UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2018-09-06 18:14

Sikerek nyomában

Parádésan szerepeltek a magyar leány utánpótlás kosárlabda-válogatottak a nyári világversenyeken. A hazai sportági szövetség szakmai és utánpótlás bizottságának az elnökével, Mészáros Lajossal beszélgettünk a sikerek titkáról, illetve arról, milyen következtetésekre adnak okot ezek az eredmények.

Krasznai Bence – utanpotlassport.hu  A magyar leány utánpótlás kosárlabda-válogatottak brillíroztak a nyári világversenyeken. Mindössze öt olyan európai ország van, amely elmondhatja magáról, hogy az U20-as, az U18-as és az U16-os A divíziós Eb-n, illetve az U17-es világbajnokságon is részt vehetett, s ebből az ötből csupán három érte el azt a bravúrt (köztük Magyarország is), hogy mindegyik FIBA-tornán a legjobb nyolc közé jutott.

Az U18-as leányválogatott az Európa-bajnoki bronzérem után Forrás: FIBA
Az U18-as leányválogatott az Európa-bajnoki bronzérem után Forrás: FIBA
A Cziczás László által irányított U20-as együttes ötödik lett a soproni Eb-n, Völgyi Péter U17-es és U18-as csapata előbb a minszki Vb-n negyedik, majd az udinei Eb-n harmadik, míg Mészárosné Kovács Andrea U16-os lányai hetedikek lettek a kaunasi kontinenstornán. A hazai sportági szövetség szakmai és utánpótlás bizottságának elnökét, Mészáros Lajost kérdeztük, minek köszönhető ez a siker: „Már akkor sejteni lehetett, hogy nagyon erős generációkról van szó, amikor U14-esek voltak. Tudtuk, hogy megfelelő szakmai munka mellett eredményesek lehetnek. Ezen a nyáron fontos volt az egységes szakmai koncepció  – amelyet a felnőtt női szövetségi kapitány, Székely Norbert felügyelt,  – egymásra építettük a lányok játékát, ugyanazon alapelvek szerint készítettük fel őket, amelyek alapján a védekezésük és a támadásuk hasonlóan működött. Szerencsére erre a szakmai stábok is nyitottak voltak. S külön kiemelném őket is, hiszen remek munkát végeztek.” A szakember elmondta, hogy természetesen nincsen garancia a későbbi sikerekre, viszont úgy látja, hogy jelenleg tökéletes rend van, s ez bizakodásra adhat okot. Mint, ahogyan az is, hogy remek úton halad a magyar női kosárlabda. Kíváncsiak voltunk rá, mi az a három dolog, amit Mészáros javasolna a lányoknak ahhoz, hogy igazán profi játékos váljon belőlük: „A legfontosabba a sportág iránti alázat, illetve a tisztesség. Ezen felül van egy szlogenem, amely a FIBA (a világszövetség) betűi megfordítva, tehát ABIF. Jelentése pedig a következő: ambíció, bátorság, intelligencia és fegyelem. Ezeknek az elegye elengedhetetlen egy igazán profi karrierben.” A felnőtt női szövetségi kapitány, Székely Norbert szerint önmagáért beszélnek az eredmények. Erről már korábban nyilatkozott oldalunknak: „Ezek a nagyszerű sikerek azt bizonyítják, hogy látványosan fejlődik a magyar női kosárlabdasport. A lányok pályafutásában a következő négy-öt év lesz a döntő, hiszen ebben az időszakban dől el: sikerül-e igazán meghatározó játékosokká válniuk, akár a felnőttválogatottban is.” Egyéb korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.