- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Zalán meg a többiek

Sztrik Martin – utanpotlassport.hu [1] Kilencven ország több mint 1800 versenyzője vágott neki a tizenhárom napon át tartó csangvoni sportlövő-világbajnokságnak, amelyen a felnőttek mellett ‒ a múlt év után ismét ‒ a juniorkorosztály is megmérette magát. A tizenkét magyar fiatalból álló küldöttség két ezüst- és két bronzéremmel tért haza a dél-koreai városból.

Pekler Zalán két egyéni és egy csapatérmet nyert a korosztályos vb-n Forrás: Nemzetközi Sportlövő Szövetség [2]

Pekler Zalán két egyéni és egy csapatérmet nyert a korosztályos vb-n  •  Forrás: Nemzetközi Sportlövő Szövetség

A legnagyobb sikert a komáromiak kiválósága, Pekler Zalán érte el, aki a szabadpuskások fekvő testhelyzetű számában és a puskások 50 méteres három testhelyzetű viadalán egyaránt második lett. A dupla siker persze nem meglepő annak tudatában, hogy a most 18 éves fiú a tavalyi bakui korosztályos Európa-bajnokságon az előbbi kategóriában a legjobbnak bizonyult, míg az utóbbiban akkor is ezüstérmes lett. Így aztán az idén nagy várakozás előzte meg szereplését, ám az mindenképpen váratlan volt, hogy Csangvonban, a 3×40 lövéses összetett versenyben állt közelebb a legfényesebb éremhez.

„Elsőként jutottam a döntőbe, ott azonban öt tizeddel elmaradtam az aranytól. Nem sok hiányzott” ‒ emlékszik vissza a történtekre Pekler. ‒ „Ennek ellenére cseppet sem vagyok csalódott. A vébé tökéletes felkészülés volt az ifjúsági olimpiára, amely ebben az évben az elsőszámú versenyem, úgyhogy önbizalommal teli utazom október elején Argentínába.”

Győrik Csaba szövetségi kapitány érthetően elismerően beszél a fiatal lövőről.

„Nem is kérdés, Zalán volt a juniorvébé magyar sztárja. Egyáltalán nem meglepető, hogy érmeket nyert, a kérdés csupán az volt: hányat akasztanak majd a nyakába? Az összetett után picit lógatta az orrát, mivel hajszálon múlott az arany, de ezt a szituációt is a helyén kell tudni kezelni. Nem szabad keseregnie, főleg azért nem, mert még rendkívül fiatal. Fényes jövő vár rá!”jósolja Győrik.

Pekler az egyéni érmek mellett csapatban is dobogóra állhatott Vas Péterrel és Prágai Patrikkal együtt. A trió az összetett versenyszámban szerzett bronzérmet, csakúgy, mint a pisztolyos leányok: Egri Viktória, Komáromi Krisztina Panna és Fábián Sára Ráhel. A szakvezető a sportpisztolyosok 25 méteres számában elért harmadik helyezéséről is elégedetten beszél.

„A csapatérem mindig azt jelenti, hogy a szakág jó úton halad, és nem csak egy-egy kiugró teljesítményt tudunk kitenni a kirakatba. Viki egyéniben is bejutott a döntőbe, s bár ott azonban elmaradt az élmezőnytől, ez egyáltalán nem kisebbíti érdemeit. Egyébként pedig mindannyian kiválóan teljesítettek, egyéni csúcsokat döntöttek meg. Itt érkeztünk el a legfontosabb megállapításhoz: nem csak az érmek számítanak! Az utánpótláskorú versenyzők esetében az a legfontosabb szempont, hogy a saját határaikat átlépjék. Ezt maximálisan teljesítették, ami nagy öröm, hiszen mi tizenöt-húsz éves sportolói karrierre próbáljuk felkészíteni őket, s ezek fontos lépések az úton.”

A dél-koreai esemény a target sprintelők versenyével zárult. A Nemzetközi Sportlövő Szövetség szakemberei által nemrégiben kialakított szám ‒ amely a légfegyveres pontlövészet és a középtávfutás kombinációja ‒ ígéretesen alakult magyar szempontból. Ozsvárt Donát volt az egyetlen magyar induló a mezőnyben, és a Vasas 17 éves versenyzője az ötödik helyen végzett.

Győrik összességében elégedett a fiatalok teljesítményével, ahogyan a szervezéssel és rendezéssel is. Elmondása szerint a valaha volt legjobb világbajnokságot tartották az ázsiai városban.

További korosztályos híreink SPORTLÖVÉSZETBEN [3] a sportági aloldalunkon.