- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Megy a hajó

 

A 18 éves evezősnek, Tremmel Flórának jó oka van a mosolygásra: úgy érzi, egyetlen esztendő alatt is sokat fejlődött új számában, és ezt az eredmények is igazolják Forrás: MOL Új Európa Alapítvány [1]

A 18 éves evezősnek, Tremmel Flórának jó oka van a mosolygásra: úgy érzi, egyetlen esztendő alatt is sokat fejlődött új számában, és ezt az eredmények is igazolják  •  Forrás: MOL Új Európa Alapítvány

Kocsmár-Tóth István – utanpotlassport.hu [2] „Azon gondolkodtunk, melyik lehet a jobb érzés, a B-döntőt megnyerni, és úgy a hetedik helyen célba érni, vagy döntőzni, de ott a hatodik helyet elcsípni. Szerintem most boldogabbak vagyunk, mint akik hatodikok lettek” – tekintett vissza a csehországi junior-világbajnokságra Tremmel Flóra, miután Elek Borókával kormányos nélküli kettesek viadalán hetedik helyet szerzett.

Flóra már kiskorában magába szívta a sport szeretetét. Korán elveszített édesapja kosárlabdázott, anyukája sokáig atletizált, középső nővére, Barbara pedig jelenleg is a gerelyhajítók között jeleskedik.

„Anyunak sosem volt célja, hogy élsportolók legyünk, de egészséges életmódra akart minket nevelni, ezért három-négyévesen beíratott úszni. Később én is kipróbáltam az atlétikát, de tizenkét évesen térdsérülés miatt váltanom kellett” – meséli a kezdetekről a Danubius Nemzeti Hajós Egylet versenyzője.

S hogy miképpen lett ebből evezés?

„Épen a londoni olimpiát néztem a tévében, és nagyon megtetszett az evezősverseny. Néhány nap múlva pedig már lenn is voltam az első edzésemen – ad gyors választ a kérdésre, majd folytatja: – Sokan rácsodálkoznak, hogy miért nem a kajak-kenut választottam, de az igazság az, hogy ez soha meg sem fordult meg a fejemben. Az evezésben azt szeretem, hogy sokkal nagyobb a táv, kétezer méter, szemben a kajak-kenu ötszázas és ezres olimpiai számaival. Az állóképesség, a mentális erő szerintem a mi sportágunkban sokkal nagyobb szerepet kap.”

Flóra őszintén elárulja, attól is félt, hogy a kajakozástól megváltozna a teste és kiszélesednének a vállai. Mivel az evezősök sokkal többet dolgoznak törzsből, őket kevésbé fenyegeti ez a „veszély”.

Ficsor László tanítványának esélye volt arra, hogy a Buenos Aires-i ifjúsági olimpián is képviselje hazánkat, ám a nyár eleji Európa-bajnokságon nem sikerült párjával az A-döntőbe kerülniük.

„Szerencsére nem éltük ezt meg olyan különösebben rosszul. Bár Borókával régóta ismerjük egymást, párosban csak szűk egy éve evezünk együtt. Azért is választottuk ezt a számot, mert olimpiai kategória, egyike azoknak, amelyekben Argentínában is versenyeznek majd. Persze nem voltunk boldogok, hogy nem sikerült kvótát szerezni, de az legalább kárpótolt bennünket valamelyest, hogy a világbajnoki kvalifikáció összejött az első közös nemzetközi versenyünkön.”

Ha az ifjúsági olimpia nem is, a felnőtt ötkarikás játékokon még bőven ott kehet Flóra számára.

„A vébén lehagytuk azokat, akik júniusban az Eb-n hatodikok voltak előttünk. Úgy érzem, nagyot léptünk előre ennyi idő alatt is [3], és ha elvégezzük azt a munkát, amit az edzőink kérnek tőlünk, akkor képesek lehetünk akár a tokiói kvalifikációra is” – fogalmazza meg az egyik legnagyobb célját a 18 esztendős sportoló.

Flóra civilben egyébként sportpszichológusnak készül.

„A mentális felkészülésnek nagyon nagy szerepe van a sportban. Azt remélem, hogy a tanulmányaim révén még sikeresebb lehetek az evezésben is. Sajnálom, hogy a felkészülésünkben most még nem játszik komoly szerepet a mentális felkészítés, de ami késik, talán nem múlik” – teszi hozzá nevetve, halkan megjegyezve, ha más nem, majd ő segít a válogatottbeli társaknak.

A versenyző sporteszközök vásárlására pályázott a MOL Új Európa Alapítványánál, így hamarosan egy új, csúcskategóriás evezővel veheti majd fel a versenyt nemzetközi riválisaival.

További korosztályos hírek EVEZÉSBEN [4] a sportági aloldalunkon.