- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Párbajhős felnövőben

Andrásfi Tibor akcióban Forrás: hunfencing.hu [1]

Andrásfi Tibor akcióban  •  Forrás: hunfencing.hu

K. T. I. – utanpotlassport.hu [2]  2018. április 3. A Nagy Dávid, Koch Máté, Andrásfi Tibor, Debnár Gergely alkotta magyar párbajtőrcsapat 45–42-re legyőzi a nagy rivális franciákat a veronai junior-vb döntőjében. A kvartett egyik húzóembere a plusz négy tussal záró Andrásfi Tibor. A BVSC vívója ráadásul szűk egy hónap alatt másodszor ünnepelhet: májusban, Szocsiban korosztályos Európa-bajnoki címet nyert ugyanezzel a csapattal.

„Fantasztikus hetek voltak” – kezdi a visszaemlékezést a 18 éves sportoló. – A döntő amúgy simább volt, mint az eredmény mutatja. Volt, amikor hét tussal is vezettünk. Egész évben ezért dolgoztunk, hihetetlen boldogok voltunk a végén. Ráadásul nagyon egységes, jó hangulatú csapattal értük el mindezt, így azt gondolom, mindannyiunk nevében mondhatom, hogy még nagyobb volt a siker” – teszi hozzá Tibor.

Hogy vívó lesz, az már születésekor várható volt. Édesanyja és édesapja szintén ezt a sportot űzte, utóbbi jelenleg is edzősködik: másoké mellett az ifjabb Andrásfi útját is ő egyengeti.

„Edzésen és versenyen ugyanúgy az edzőm, mint bárki másnak. Nincs apa-fia viszony” – mondja az elsőre szokatlan felállásról a fiú. – „Szüleim sosem erőltették, hogy vívó legyek, de természetesen rengeteg versenyen jártam gyerekként, és hamar megtetszett a közeg. Alig vártam, hogy elvigyenek az első edzésre, attól kezdve pedig egyértelmű volt az utam. A többi küzdősport, mint a boksz és a karate ideig-óráig csábított csak, és végül kitartottam a párbajtőr mellett” – meséli a kezdetekről.

Andrásfi Tibor aranyérmet szerzett tavasszal, Rigában Forrás: hunfencing.hu [3]

Andrásfi Tibor aranyérmet szerzett tavasszal, Rigában  •  Forrás: hunfencing.hu

A hosszú évek munkája a 2017/18-as versenyszezonban fordult igazán termőre. A már említett csapat világ- és Európa-bajnoki cím mellett Tibor állandó szereplője lett a junior világkupaversenyek döntőinek.

„A rigai győzelemre szívesen emlékszem, de ha kedvenc helyszínt kellene mondanom, akkor inkább Udinét választom, ahol kétszer is ezüstérmes lettem.”

S hogy melyek a célok az új évadban, amely egyúttal az utolsó juniorszezon is lesz a zuglói sportoló pályafutásában?

„Bőven van hova fejlődnöm, így nem is annyira a helyezések érdekelnek, hanem az, hogy minél inkább beleerősödjek a felnőttmezőnybe. Persze az Eb- és a vb-cím megvédése sem lenne rossz. Aztán pedig ott van az idény végén a 2019-es, budapesti felnőtt -világbajnokság… Egy fiatal, sokra hívatott válogatott van kialakulóban, amelynek szeretnék én is minél stabilabb tagjává válni. Remélem, sikerül, és akkor hazai közönség előtt is megmutathatom, mit tudok” – tekint a jövőbe Andrásfi Tibor, aki mindemellett helyt kell, hogy álljon az iskolában is, mivel végzős lesz a gimnáziumban.

„Érettségi után pénzügy-számvitel szakon szeretnék tovább tanulni. Matekból és számítástechnikából emelt szinten vizsgázom az elképzeléseim szerint. A B-terv pedig a Testnevelési Egyetem edzőképzése” – mondja.

Tibor sportfelszereléseket vesz a MOL Új Európa Alapítványtól elnyert támogatásból. Mint mondja, néha bajban is lenne a segítség nélkül, ugyanis évente 10-12 pengéje törik el, s pótlás nem olcsó mulatság.

„Tavaly volt olyan edzés, amikor egyetlen nap alatt három pengém lett oda. Gondoltam is magamban, hogy inkább maradtam volna otthon. Ugyanakkor úgy vagyok vele: törjön el néhány most is, csak a szezon végén legyen a nyakamban megint Eb- és vébéarany!”

További korosztályos hírek VÍVÁSBAN  [4]a sportági aloldalunkon.