UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Ökölvívás

2018-09-01 17:43

Ugrálás a számok és elismerések tengerében

Ha abból indulunk ki, hogy két éremről, s egy magyar döntősről szóltak az előzetes várakozások, leszögezhető: jó kis ifjúsági ökölvívó-világbajnokságot zártunk a Duna Arénában. Ám akkor se rossz a mérleg, ha az egy ezüstöt és az egy bronzot összevetjük a többiek gyűjteményével. Ha pedig a budapesti vb egészét, a szervezést, a rendezést és a „végítéletet”, az esemény visszhangját tekintjük, bátran rögzíthetjük: kitűnő gazdája volt a magyar főváros, a hazai sportági szövetség a 17-18 esztendős bokszolók csúcsösszejövetelének.

Jancsó Kornél - utanpotlassport.hu Hatvanhat ország képviseletében, egymás mellett felállított két ringben selejtezve háromszázötvenkilencen léptek a kötelek közé az augusztus 21. és 31. között lezajlott budapesti ifjúsági bokszvébén, amelyen a 18 fővel nevezett magyar csapat egy ezüst- és egy bronzérmet szerzett, az előbbit Orbán Adrián, az utóbbit Villás Veronika révén.

Orbán Adrián (pirosban) döntőig menetelt hazai ringben Fotó: Mura László
Orbán Adrián (pirosban) döntőig menetelt hazai ringben Fotó: Mura László
A 10-10 súlycsoportban összesen 24 ország jutott medálhoz, a döntőkbe 14 nemzet delegált versenyzőt, a legtöbbet az uraknál Oroszország (7 öklöző) és Kazahsztán (5) küldte, míg a hölgyeknél India (8 bokszoló) megelőzte az oroszokat (6). Ehhez képest meglehetősen nagy volt a forgalom a dobogón, amelyre az erősebb nemnél 19, a gyengébbnél 15 ország reprezentánsai állhattak fel az eredményhirdetéskor. Az aranyérmeken egyformán hat-hat nemzet kesztyűsei osztoztak. A fiúknál a tízből négy első helyet csíptek meg az oroszok, s csak a thaiföldiek tudtak két kategóriában nyerni, míg a lányoknál négy ország ökölvívói gyűjtöttek be a lehetséges tízből egyformán 2-2 aranyat a döntő megnyerésével. Ha a nagy fejesugrás után e sorok olvasói eddig nem szédültek bele a számtengerbe, még egy statisztikai adatsorral hadd szolgáljunk: az ifi vébék örökranglistájának élén a fiúk mezőnyében maradt Kuba - a karibiak budapesti termése: egy arany és egy bronz volt – 13, 4, 4-es medálmutatóval, a sorban utána következik Oroszország (9, 11, 7) és az Egyesült Államok (6, 0, 4). A lányoknál stabilizálta vezető pozícióját Oroszország (12, 10, 8) India (9, 3, 10) és az Egyesült Államok (6, 0, 7) előtt. Ami minket illet, a legjobb tízben nem vagyunk egyik nemnél sem, és Szatmári Petra 2013-as diadalával továbbra is az egyke kategóriában van, merthogy változatlanul ő az egyetlen ifi világbajnokunk. Viszont a most itthon tartott két éremmel a lányoknál 1, 0, 4-re, a fiúknál 0, 1, 2-re módosult a medálkollekciónk. A kalkulusoktól szabadulva térjünk rá az egzakt módon már kevésbé mérhető elégedettségi mutatókra. Ami tény: a bokszolók világszövetségének több magas rangú képvelője, így az AIBA-nál az ideiglenes elnöki szerepet betöltő Gafur Rahimov is meleg szavakkal gratulált a magyar rendezőknek, majd újabb – már felnőttversenyes  – házigazda szerepre tett tulajdonképpen ajánlást, amikor így fogalmazott: „itt minden együtt van egy első rangú világbajnokság lebonyolításához”... Erdei Zsolt, a nagyszerű ökölvívóból lett szövetségi elnök „vette a lapot”. Miután bezsebelte a jogos elismeréseket, s örömmel nyugtázta, hogy a nemzetközi visszajelzések szerint mindenki megelégedésére a szervezés olimpiaszintű volt, a lehetséges folytatásról is beszélt. Honlapunknak nyilatkozva mindenképpen távlati célnak nevezte, hogy felnőtt vb-t is  hozzunk hazánkba. „Bízom benne, hogy a mostani szervezéssel letettük a névjegyünket, és az AIBA döntéshozói is úgy gondolják majd, hogy ha legközelebb jelentkezünk, simán megkaphatunk egy felnőtt-világbajnokságot is...” További korosztályos híreink ÖKÖLVÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.