- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Fel kell zárkózni!

Krasznai Bence – utanpotlassport.hu [1]  Hamarosan kezdődik a rövid pályás gyorskorcsolyázók következő szezonja. Mielőtt rátérnénk a juniorokkal szemben kitűzött célokra, arra kértük Telegdi Attila mesteredzőt, a gyorsasági ágazat szakmai igazgatóját, hogy értékelje az elmúlt idényt:

Telegdi Attila és Jászapáti Petra [2]

Telegdi Attila és Jászapáti Petra

„Őrségváltás volt a junioroknál, hiszen az olimpiai bajnok Liu Shaoang − aki négy junior-világbajnoki aranyérmet nyert utolsó évesként (500, 1000, 1500 méter és összetett – a szerk.) − már nem volt a válogatott tagja. A koncepció az volt, hogy a többi kiemelkedő utánpótláskorút is integráljuk az olimpiai keretbe. Ilyen volt Bácskai Sára Luca és Jászapáti Petra. Igaz, mindketten részt vettek a korosztályos vb-n − ami közvetlenül a pjongcsangi ötkarikás játékok után volt −, de csak Jászapáti tudott eredményes lenni, ő ötszáz méteren lett ezüstérmes.”

Idén már Petra sem junior, így Sára az egyetlen olyan utánpótláskorú, aki stabilan a felnőtt válogatott tagja is. A többi fiatal egyelőre le van maradva a nemzetközi élmezőnytől.

Erről is beszélt a mester:

„Ki kellett találnunk valamit, hogy felzárkóztassuk a többieket. Eddig csak hétvégente volt keretedzés Budapesten, ez idén megváltozott; hétköznap is a felnőttekkel egy helyen készülhetnek. Mi több, az olimpiai csapat edzői felváltva foglalkoznak velük annak érdekében, hogy a technikai hiányosságokat mihamarabb javítsák. Ennek érdekében többüknek komoly áldozatot kellett hoznia: sokan közülük magántanulói státuszt vettek fel. A szövetség pedig támogatja vagy kifizeti a sportolók lakhatását.”

Telegdi úgy véli, motiváltak a korisok, ugyanakkor nagyobb terhelés alatt állnak, mint eddig,  idő kell, hogy kamatostul megtérüljön a magasabb szintű munka.

A szakember elmondta, egyedül Bácskaitól várhatunk világszinten is eredményeket; őt minimum a mezőny első egyharmadába várják.

Egyéb korosztályos hírek KORCSOLYASPORTOKBAN [3] a sportági aloldalunkon.