UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tenisz

2018-09-13 08:34

Fiatalos elszántsággal

Lelkesen készül a magyar tenisz Davis-kupa csapat két fiatalja a pénteken kezdődő Csehország elleni találkozóra. A 20 esztendős Valkusz Máté első, a 19 éves Piros Zsombor pedig második számú játékosként lép pályára. A két nagy ígéret nem tart a találkozótól, profi versenyzőként csak az előttük álló mérkőzésre összpontosítanak.

Gy. Szabó Csilla – utanpotlassport.hu Bár a Csehország ellen pénteken kezdődő tenisz Davis-kupa találkozón pályára lépő magyar együttes összeállítását ezúttal a kényszer szülte, hosszú távon minden bizonnyal kifizetődő lehet, hogy Fucsovics Márton távolmaradása és Balázs Attila sérülése miatt a sportág két legnagyobb ígéretét kell Köves Gábor kapitánynak a mélyvízbe dobnia. A 20 esztendős Valkusz Máté, valamint az egy évvel fiatalabb Piros Zsombor egyik pillanatról a másikra került reflektorfénybe, és lett a magyar válogatott első, illetve második számú játékosa.

Piros Zsombor (balról) és Valkusz Máté lelkesen készül a csehek elleni találkozóra Fotó:MTSZ
Piros Zsombor (balról) és Valkusz Máté lelkesen készül a csehek elleni találkozóra Fotó:MTSZ
− A csapat jó hangulatban készül a találkozóra, hétfő óta edzünk együtt teljes létszámban – mondta honlapunknak Köves Gábor, a magyar Davis-kupa csapat kapitánya, aki 22 évvel ezelőtt még játékosként várta a csehek elleni összecsapást. Akkor is ellenfeleink voltak esélyesebbek, ahogy most, bár ezúttal a magyar fiatalok meglepetést is okozhatnak. − Nem érzek  rajtuk a lámpalázat, a csapat nagyon egységes. A három nyert szettig menő mérkőzéseket illetően még nincs tapasztalatuk, de kifejezetten előnyös, hogy éppen most próbálhatják ki magukat ezen a téren. Itt ugyanis nincsenek egyedül, mint mondjuk egy ATP-tornán. A sikeres juniorkarriert követően a felnőttek között sérülése és betegsége miatt döcögősen induló Valkusz Máté akár elégtételként is elkönyvelheti, hogy élete egyik legváratlanabb és legjelentősebb lehetősége hullott az ölébe Fucsovics Márton visszalépésével. − Tudom mekkora lehetőség ez, nem a találkozó számszerű eredménye, inkább a karrierem miatt – vélekedik Valkusz, amikor a mérkőzés jelentőségéről kérdezzük. – Első számú játékosként képviselni a magyar színeket hatalmas megtiszteltetés a számomra. De ideges nem vagyok, fiatal korom óta sorozatban játszom a mérkőzéseket, arra koncentrálok, ami a feladatom. Nem foglalkozom azzal, ki az ellenfelem, és milyen stílusban játszik. Mivel a három nyert szett újdonság lesz, fontos, hogy bírjam a terhelést. Viccesen úgy is fogalmazhatunk: csak éljem túl! Piros Zsombor már játszott Davis-kupa meccet februárban, Belgiumban, ám akkor a házigazdák már az utolsó egyes előtt megnyerték a találkozót. A helyzet most egészen más, hiszen a 2017-es junior Austral Open győztese már pénteken pályára lép. – Örülök, hogy játszhatok, de szomorú is vagyok, mert a Fucsovics-Balázs páros igazi bomba lehetett volna - mondja az MTK játékosa. -  A csehek az esélyesebbek, ezért nincs lelki teher rajtunk. Senki ne gondolja, hogy fehér zászlót lobogtatva megyünk fel a pályára, csak mert fiatalabbak vagyunk. Remélem, fizikálisan bírni fogom, az lesz a kritikus pont. A péntektől vasárnapig tartó találkozón, a Lurdy-ház parkolójában felépített alkalmi teniszstadionban minden bizonnyal a játékosok fizikális kondícióján áll vagy bukik majd a mérkőzések kimenetele. Máté hatalmas menetelésen van túl, Zsombor szintén, ő ráadásul az elmúlt héten egy kisebb megfázást is összeszedett. Elszántsággal azonban sok mindent lehet pótolni. További korosztályos hírek TENISZBEN a sportági aloldalunkon.