UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2018-09-17 19:36

Vegyes nyitány

Négy junior magyar kötöttfogású birkózó közül hárman is súlycsoportjuk negyeddöntőjébe kerültek a nagyszombati korosztályos világbajnokság nyitányán, azonban mindhárman csak a vigaszágban bízhatnak. Struhács György vezetőedzőnek vegyes érzései vannak a hétfői nappal kapcsolatban.

Krasznai Bence – utanpotlassport.hu  Felemás érzései vannak a junior kötöttfogású birkózó válogatott vezetőedzőjének, Struhács Györgynek a nagyszombati (trnavai) korosztályos világbajnokság nyitónapját követően. Teljesen jogosan, hiszen a szőnyegre lépő négy magyar fiú közül kettő úgy kapott ki, hogy ellenfele jobb volt, viszont mindent kiadott magából. Ketten pedig nyerhető mérkőzésen maradtak alul.

Váncza István nagyot küzdött, de csak a vigaszágban reménykedhet Forrás: birkozoszov.hu
Váncza István nagyot küzdött, de csak a vigaszágban reménykedhet Forrás: birkozoszov.hu
A verseny jól indult a mieinknek, ugyanis a kadét világbajnoki és junior Európa-bajnoki bronzérmes Váncza István (63 kg), illetve a kadét világ- és kontinensbajnok Szőke Alex (87 kg) is továbbjutott a selejtezőből. Váncza mérkőzés nélkül nyert (a szlovákiai Sluka István nem állt ki ellene), Szőke pedig simán verte a horvát Filip Smetkót. István a folytatásban a görög Dimitriosz Kuplidiszt győzte le, majd a negyeddöntőben az egyiptomi Mohameddel találta szemben magát. Az arab fiúról sejteni lehetett, hogy jó formában van, hiszen grúz és iráni ellenfelét is mondhatni, könnyedén győzte le az első két mérkőzésén. István ellen is hihetetlen nagy iramot diktált, ennek az lett az eredménye, hogy a bíró rögtön leküldte a földre a magyart (ezzel egy pont járt az egyiptominak), ám onnan nem tudta megpörgetni Vánczát. Nem lazsáltak a fiúk, ugyanannyira elképesztő tempót mentek a második menetben is, mint az elsőben. István hajtott, de Mohamed valahogy végig egy lépéssel előtte járt. Az állás nem változott az utolsó sípszóig; Mohamed jutott tovább. „Mind a két srác kihozta magából a maximumot – így Struhács. – Elképesztő párharc volt, pedig kevés pont született. Ki kellett küszöbölnünk, hogy akciót kapjunk, s ez sikerült is. Azt kell, hogy mondjam, jogosan nem intették meg az egyiptomit, pontosan ennyivel volt jobb ma Istvánnál. Bízunk benne, hogy bejut a döntőbe, akkor tovább küzdhetünk.” Szőke is beverekedte magát a legjobb nyolc közé, miután felülmúlta a kazah Szanzsar Temirbeket. A negyeddöntőben azonban már nem bírt az iráni Mohammadhadi Szaravival, 6−1-el kapott ki. A vezetőedző szerint Alex mindent megtett, de sokkal érettebben birkózott az ellenfele. A szánk íze a 77 kilós Kismóni Móric negyeddöntős veresége miatt kesereghet igazán. A Dorogi NC versenyzője nem bírt az ukrán Dmitro Gardubejjel. De nem akárhogyan maradt alul; 6−0-ra vezetett 1:45 perccel a vége előtt. Előbb „odaadta a fejét” az ukránnak, aki eldobta négyért, majd Gardubej kétszer is kitolta őt, egyszer pedig mögé ment. Struhács nem rejtette véka alá a véleményét: „Mi is értetlenül állunk a dolog előtt. Különösen azért, mert Móric volt a jobb. Abszolút hozható meccs lett volna. Az ellenkezőjét csinálta mint, amit megbeszéltünk a két menet között. Ezt elszúrta.” A 130 kilogrammosok mezőnyében versenyző Vátzi Roland már a selejtezőben kikapott az azeri Szarhan Mammadovtól úgy, hogy – a mester szerint – nyerhetett volna. Rögtön az elején beleszaladt egy csípődobásba, amit kompenzálni tudott két pörgetéssel. A folytatásban is fej-fej mellett haladtak a fiatalok, s a végeredmény 7−7 lett. Mégis Mammadov került ki győztesen a nagyobb értékű akciója miatt. Amennyiben Váncza, Szőke és Kismóni legyőzője az esti programban bejut a döntőbe, úgy kedden a vigaszágon folytathatják a fiúk a világbajnokságot.

JUNIOR-VILÁGBAJNOKSÁG, NAGYSZOMBAT Kötöttfogás, 1. programcsomag A magyar indulók 63 kg (28 induló): Váncza István (FTC), 77 kg (25 induló): Kismóni Móric (Dorogi NC), 87 kg (22 induló): Szőke Alex (ESMTK), 130 kg (20 induló): Vátzi Roland (Dorogi NC) Selejtező. 63 kg: Váncza István−Sluka István (szlovákiai) Váncza mérkőzés nélkül nyert. 87 kg: Szőke Alex−Filip Smetko (horvát) 6−2, 130 kg: Szarhan Mammadov (azeri)−Vátzi Roland '7−7 (nagyobb értékű akcióval) Nyolcaddöntő. 63 kg: Váncza István−Dimitriosz Kuplidisz (görög) 8−0, 77 kg: Kismóni Móric−Alper Erduran (török) 7−2, 87 kg: Szőke Alex−Szanzsar Temirbek (kazah) 3−1 Negyeddöntő. 63 kg: Mohamed (egyiptomi)−Váncza István 1−0, 77 kg: Dimitru Gardubej (ukrán)−Kismóni Móric 8−6, 87 kg: Mohammadhadi Szaravi (iráni)−Szőke Alex 6−1

Amit eddig a világbajnokságról írtunk Nagyszombat − nagy dobás? Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.