UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Ökölvívás

2018-08-31 19:10

Ezüstöt ütött össze

Elveszítette a döntőt, így a második helyen zárt Orbán Adrián a budapesti ifjúsági ökölvívó-világbajnokságon.

Jancsó Kornél − utánpótlássport.hu Reménykedtünk az aranyéremben, de nem jött össze: Orbán Adrián ezüstérmesként végzett a 60 kilogrammos kategóriában a pénteken zárult korosztályos vébén a Duna Arénában.

A 17 éves kecskeméti bokszoló a döntőben a  thaiföldi Atichai Phoemsappal csapott össze, és miközben zúgott a biztatás a hazai táborból – „Adrián, Adrián!” kántálta a tömeg -, a magyar legény  támogatóinak nagy örömére remekül kezdett. Bár önmagához képest kevesebbet ütött fiúcsapatunk legfiatalabb tagja, az első menetben jobbnak tűnt riválisánál.

Orbán Adrián egy ezüstöt ütött össze Fotó: Mura László
Orbán Adrián egy ezüstöt ütött össze Fotó: Mura László

A folytatásban azonban fordult a kocka, a thai bokszoló ízelítőt nyújtott tudásából, vagy ha úgy tetszik, magyarázatot adott rá, hogy  miért ő, s nem más lett idén az ifjúsági Ázsia-bajnok. Pontos megelőző ütésekkel rukkolt elő, ugyanakkor Adrián pontatlanabbá vált, amellett elmaradtak fergeteges rohamai is, csak mutatóba vette elő „csodafegyverét”, az öt-hat ütésből álló kombinatív sorozásait, melyekkel döntően hozni tudta korábbi meccseit, a négy, kivétel nélkül magabiztosnak minősíthető győzelmét. Az ötödik elmaradt…

A ringben a magát önfeledten ünneplő ázsiai kezét emelte magasba a vezetőbíró, nyert megosztott, 3-2-es pontozással Phoemsap. Orbán szemmel láthatóan roppant csalódottan hagyta el a szorítót, s teljesen magába roskadtnak tűnt, amikor az interjúkészítésre kijelölt médiafal előtt anélkül vonult el, hogy bármelyik „mikrofonos” emberrel szóba állt volna… Becsületére legyen mondva, kis idő múlva, nyilván már lehiggadva, visszatért a sajtósok hadához, hogy aztán – ha nem is bőbeszédűen, de - nyilatkozzon az elveszített fináléról.

„El kell fogadni, hogy így történt, ez az ezüst is szép eredmény” – mondta. – „Nagyon nehéz ellenfél volt, kellemetlen stílusú, a sorozások ezúttal nem jöttek úgy, ahogy korábbi meccseimen. Kissé fáradtabb is voltam, de nagyon akartam, ám sajnos, most nem jött ki úgy a lépés, ahogy szerettem volna”.

Hozzáfűzte, a vb előtt az éremszerzést tűzték ki célul.

„Döntőig jutottam, az arany sajnos nem jött össze” – summázott Adrián.

Ifj. Balzsay Károly szövetségi kapitány úgy fogalmazott, csalódottságot nem érez, inkább szomorúság van benne.

„A második menettől már éreztem, hogy mi lesz az eredmény. Az első három percet nagyon jól hozta, a második menettől azonban a thai még jobb lett, mi meg nem tudtunk váltani, végül szoros pontozással kikaptunk” – így a szakvezető, aki szerint korrekt eredmény született.

„Az elvárást” - folytatta – „teljesítettük. Adrián fantasztikusat nyújtott két héten keresztül, valami hihetetlen, amit kihozott magából, de a csapat többi tagja is megtette a tőle telhetőt” – zárta gyorsértékelését a kapitány.

Azt meg mi tegyük hozzá: lánycsapatunk is derekasan helytállt, s külön dicséret jár legeredményesebb tagjának, Villás Veronikának, aki a 64 kilogrammos kategóriában bronzérmet szerzett a budapesti ifi vébén.

További korosztályos híreink ÖKÖLVÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.