UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2018-09-21 16:52

Nyolc fiatal a vb-n

Egy hónappal a budapesti felnőtt birkózó világbajnokság előtt hirdették ki a Courtyard by Marriotban a magyar válogatott keretét, amelyben nyolc utánpótláskorú versenyző is helyet kapott.

Krasznai Bence – utanpotlassport.hu  Egy hónappal a budapesti birkózó világbajnokság rajtja előtt tartották az esemény sajtótájékoztatóját a Courtyard by Marriotban, amelyen kihirdették mind a három fogásnem magyar keretét.

A  budapesti világbajnokságon résztvevő magyar kötöttfogású keret
A budapesti világbajnokságon résztvevő magyar kötöttfogású keret
Az már most biztos, hogy rekordszámú résztvevő áll szőnyegre a Papp László Sportarénában, ugyanis eddig 101 ország 910 versenyzőt nevezett (a 2017-es párizsi vb-n 75 ország vett részt). A szövetség elnöke, Németh Szilárd elmondta, ígértet tett a világszövetség elnökének, Nenad Lalovicnak, hogy a valaha volt legszínvonalasabb birkózó világbajnokságot rendezi meg idén Magyarország. Bacsa Péter, a Magyar Birkózó Szövetség ügyvezető alelnöke arról beszélt, hogy fontos megemlékezni azokról, akik naggyá tették a sportágat, s ennek érdekében – a vb-t megelőző gálavacsorán – felelevenítik a birkózó-történelmet. Bacsa kitért arra is, hogy az M4 Sport napi hat órában közvetíti majd az eseményt. Ezután Komáromi Tibor, háromszoros világbajnok, a szövetség szakmai alelnöke kapta meg a lehetőséget, hogy kihirdesse a világbajnokságon induló magyar keretet (az utánpótláskorúakat kiemeltük).

Kötöttfogás 55 kg: Andrási József, 60 kg: Torba Erik, 63 kg: Váncza István, 67 kg: Krasznai Máté, 72 kg: Korpási Bálint, 77 kg: Lőrincz Tamás, 82 kg: Bácsi Péter, 87 kg: Lőrincz Viktor, 97 kg: Kiss Balázs, 130 kg: Lám Bálint Szabadfogás 57 kg: Farkas Rajmund, 61 kg: Molnár József, 65 kg: Roman Asharin, 70 kg: Lukács Norbert, 74 kg: Gulyás Zsombor, 79 kg: Nagy Mihály, 86 kg: Veréb István, 92 kg: Hatos Gábor, 97 kg: Olejnik Pavlo, 125 kg: Ligeti Dániel Női szakág 50 kg: Köteles Alexandra, 53 kg: Dénes Mercédesz, 55 kg: Galambos Ramóna, 57 kg: Barka Emese, 59 kg: Dollák Tamara vagy Bognár Erika, 62 kg: Sastin Marianna, 65 kg: Sleisz Gabriella, 68 kg: Wilson Vanessza, 72 kg: Szmolka Nikolett, 76 kg: Németh Zsanett

Szép számmal bizonyíthatnak az utánpótláskorúak is, hiszen nyolcan vannak. Közülük hárman még juniorok, a többiek pedig az U23-as korcsoporthoz tartoznak. A sajtótájékoztatón csupán a kötöttfogásúak vettek részt, a másik két szakág sportolói ugyanis Romániában készülnek. Az idei Magyar Nagydíj bronzérmesét, a 23 éves Andrási Józsefet, illetve a 2018-as Német Nagydíj győztesét, a felnőtt Európa-bajnoki ötödik Torba Eriket el tudtuk „csípni” néhány szóra. Andrási József kitért arra, miben segítheti őt leginkább a hazai pálya: „Nagyon sokat dolgoztam azon, hogy fejben rendben legyek a versenyeken, s úgy érzem sikerült jó formába lendülnöm. Itthon különösen szeretnék bizonyítani. Kétesélyes mérkőzésen szerintem a közönség át tud lendíteni a holtponton, s végül az én kezemet emelik majd a magasba. Ha pedig az ellenfelem jobb nálam? Akkor is nyernem kell! Amennyiben minden jól alakul, úgy szerintem akár a legjobb öt közé is be tudok kerülni.” Torba Erik elmondta, ha minden kedvező lesz a Papp László Sportarénában, akkor meglepetést is okozhat: „A hazai rendezésű világversenyek olyan élményt nyújtanak, amit máshol nem kaphatsz meg. Szinte felfoghatatlan, hogy már én is a válogatott tagja vagyok, s ott birkózhatok azok mellett, akik a példaképeim. Sajnos még túl fiatal vagyok ahhoz, hogy folyamatosan stabilan teljesítsek, de úgy vélem, ha jó napot fogok ki, és a sorsolás is kedvező, akkor meglepetést okozhatok, s akár dobogóra is állhatok.” Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.