – pénteken az aranyéremért mérkőzhet Fotó: Mura László
A kecskemétiek 16 esztendős kiválósága, a magyar csapat legfiatalabb tagja a 60 kilogrammosok kategóriájában a múlt kedden kezdődött vébé legjobb magyarjaként sorra-rendre nyerte eddigi fellépéseit, noha riválisai egytől egyig jelentős bokszmúltú országokból érkeztek hozzánk. Ám jöhetett kirgiz, ukrán, üzbég, az elődöntőben pedig egyiptomi vetélytárs, Adrián mindegyiket szilaj rohamokkal, nagy szívvel és még nagyobb pofonokkal tanította móresre. És most ott áll az aranycsata előtt, amelyben egy újabb fejlett sportági kultúrájú ország, Thaiföld reprezentánsa vár rá: Atichai Phoemsap, akit a vb előtt eleve a legfőbb favoritok közé sorolt a szakma. Már csak azért is, mert ő a thai csapat egyik legtechnikásabb és rendkívül gyors versenyzője, aki még Budapest előtt a bangkoki Ifjúsági Ázsia-bajnokság legjobb ökölvívója címet nyerte el. Csakhogy Orbán Adrián meg éppen a Duna Arénában bizonyította eddigi négy győzelmével, hogy bárkit képes legyűrni jelenlegi formájában, ereje, egészsége, küzdőszelleme teljesen rendben, ráadásul a hazai közeg neki kifejezetten támogató ösztönzést, nem pedig bénító lelki terhet jelent. „Az, hogy itthon bunyózhatok, saját közönség előtt, óriási megtiszteltetés, és hatalmas pluszt ad nekem” – mondta a pénteki jelenése előtt Konkoly István tanítványa. A mostani ifi vb előtt, az olaszországi korosztályos Európa-bajnokságon sérülés miatt nem indulhatott, már pusztán ezért is akart idehaza jól szerepelni. Rögzítsük: ez tökéletesen sikerült neki, még ha netán kikapna is a világbajnoki elsőségről határozó meccsén. No, de ne legyünk kishitűek, s inkább azt a kérdést tegyük fel magunknak: már miért ne sikerülne neki az újabb bravúr is?... Orbán Adrián révén egyetlen magyar érdekeltségű döntő lesz a kétnapos finálédömpingben, ahol összesen 14 ország ifjú ökölművészeit láthatja a minőségi bokszra vágyó nagyérdemű.  A legtöbb bokszolót Oroszország delegálja 11 versenyzője – hét fiú és négy lány – révén, Kazahsztán nyolc, India négy, Anglia, az Egyesült Államok és Thaiföld pedig 3-3 ifjú versenyzővel érdekelt a véghajrában. További korosztályos híreink ÖKÖLVÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.