UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Cselgáncs

2018-09-09 15:46

Zsombor éremért megy

Kevesebb, mint egy hónap múlva kezdődik a Buenos Aires-i ifjúsági olimpia. A Ceglédi VSE 90 kilós cselgáncsozója, Vég Zsombor nagy csatát vívott a kvótáért, ám az csak a kezdet volt: dobogóra szeretne állni Argentínában.

Krasznai Bence – utanpotlassport.hu Kevesebb, mint egy hónap múlva kezdődik a Buenos Aires-i ifjúsági olimpia. A magyar cselgáncsozókat két ceglédi versenyző, a 63 kilogrammos Özbas Szofi és a 90 kilós Vég Zsombor képviseli. Szofinak nem volt egyszerű a dolga a kvalifikációs sorozatban, azonban nem igazán akadt olyan hazai vetélytársa, aki igazán megszorongatta volna őt a pontversenyben.

Vég Zsombor éremmel szeretne hazatérni Buenos Airesből
Vég Zsombor éremmel szeretne hazatérni Buenos Airesből
Zsombor viszont nehéz helyzetben volt; egész évben sérüléssel bajlódott, majd az Európa-bajnokságon szerzett bronzérmével ismét versenybe szállt a kvótáért. Két Ázsia−kupa-viadalt követően pontegyenlőség alakult ki közte és a felnőtt magyar bajnok, 73 kilogrammos Nerpel Gergely között, így a hazai szövetség elnöksége döntött a kvótáról: a szakemberek Véget ítélték az esélyesebbnek Argentínában. Zsombor a felkészülését Tatán kezdte, egyhetes nemzetközi edzőtáborban. Ezután Hollandiába utazott, ahol olyan dzsúdósokkal készülhetett, akik a felnőtt világbajnokságra edzenek. Elmondása szerint rendkívül hasznos volt az ott eltöltött idő. „Edzőmmel, Bíró Tamással azt beszéltük, hogy a hátralevő néhány hétben leginkább a taktikára, a technikai elemekre, illetve a kondícióra helyezzük a hangsúlyt − így Vég. − A fogásfelvételre, illetve a dobásokra különösen oda kell figyelnem Buenos Airesben, mivel eggyel nagyobb súlycsoportban kell küzdenem.” Valóban. Az ifjúsági olimpia cselgáncsprogramjában csupán minden második súlycsoport szerepel, így Zsombornak a 100 kilogrammosok mezőnyében kell bizonyítania. A ceglédi fiú elmondta, hogy ennek ellenére nem terveztek „hízókúrát”: „Nagyjából kilencvenhat kilósan kell tatamira lépnem. Ha annál nehezebb lennék, akkor valószínűleg lassabban mozognék, mint kellene, s inkább hátrányom válna belőle, mintsem előnyöm. A súlyom kezd jó lenni, egy kilót kell még felszednem.” Zsombor a múlt héten betegséggel bajlódott, de szerinte ez csak az előnyére vált, mivel túlságosan leterheltnek érezte magát. Szerinte jelenleg nyolcvan százalékos formában van, de semmi kétsége nincs afelől, hogy tökéletes erőnlétben lesz Argentínában. A fiatal úgy véli, hogy a legnagyobb vetélytársa a világranglistavezető kazah Bekarisz Szaduakasz, a grúz Ilia Szulamenidze és az a török Omer Aydin lesz, aki Sipőcz Richárdtól szenvedett vereséget a szarajevói ifjúsági Európa-bajnokság döntőjében az idén. Vég mindenképpen szeretne dobogóra állni az olimpián, de azt sem tartja elképzelhetetlennek, hogy bejusson a döntőbe. Ha pedig odáig eljut, akkor bármi megtörténhet... További korosztályos hírek CSELGÁNCSBAN a sportági aloldalunkon.