- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Belga henger

M. Sz. utanpotlassport.hu [1] Mint ahogy arról korábban írtunk, tavaly ősszel jelentősen megfiatalított, szimpatikus futballt játszó U21-es válogatottat ismerhettünk meg az Európa-bajnoki selejtezősorozat kezdetekor. Ám az is tény, hogy a kvalifikáció igen nehéznek ígérkezett a negyedik kalapból sorsolt magyar csapatnak, hiszen a 2019-es kontinensviadalra többek között a belgákon, a svédeken és a törökökön keresztül vezetett az út. Nos, pénteken kiderült: az akadályt nem is sikerült leküzdeni, hiszen a mieink a svédek elleni 1‒0-s vereség után a reális esélyeket tekintve végleg lemondhattak a kontinensviadalról szőtt álmaikról. Ami pedig még inkább nehezítette Michael Boris dolgát: többek között Kecskés Ákost, Sallói Dánielt és Szoboszlai Dominikot is nélkülözni kellett.

A visszavágás reményében lépett pályára a magyar U21-es válogatott Belgium ellen Forrás: MLSZ [2]

A visszavágás reményében lépett pályára a magyar U21-es válogatott Belgium ellen  •  Forrás: MLSZ

A Szusza Ferenc stadionban rendezett keddi mérkőzésen csak az egyik csapat számára volt igazi tét; tudniillik a belgák a svédekkel azonos pontszámmal, veretlenül álltak a 6. csoport második helyén. Ennek fényében kezdődött a találkozó: három perc játékidő után ígéretes helyzetet alakítottak ki a vörös ördögök, Schrijvers azonban rosszul találta el a labdát, és tíz méterről jócskán mellé lőtt. A hatodik percben ismét az ellenfél veszélyeztetett, ezúttal Vanheusden bólintott fölé a szögletet követően. A belga nyomás ezután sem hagyott alább, Faes is meg tudott csúsztatni egy beadást, ám ez sem találta el a kaput.

A 15. percben Lukebakio vállalkozott lövésre, és tekert harminc méterről a kapu jobb felső sarka felé. Demjén Patrik azonban a helyén volt, és könnyedén hárított. A 20. percben aztán beérett a fölény, és Johan Walem együttese megszerezte a vezetést Dimata góljával. Szerencsés találat volt, hiszen a labda a beadást követően Tóth Bence fejéről pattant az Anderlecht csatára elé…

Huszonöt percet kellett várni az első magyar próbálkozásra: Zsótér Donát eresztett meg egy lövést, a labda azonban a kapu fölé szállt. Éledezni látszott a piros-fehér-zöld alakulat! Nem sokkal később Szalai Attila veszélyeztetett: nevéhez fűződik, a 38. percben egy szögletet követően bólintott a kapu közepe felé, Jackers azonban nagy bravúrral hárítani tudott ‒ megőrizve az előnyt a szünetre.

Nincs sok oka mosolyogni a magyar válogatott szövetségi edzőjének Michael Borisnak Forrás: MLSZ [3]

Nincs oka a mosolyra a magyar válogatott szövetségi edzőjének Michael Borisnak a belgáktól elszenvedett vereség után  •  Forrás: MLSZ

A második félidőben aztán újult erővel léptek pályára a magyar játékosok, és az agresszívabb, pörgősebb játéknak köszönhetően rendre veszélyeztetni tudtak, a labda azonban csak nem akart becsorogni a belga kapuba. Húsz perccel a vége előtt aztán bekövetkezett, amitől mindenki tartott: büntetőhöz jutott az ellenfél, amelyet a házi gólkirály Dimata értékesített, aki ezzel a találattal már ötnél jár a kontinensviadal selejtezőjében. A párharc hátralévő részében már nem történt nagy fordulat, Johan Walem legénysége továbbra is ígéretes helyzeteket alakított ki, s négy perccel a rendes játékidő vége előtt Schrijvers révén háromra növelte a különbséget.

A mérkőzés végét jelző hármas sípszó azt jelentette, hogy a vörös ördögök előreléptek a csoport első helyére, megelőzve a svédeket. A mieinknek pedig már matematikailag sem maradt esélyük a továbbjutásra, így Törökországgal csatáznak a folytatásban a szépítést jelentő harmadik pozícióért.

U21-ES EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ
MAGYARORSZÁG‒BELGIUM 0–3  (0–1)
Szusza Ferenc Stadion
Magyarország: Demjén ‒ Tóth (Banó-Szabó 46.), Spandler, Lenzsér, Szivacski ‒ Szalai (Hinora 80.), Gazdag (Haris 68.), Vida, Zsótér, Varga ‒ Bíró. Szövetségi edző: Michael Boris
Belgium: Jackers ‒ De Norre, Faes, Vanheusden, Cools ‒ Heynen, Bastien ‒ Schrijvers ‒ Mbenza (De Sart 90.), Dimata (Leya 78.), Lukebakio (Saelemaekers 83.) Szövetségi edző: Johan Walem.
Gólok: Dimata 20., 73., Schrijvers 86.

További korosztályos híreink LABDARÚGÁSBAN [4] a sportági aloldalunkon.