UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Úszás

2018-09-06 09:09

Hát…, az megy!

Helsinki után Buenos Aires felé veszi az irányt Zombori Gábor: a Budafóka SE serdülőkorú úszója érmes lett a finnországi junior Európa-bajnokságon, majd bekerült az argentínai ifjúsági olimpiára utazó csapatba is. A MOL Alapítvány által támogatott 16 éves versenyző célja, hogy – miután a nyáron megszerezte negyvenedik korosztályos magyar bajnoki címét – az októberi utánpótlás-játékokon is döntőket ússzon.

Bruckner Vince – utanpotlassport.hu Megvan a csapat! Eldőlt, ki az a nyolc versenyző, aki a Buenos Aires-i ifjúsági olimpián képviselheti az elmúlt években rég nem látott eredményeket szállító magyar úszósportot. Különösen nagyok lehetnek a várakozások, ha a korosztályos világversenyeken elért eredményeket vesszük szemügyre: a netánjai és a helsinki Eb-t, vagy éppen a tavalyi, indianapolisi világbajnokságot.  

A 16 éves Zombori Gábor a junior Eb után az ifjúsági olimpián is döntőket úszna Fotó: Pass Ferenc
A 16 éves Zombori Gábor a junior Eb után az ifjúsági olimpián is döntőket úszna Fotó: Pass Ferenc
A már felnőttérmekkel is büszkélkedő két ifjú klasszis, Milák Kristóf és Késely Ajna beválogatására valószínűleg senki sem kapja fel a fejét. De akik közelebbről követik az utánpótlás-eseményeket, Zombori Gábor csapatba kerülésén sem csodálkoznak. A Budafóka SE 16 éves hátúszó-specialistája ugyan két esztendővel fiatalabb a mezőny legnagyobb részénél – vagyis még serdülőkorú –, már a helsinki junior Eb-n is bizonyította, hogy az idősebbek között is megállja a helyét. Száz és kétszáz méteren is döntőbe jutott, korosztályos országos csúcsot úszott, az utóbbi számban ráadásul éppen csak lemaradt a dobogóról. De így sem tért haza üres kézzel, a vegyes csapatok 4x100 m-es gyorsváltója tagjaként bronzérmet nyert. „Boldogan jöttem haza Helsinkiből. A verseny előtt nem gondoltam volna, hogy kétszáz háton két percen belül tudok célba érni, a negyedik hely pedig csak plusz volt, amit szintén nem vártam. Százon szintén sikerült megjavítanom az eddigi legjobbamat, de úgy érzem, abban maradt még tartalék, bízom benne, hogy hamarosan sikerül faragni az időből. A váltóval pedig valóban sikerült az első háromban végeznünk, de azért ez így nem az igazi, hiszen csak délelőtt úsztam… Ugyanakkor van még két junior Eb-m, bízom benne, hogy szerzek még teljes értékű érmet is.” A kontinensviadalt követően azonban nem éppen a tervek szerint alakult Zombori felkészülése. Többször is betegséggel küszködött, de ez nem akadályozta meg abban, hogy – két héttel az Eb után – a győri serdülő ob-n megnyerje pályafutása negyvenedik korosztályos bajnoki címét. A júliusi viadal óta szintén kisebb betegségek hátráltatták a felkészülésben, mostanra azonban már szinte százszázalékosnak érzi magát, és – noha magántanulóként az iskolai vizsgákra is összpontosítania kell – kizárólag az ifjúsági olimpia lebeg a szeme előtt. „Az ifi Európa-bajnokság eredményei után természetesen a kétszáz méter hát a fontosabb. Argentínában is szeretnék döntőkbe jutni ebben a számban, s ha sikerülne, maximálisan meg lennék elégedve magammal. Egyébként még vegyesen is lehet esélyem. Miután minden ország csak négy versenyzőt indíthat, úszásnemenként egy-egy igazán erős úszó lesz a mezőnyben nemzetenként. És közöttük kevés a vegyesspecialista.” S ha már a vegyesúszásnál tartunk: az első ránézésére a fiúk váltója egyáltalán nem tűnik gyengének. Zombori háton, Bőhm Sebestyén mellen, Milák Kristóf pillangón, Kalmár Ákos pedig gyorson tehet sokat azért, hogy a magyar staféta az élre törjön. Szeptemberben, a felkészülés harájában már együtt tréningezik a csapat. Tizedikétől Hódmezővásárhelyen készül a Petrov Iván vezette korosztályos válogatott négy fiú- és négy leányversenyzője. Zomborinak a felkészülésében nagy segítséget nyújt a MOL Alapítvány támogatása. A pénzt a gyorsan elhasználódó úszófelszerelésekre költi, amelyek elengedhetetlenek a magas szintű versenyzéshez. További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.