UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Cselgáncs

2018-09-17 16:35

A cél teljesítve

A +78 kilogrammos Szigetvári Mercédesz szerezte a magyar juniorválogatott első Európa-bajnoki címét a Szófiában rendezett korosztályos kontinensbajnokságon. Azonban nem ő volt az egyetlen érmes; a 78 kilós Tóth Fanni és a 90 kilogrammosok között versenyző Tóth Apor is bronzérmet nyert. Összességében a fiú és a leányszakág is elérte előzetesen kitűzött célját. A két vezetőedző, Horváth László és Radics Attila értékelt oldalunknak.

Krasznai Bence – utanpotlassport.hu A junior fiú és leány cselgáncsválogatott is elérte az előzetesen kitűzött célt a szófiai korosztályos Európa-bajnokságon. Horváth László, a fiúk szakágvezetője és Radics Attila, a leányoké egyaránt egy-egy érmet és pontszerző helyet remélt a megméretés előtt, s ez sikerült is. Mi több, a fiatalok túlszárnyalták a várakozásokat.

Szigetvári Mercédesz (balról a második) élete első Európa-bajnoki címét szerezte Bulgáriában Forrás: judoinfo.hu
Szigetvári Mercédesz (balról a második) élete első Európa-bajnoki címét szerezte Bulgáriában Forrás: judoinfo.hu
A +78 kilogrammosok mezőnyében tatamira lépő Szigetvári Mercédesz rendkívül magabiztosan versenyzett; ipponnal győzte le az izraeli Sosana Kohlont, a horvát Helena Vokovicot, a török Esir Kubranurt, s ezzel már be is verekedte magát a délutáni fináléba, ahol esélyt sem adott a német Renee Luchtnak. Mindössze 1:21 perc kellett ahhoz, hogy megszerezze első Európa-bajnoki aranyérmét. „Tudtam, ha jó napja van, akkor esélye van az éremszerzésre − így Radics. − Talán életében egyszer, maximum kétszer láttam ennyire összeszedetten dzsúdózni. Mindenkit ipponnal vert el. Azt hiszem, ezen nincs mit magyarázni. A német lánytól eddig kétszer kikapott, a legjobbkor vágott vissza neki.” A junior fiúk mezőnyében utoljára 2014-ben, Tóth Krisztián állhatott dobogóra a korosztályos világversenyen, ő akkor világbajnok lett. Most a 90 kilogrammos Tóth Apor végre megtörte a négyéves csendet. Ifjúsági világ- és Európa-bajnoki bronzérmesünk a bosznia-hercegonivai Toni Mileticet verte el a bronzcsatában. Horváth László nagyon örül annak, hogy Apornak – egyedüli fiúként – sikerült felállnia a dobogóra. Elmondta, hogy apró, rutintalanságból eredő hibáktól eltekintve kiválóan küzdött, s megérdemeltem lett bronzérmes. A válogatott harmadik, s egyben utolsó érmét a 78 kilogrammosok között szerezte Tóth Fanni. A bronzmeccsét mindössze 40 másodperc alatt nyerte meg az orosz Tamara Liscsenko ellen. Radics Attila reménykedett Fanni sikerében, s hatalmas dolognak tartja, hogy odaért a legjobbak közé. Különösen azért, mert rengeteg sérüléssel bajlódott a lány az elmúlt időszakban. A +100 kilós Waczulik Richárd volt még, aki bronzéremért küzdhetett, ám ott alulmaradt a szlovén Enej Mariniccsal szemben, így az ötödik helyen zárta a megméretést. Az 55 kilogrammos Feczkó Csanádnak és a 81 kilós Rajkai Róbertnek is sikerült pontot szereznie. Előbbi a hetedik, utóbbi pedig az ötödik helyen zárta a kontinensviadalt. Radics Attila kifejtette, hogy az utóbbi évek egyik legeredményesebb Európa-bajnokságát zárta a magyar csapat, s előzetesen aláírta volna ezt a szereplést. Ugyanakkor voltak olyan versenyzők, akiktől többet várt. Ilyen volt például a 44 kilós Beringer Fatime, aki az idei Európa−kupa-sorozatban mind az öt megméretésen dobogóra állt, viszont itt már az első meccsen alulmaradt. Radics szerint Fatimét túlságosan nyomta az esélyesség terhe, s ezt a problémát mindenképpen ki kell küszöbölniük a folytatásban. A magyar csapatot kisebb hidegzuhanyként érte, hogy a zárónapon kiesett a csapatversenyből, miután a franciáktól és a fehéroroszoktól is kikapott. Horváth és Radics egyaránt elmondta, hogy csalódottak emiatt. Különösen azért, mert a sorsolás alapján még akár az éremért is mehettek volna. Szerintük a szombaton kiemelkedő teljesítményt nyújtó versenyzőink tudat alatt valamelyest leengedtek, ezért nem sikerült ugyanazt hozniuk, amit az egyéni viadal alatt. További korosztályos hírek CSELGÁNCSBAN a sportági aloldalunkon.