UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2018-09-17 13:07

Így nevelnek Pasaréten

A legutóbbi bajnoki évadban a Vasas valamennyi fiú kosárlabdacsapata remekül szerepelt a saját bajnokságában. Mészáros Zalán, a Vasas Akadémia férfiszakosztályának igazgatóját a tavalyi sikerekről, a lejátszott döntőkről és arról is kérdeztük, hogy mit vár az idén a fiataloktól.

Mihók Richárd – utanpotlassport.hu A nyolcszoros magyar bajnok, 110-szeres válogatott Mészáros Zalán  2016. júliusától igazgatója a Vasas Akadémia férfi kosárlabda-szakosztályának. A pasarétiek fiúkosarasai remekül szerepeltek az elmúlt évadban, a cél pedig az, hogy a teljesítmény a következő idényben is hasonló legyen.

Mészáros Zalán idén is jó szereplésben reménykedik Forrás kosarsport.hu
Mészáros Zalán idén is jó szereplésben reménykedik Forrás kosarsport.hu
A Vasas juniorkorosztályú együttese az ötödik helyen végzett az előző évadban. Mészáros szerint 2019-ben akár előrébb is zárhat a csapat, ám most nem ezt tartja a legfontosabbnak. „Az utánpótlásban számunkra nem az eredmény az elsődleges, hanem az, hogy minél több válogatott játékosunk legyen, illetve legalább két-három játékos feladjunk a felnőttekhez. Ez legutóbb is sikerült: Csík Richárd, Kelenföldi Domonkos, Kovács Bálint Benedek és Bencsik Barnabás már tétmeccsen is bemutatkozhatott az élvonalban. Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy Bencsik a nyári U18-as 3x3-as debreceni Európa-kupán tagja volt az aranyérmes csapatnak, míg Csík , Kelenföldi és Kovács helyet kapott az U18-as válogatott keretében." A Vasas kadétegyüttese a tavaszi bajnoki fináléban két ponttal kapott ki  az Alba Fehérvár gárdájától. A mérkőzésen szinte egész végig a kék-fehérek domináltak, a hajrára azonban fordított a Vasas, ám ez sem volt elegendő a végső győzelemhez: a fehérvári alakulat az utolsó másodpercekben megítélt büntetőkkel nyerte meg a meccset. „Akkor a legjobbtól kaptunk ki, de alakulhatott volna fordítva is... A legfontosabb azonban az, hogy Radics Gerzson és Horváth Hunor révén két játékosunk ott volt az U16-os Európa-bajnokságon – mondja a korábbi kiváló játékos, majd az idei célokról is szót ejtett. – A kétezerhármas és kétezernégyes korosztályunkban jelenleg öt-hat olyan játékos is akad, akiből később felnőttválogatott lehet. Ebből következően a cél is adott: most szeretnénk dobogóra állni." A serdülők között szintén karnyújtásnyira volt a bajnoki cím az idén, ám végül abban a döntőben is az ellenfél győzött. Végig fej-fej mellett haladt a két együttes, de a végjátékban elégnek bizonyult a Sopron hétpontos előnye, amelyből egyet a lefújásig megőrzött. „Közel voltunk a győzelemhez, de el kell ismernem: a Sopron jobb volt. Remélem, most is bejutunk a legjobb négy közé a kétezerötös srácokkal, de ez nem elvárás. A célunk ebben a korosztályban is a képességek fejlesztése, és az, hogy minél több gyereket adjunk a korosztályos kiválasztó, képző táborokba." További korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.