UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2018-09-04 14:40

Tűzközelben

Két edzőmérkőzést is játszik a héten a világbajnoki selejtezőkre készülő magyar férfi kosárlabda-válogatott, és ezeken minden bizonnyal előtérbe kerülnek a fiatalok is. A szövetség tájékoztatása szerint fiatalításon esik át a csapat, ezt pedig tökéletes szemlélteti, hogy öt 18 éves játékos is helyet kapott Ivkovics Sztojan bő keretében: Takács Milán, Somogyi Ádám, Meleg Gergő, Fazekas Máté és legutóbb Lukács Norbert.

M. Sz.utanpotlassport.hu Megkezdte felkészülését a szeptemberi világbajnoki selejtezőkre Kecskeméten a magyar férfi kosárlabda-válogatott. A szövetség tájékoztatása szerint fiatalításon esik át a csapat, ezt pedig tökéletes szemlélteti, hogy öt 18 éves játékos is helyet kapott Ivkovics Sztojan bő keretében: Takács Milán, Somogyi Ádám, Meleg Gergő, Fazekas Máté és legutóbb Lukács Norbert. "Most Európa legjobb huszonnégy csapata között vagyunk, és szeretnénk a nehéz selejtezőcsoportban a lehető legjobban szerepelni, akár a továbbjutást megcélozni. Nem fogunk kétségbe esni, ha ez mégsem sikerül. A fő célunk továbbra is az, hogy stabil, jól szervezett válogatottat alakítson ki Ivkovics kapitány és csapata" - hangsúlyozta korábban Szalay Ferenc, az MKOSZ első embere a szövetség honlapjának, aki elismeréssel szólt a leány utánpótlás-válogatottak nyári szerepléséről, és reményét fejezte ki, hogy fiúknál is megkezdődik a felzárkózás az elvárt szintre.

Fiatalításon esik át az Ivkovics Sztojan vezette magyar válogatott
Fiatalításon esik át az Ivkovics Sztojan vezette magyar válogatott
A csapat augusztus 27-e óta készül a Bács-Kiskun megyei városban, az edzéseket a szkopjei B divíziós Európa-bajnokságot megjárt, az U18-as válogatott vezető- és a felnőttcsapat másodedzője, Forray Gábor is irányítja. A mester a szövetség új koncepciójáról és a fiatalok egyéni kvalitásáról beszélt az utanpotlassport.hu-nak. „Az MKOSZ új stratégiát dolgozott ki, miszerint az alap a felnőtt válogatott felkészülési programja, és ezt a sémát követik az U16, U18 és az U20-as együttesek. Ebbe a rendszerbe tagozódnak be, és ugyanazt a taktikai hadrendet tanulják meg a fiatalok. Ivkovics Sztoján szövetségi kapitány felügyeli ezeket a válogatottakat, de rendszeresen kommunikáltunk a nyár folyamán, és arra a következtetésre jutottunk, hogy Takács Milánnak, Somogyi Ádámnak, Meleg Gergőnek és Lukács Norbertnek itt a helye a felnőttek a között. Fazekas Máté is meghívót kapott, sajnos őt a német klubja nem engedte el. A játékosok hozzáállása kiváló, rég tapasztaltam ilyet. Többek között ennek és a tehetségüknek is köszönhetően minden esélyük megvan arra, hogy profi játékosokká váljanak, de még rengeteg taktikai és technikai hiányosságuk van, ám ez teljesen természetes. Ami nagyobb probléma, hogy fizikálisan el van maradva a nemzetközi mezőnytől, amit viszont a legegyszerűbb dolog pótolni.” A fiatalok élvezik a közös munkát, megtisztelve érzik magukat, hogy a legjobbakkal készülhetnek. „Az, hogy itt lehetek, tökéletes visszajelzése annak, hogy a kemény munka megéri és kifizetődik. Szeretnék minél többet segíteni a csapatnak, és napról napra jobb lenni”‒ mondta a spanyol Aquimisia Laboratorios Zamorano játékosa, Somogyi Ádám.
A szkopjei U18-as B divíziós Európa-bajnokságona tizedik, összesítésben a huszonhatodik helyen végzett Forray Gábor együttese Forrás: fiba.basketball
A szkopjei U18-as B divíziós Európa-bajnokságona tizedik, összesítésben a huszonhatodik helyen végzett Forray Gábor együttese Forrás: fiba.basketball
Az Alba Fehérvárban pallérozódó Takács Milán a pozitív fogadtatásról mesél. „Eleinte kicsit zárkózottak voltak az idősebbek, ahogy mi is. Kellett egy-két nap, de most már teljesen nyitottak vagyunk. Tetszenek a tréningek, az edzők is rengeteget segítenek nekünk, alig várom, hogy élesben is kipróbáljuk magunkat.” A kemény edzések monotonitása ezen a héten megtörik, Ivkovics Sztojan kiválasztottjai csütörtökön a Kecskemét, szombaton pedig a szerb válogatott vendégeként játszanak zárt kapus felkészülési mérkőzést. A szövetségi kapitány minden bizonnyal meg fogja adni a lehetőséget a fiataloknak, hogy bemutatkozhassanak és szokták a légkört. Szeptember 14-én következik a Hollandia elleni idegenbeli, aztán 17-én az olaszok elleni hazai, debreceni világbajnoki selejtező.

VILÁGBAJNOKI SELEJTEZŐ, A J-CSOPORT ÁLLÁSA 1. Litvánia 12 pont (6‒0) 2. Olaszország 10 pont (4‒2) 3. Lengyelország 9 pont (3‒3) 4. Hollandia 9 pont (3‒3) 5. Horvátország 9 pont (3‒3) 6. Magyarország 9 pont (3‒3) A 2019-es kínai világbajnokságra a csoport első három helyezettje jut ki.

További korosztályos híreink KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.