UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2018-09-09 09:35

Nagy célokat kell kitűzni

A csaknem kétszázszoros felnőttválogatott, a Veszprémmel többször is magyar bajnok Sótonyi László elkezdte a munkát a Nemzeti Kézilabda Akadémia trénereként. A 48 esztendős szakember első benyomásai pozitívak, emellett azt is elmondta, mit tart legfontosabb feladatának a balatonboglári akadémián.

Bruckner Vince – utanpotlassport.huA NEKA nagyot igazolt a nyáron, ugyanis a nemrég indult évadtól a balatonboglári akadémiát erősíti a 191-szeres válogatott kézilabdázó, korábban élvonalbeli férficsapatok vezetőedzőjeként és a felnőtt nemzeti együttes másodedzőjeként is dolgozó Sótonyi László. A 48 éves tréner jelenleg a NEKA fiú ifjúsági bajnokságban szereplő gárdáját irányítja.

Sótonyi Lászlónak pozitívak az első benyomásai a NEKA edzőjeként Forrás: NEKA
Sótonyi Lászlónak pozitívak az első benyomásai a NEKA edzőjeként Forrás: NEKA
A szakembert mindenekelőtt arról kérdeztük, mennyire jelent nehézséget, hogy immár nem felnőttekkel, hanem utánpótláskorú játékosokkal dolgozik együtt. „Egyáltalán nem jelent gondot számomra a fiatalokkal végzett munka. Korábban dolgoztam az ifjúsági és juniorválogatott mellett, valamint B-válogatottat is irányítottam. Továbbá az élvonalbeli csapatoknál is igyekeztem minél több lehetőséget adni nekik. Azért élvezem az új feladatköröm minden percét, mert én is kapok valamit a gyerekektől minden nap. Sokat jelent, hogy imádják a játékot, és teljes odaadással elvégzik, amit kérek tőlük.” Sótonyi első benyomásai nagyon pozitívak új állomáshelyén. Azt mondja rendkívül motivált közegbe került, ahol mind a tárgyi, mind a személyi feltételek adottak ahhoz, hogy eredményes munkát végezzenek. De mi számít eredményes munkának az utánpótlás-nevelő műhelyben, mi a legfőbb célja a NEKA edzőjeként? „A legfontosabb feladatunk, hogy felkészítsük az ifjakat a profi életre. Ők még nem kész játékosok, hanem gyerekek. A fontos az, hogy miután kikerülnek innen, készen álljanak arra a vízválasztó időszakra, ami előttük áll. Ebben tudunk nekik segíteni, hogy majd akkor a lehető legjobban megállják a helyüket. Ezen kívül minden fiatalnak azt tanácsolom, hogy merjen nagy célokat kitűzni. Ne elégedjen meg azzal, hogy akár az anyagi kérdéseket is szem előtt tartva egy nagy csapat kispadján ül és csupán percekre kap lehetőséget. Ugyanis azok lesznek sikeresek, akik hosszú távon gondolkoznak, és keresik a kihívásokat.” A korábban az utánpótlás-válogatottak mellett is dolgozó szakvezető úgy látja, vannak tehetséges fiúk a magyar kézilabdában. Bár a nyár elsősorban a lányok vb-sikereiről szólt, a fiúk szereplését sem tekinti eredménytelennek (junior Eb-11., ifjúsági Eb-10.). Már csak azért sem, mert mindkét gárda kivívta a vb-kvalifikációt. „Úgy gondolom, két remekül felkészített csapat utazott a korosztályos Európa-bajnokságokra. És mindkét esetben nagyon kevésen múlott a lényegesen sikeresebb szereplés. Remekül helyt álltak a fiatalok, és azt gondolom – természetesen nem levonva a lányok érdemeiből –, hogy a fiúk mezőnyében lényegesen nehezebb odakerülni a legjobbak közé. Mindenesetre a következő években azon kell dolgoznunk, hogy ez mihamarabb sikerüljön.” További korosztályos hírek KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.