- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Félpályára fel!

Krasznai Bence − utánpótlássport.hu  [1] Pénteken veszi kezdetét Debrecenben a fiú és leány U18-as 3×3-as kosárlabda Európa-kupa, amely a szakág Európa-bajnokságának felel meg. A kontinensviadallal egy időben ad otthont Magyarország második legnagyobb városa a World Tour Masters küzdelmeinek, egy hatcsapatos női nemzetközi felkészülési tornának, illetve az U23-as Nemzetek Kupájának is. 

A tavalyi 3x3-as Európa-bajnok leánycsapat Forrás: FIBA [2]

A tavalyi 3×3-as Európa-bajnok leánycsapat  •  Forrás: FIBA

Ami az U18-as leányválogatottat illeti: a mieink a sorozat 2015-ös elindulása óta két arany- és egy ezüstérmet szereztek, így kijelenthető, most is a verseny egyik legesélyesebb együttesének számítanak. 

A tavalyi Európa-bajnok csapat összetétele azonban megváltozott. Révész Boróka és Tóth Orsolya továbbra is erősíti a gárdát, viszont Jáhni Zsófia és Tenyér Zsófia szerepét Madár Kata, valamint Budácsik Dorottya veszi át, ugyanis előbbi kettő kiöregedett a korosztályból.

A vezetőedző, Földi Attila beszélt arról oldalunknak, hogy nem volt egyszerű feladat megoldani Jáhni és Tenyér pótlását:

„Nehézkes volt a felkészülés. Tavaly többet tudtunk dolgozni, mivel Orsolya és Boróka sem volt benne az ötös válogatottban, ugyanakkor most mind a ketten az U18-as Európa-bajnoki bronzérmes alakulatban szerepeltek. Ennek ellenére jól összehangolódtak a lányok. Centerproblémával küzdöttünk, meg kellett találni a megfelelő játékost. A szabály az, hogy az a kosaras, aki két világversenyen vesz részt egy szezonban, nem indulhat el többön. Budácsik helyzete sokáig képlékeny volt az U17-es és 18-as válogatottban, de végül nem léphetett pályára a tornákon, így most velünk lehet, s ennek nagyon örülünk.”

Földi kiemelte, a céljuk egyértelműen az, hogy a dobogó legfelső fokára álljanak fel a lányok, ugyanakkor erre természetesen nincsen garancia. Szerinte sokkal erősebb az idei mezőny, mint a korábbiak, s öt-hat csapatnak is jó esélye van a végső győzelemre.

A 2017-es kontinensviadalt a fiúk a 11. helyen zárták, s most sem egyszerű a helyzetük a csoportban: a Szarvas Gábor vezette magyar csapat a hazai kvalifikációs tornán hibátlanul záró olaszokkal, és a mindig veszélyes szerbekkel került egy trióba. Mokánszki Máténak, Ralf Martineznek, Frank Áronnak és Bencsik Barnabásnak így egyértelműen a legjobbját kell nyújtania ahhoz, hogy a gárda az utolsó napon, a kieséses szakaszban is tovább harcolhasson.

„Keményen dolgoztak a srácok, fejben is rendben vannak − így a vezetőedző −. Nagyon nehéz ütközetek előtt állnak, de mindent megtesznek azért, hogy a lehető legtöbbet hozzák ki ebből kontinenstornából. Nem szabad megvárnunk azt, amíg az ellenfél ránk erőlteti a játékát, keresnünk kell a testi kontaktust. Az erőnléti elmaradásunkat agresszivitással és stabil védekezéssel kell kompenzálnunk.”

FIÚ ÉS LEÁNY U18-AS EURÓPA-KUPA, DEBRECEN
A fiúk programja
Csoportmérkőzés, 1. forduló. Magyarország−Szerbia, péntek, 12.30
Csoportmérkőzés, 2. forduló. Magyarország−Olaszország, péntek, 14
A kieséses szakasz párharcait vasárnap rendezik.
A leányok programja
Csoportmérkőzés, 1. forduló. Magyarország−Litvánia, szombat, 17.20
Csoportmérkőzés, 2. forduló. Magyarország−Oroszország, szombat, 20.20
A kieséses szakasz párharcaira vasárnap kerül sor.

További korosztályos híreink KOSÁRLABDÁBAN  [3]a sportági aloldalunkon.