- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Arany az aranypartról

B. V. – utanpotlassport.hu [1] Pénteken Bicsák Bence révén pazarul kezdte a magyar válogatott az ausztrál tengerparti városban, a Gold Coastban zajló U23-as és junior triatlon-világbajnokságot. A 23 éves versenyző csak úgy, mint két évvel ezelőtt ugyanebben a versenyszámban a harmadik helyen zárt, így szép eredménnyel búcsúzott az utánpótláséveiről.

Lehmann Csongor fantasztikus futással lett junior-világbajnok Ausztráliában Fotó: Wagner Araujo/ITU Media [2]

Lehmann Csongor fantasztikus futással lett junior-világbajnok Ausztráliában  •  Fotó: Wagner Araujo/ITU Media

Ha búcsúra nem is, de hasonlóan eredményre készültek a juniorok is a szombati versenynapon, soraikban a talán legnagyobb magyar esélyessel, Lehmann Csongorral, aki az idei junior Európa-bajnokságon – mint tavaly is – bronzérmes lett.

A 18 éves tiszaújvárosi versenyző ezúttal végig az élmezőnyben haladt: a 750 m-es úszás után a hatodik, majd a 20 km-es kerékpározás után a negyedik helyen állt, így az utolsó szakaszt, az 5 km-es futást, az akkor élen álló új-zélandi Dylan McCullogh-hoz képest mindössze két másodperces hátrányban kezdte.

A viadal harmadik harmadában pedig Lehmann egyszerűen verhetetlen volt. Már a táv felénél is az első helyen futott, de a hajrában valósággal tönkreverte a mezőnyt. A végén huszonhárom másodperces előnyben, 52:49-es idővel kényelmesen futhatott be a célba. A bronzérmek után a legfényesebben csillogó érmet is megszerezte az ausztrál „Aranyparton”, és junior-világbajnok lett.

Az aranyérmes a verseny után a következőképpen nyilatkozott a nemzetközi szövetség honlapjának:

„Még számomra is hihetetlen a győzelem, a legvadabb álmaimban sem számítottam arra, hogy én ma itt nyerni fogok. Az úszás és a kerékpározás során haladtam az élmezőnnyel, ugyanakkor azt hittem, hogy a futásra fáradt leszek. Viszont éppen ellenkezőleg történt: remekül éreztem magam és le tudtam szakítani a többieket.”

A másik két magyar induló ezúttal nem tudott az élmezőnybe kerülni, Dévay Zsombor (18) a 35. helyen zárt (55:25), míg Karai Levente (18) nem fejezte be a versenyt.

A lányok mezőnyében a magyarok közül Putnóczki Dorkát (19) érdemes kiemelni, aki az úszást követően még az első volt, végül pedig a szintén dicséretes tizenhatodik pozícióban futott célba, míg Soós Fanni (19) a 41. lett.

Az eddig nagyszerűen alakuló világbajnokságból még hátra van egy szám, vasárnap az U23-asok és a juniorok nyílt vegyes váltójával zárul az esemény.

További korosztályos hírek TRIATLONBAN  [3]a sportági aloldalunkon.