UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2018-09-07 21:05

Búcsú az álmoktól

Szűk, 1–0-s vereséget szenvedett Svédországban U21-es labdarúgó-válogatottunk Európa-bajnoki selejtezőn, így kilátástalan helyzetbe került a továbbjutást illetően. Michael Boris együttese ugyan felvette a versenyt a házigazdákkal, akiknek több alkalommal kellett a gólvonalról menteniük, Mattias Svanberg első félidőben szerzett találata kitartott az utolsó sípszóig.

Leiner Soma - utanpotlassport.huTavaly ősszel jelentősen megfiatalított, szimpatikus futballt játszó U21-es válogatottat ismerhettünk meg az Európa-bajnoki selejtezősorozat kezdetekor. Ám az is tény, hogy a kvalifikáció igen nehéznek ígérkezett a negyedik kalapból sorsolt magyar csapatnak, hiszen a 2019-es kontinensviadalra többek között a belgákon, a svédeken és a törökökön keresztül vezetett az út.

Mattias Svanberg (középen) gólja három pontot ért a svédeknek Forrás: Fotbollskanalen
Mattias Svanberg (középen) gólja három pontot ért a svédeknek Forrás: Fotbollskanalen
Noha öt mérkőzésen veretlen maradt Michael Boris együttese, és csak Belgiumból kellett pont nélkül távoznia, a szeptemberi találkozókra egyértelművé vált: bravúrgyőzelmekre lesz szükség a remények életben maradásához. Az elsőt a svédek ellen, Falkenbergben kellett megszereznie a többek között Kecskés Ákost, Sallói Dánielt és Szoboszlai Dominikot nélkülöző együttesnek. Ha nem is minden mindegy alapon, de bátran kezdtek a mieink. Zsótér Donát révén  a fehér mezben játszó magyar válogatotté volt az első kaput eltaláló lövés,  míg a túloldalon Joel Asoro megindulásai okoztak veszélyt a korai percekben. A nagy helyzetek mégis előttünk adódtak: Katona Máté remek keresztlabdáját Zsótér éles szögből a kapufára lőtte, ám a labda kifelé pattant. Két perccel később a gólvonalról tisztáztak a hazaiak, szöglet után Lenzsér Bencéről pattant be kis híján a vezetést jelentő találat. S ami az egyik oldalon kimarad...Andersson robogott el a szélen, beadását Nilsson bólintotta vissza az érkező Mattias Svanberg elé, a Bologna középpályása pedig kapásból, a felső léc segítségével lőtt a hálóba (1−0). A pazar gól felbátorította a sárga mezeseket, Rakip bombája azonban elzúgott a kapufa mellett. A játékrész utolsó lehetősége előttünk adódott, Lenzsér Bence fejesét követően ismét a gólvonalról tisztáztak a svédek. A fordulást követően rögtön a magyar csapatnak kellett felszabadítania az utolsó pillanatban. Katona Máté, az MTK védője Nilsson közeli lövése után mentett. A pályára zúduló eső nem könnyítette meg a csapatok dolgát, nem alakultak ki komolyabb lehetőségek, rengeteg hiba csúszott a játékba mindkét oldalon. Igazán nagy magyar lehetőségre egészen a 80. percig kellett várnunk, Zsótér lövését azonban Svanberg ismét menteni tudta a gólvonalról. Háromszor tisztáztak a kapu torkából a hazaiak, semmi nem akart sikerülni... Az utolsó percekre sem változott a játék képe, a svédek megőrizték 1−0-s vezetésüket, így vezetik a csoportot. A magyar csapat kijutási esélyei elszálltak, Michael Boris legénysége a törökökkel harcolhat a hatos harmadik helyéért. Folytatás kedden, a Szusza Ferenc Stadionban, a belgák ellen.

U21-ES EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ SVÉDORSZÁG–MAGYARORSZÁG 1–0 (1–0) Falkenberg, vezette: Clancy (skót)  Svédország: Linnér – Wahlqvist, Dagerstal, Brorsson, J. Andersson – Levi (Beijmo 68.), Svanberg, Ssewankambo, Rakip (Salétros 86.) – G. Nilsson, Asoro (Larsson 77.). Szövetségi edző: Roland Nilsson Magyarország: Demjén – Katona, Lenzsér, Spandler – Vida M. – Varga K., Gazdag, Haris (Kundrák 66.), Banó-Szabó (Szivacski 76.) – Zsótér – Bíró. Szövetségi edző: Michael Boris Gól: Svanberg (26.) A csoport további mérkőzései Málta–Belgium 0–4 (Dimata 11., Schrijvers 18., Lukebakio 59., Leya 69.) Törökország–Ciprus 4–0 (Demirbag 3., Cinar 76., 81. – a másodikat 11-esből, Hadzsipahszalisz 88. – öngól)

További korosztályos híreink LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.