UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2018-09-22 12:59

Argentínára hangolva

Már a második hete tart az októberi Buenos Aires-i ifjúsági olimpiára készülő korosztályos úszóválogatott hódmezővásárhelyi edzőtábora. S bár betegség miatt most éppen nem teljes a csapat, a hangulat jó, a társaság bizakodó bő két héttel a rajt előtt. A pénteki edzésen a válogatott két meghatározó versenyzőjétől, Milák Kristóftól és Berecz Blankától kértünk helyzetjelentést.

Bruckner Vince – utanpotlassport.huNincs megállás! Minden idők legsikeresebb junior Európa-bajnoksága után ismét munkában vannak a korosztályos úszóválogatott legjobbjai, hiszen közeleg az ifjúsági olimpia, október 7-én kezdődnek a versenyek Buenos Airesben.

Gőzerővel készül Hódmezővásárhelyen az úszóválogatott Buenos Airesre
Gőzerővel készül Hódmezővásárhelyen az úszóválogatott Buenos Airesre
Immár második hete róják a métereket, kilométereket a 2016-os junior Eb-nek otthont adó hódmezővásárhelyi uszodában Milák Kristófék, akik közül többen utolsó korosztályos megméretésükre készülnek. Így van ezzel az érdiek 18 éves klasszisa is, aki bár szeptember elején csaknem két hetet kihagyott fültőmirigy-gyulladása miatt. Betegsége azóta már a múlté, teljes erőbedobással készül a dél-amerikai viadalra, amelyen az előzetes nevezések szerint kilenc számban indul.
Milák Kristóf
Milák Kristóf
„Majd azért csak kibírom valahogy…” – kezdte Milák. „A betegségem után mondhatnám, hogy az esélytelenek nyugalmával utazom ki, de ez persze nem így van. Mindenesetre egyelőre nem izgulok, és szerintem nem később sem fogok. Tisztában vagyok a korlátaimmal és azzal, hogy mennyi munkát tettem bele az egyes úszásnemekbe. Azon leszek, hogy minél több és minél fényesebb érmet hozzak haza Buenos Airesből.” A csapat pénteki edzéséről két versenyző hiányzott. A Kőbánya SC kiválósága, Késely Ajna (17) ugyanis jelenleg Budapesten készül, és a jövő héten tér vissza a többiekhez, míg az egriek versenyzője Böhm Sebestyén (17) betegség miatt volt távol, ő jelenleg arcüreggyulladással küzd. De a csapategységre így sem lehetett panasz, erről a kőbányaiak másik úszója, a korosztályos Európa-bajnok és EYOF-győztes, mindössze 16 esztendős Berecz Blanka beszélt.
berecz
berecz
„Amióta itt vagyunk, nagyon jó a hangulat, mindenki jókedvű, amiben tudjuk, segítjük egymást. Nagyon várom már a versenyt, hiszen teher nélkül úszhatok a két évvel idősebbek között. Ezen kívül azért is, mert sosem versenyeztem még Európán kívüli úszókkal, így amerikai riválisokkal szemben sem. Kíváncsi vagyok rá, milyen lesz!” Ahogyan Berecz is említette, a lányok között ezúttal nem az utánpótlás-viadalokon megszokott 17, hanem 18 év lesz a felső korhatár, így valamennyi magyar versenyzőnek idősebbekkel szemben kell küzdenie.  Az edzői stáb több tagja jelezte, az sem segít, hogy csak október 2-án, kedden a többi magyar sportolóval együtt utazhatnak el az úszók, miután így kevesebb idő marad a rajt előtt az alkalmazkodásra az ottani körülményekhez. Mindenesetre a magyar névsort elnézve, a kisebb gondok ellenére is joggal bízhatunk abban, hogy az idén minden idők legsikeresebb junior Európa-bajnoksága után az ifjúsági olimpiáról is szép eredményekkel térhetnek haza a magyarok.

A MAGYAR CSAPAT AZ IFJÚSÁGI OLIMPIÁN: Fiúk: Böhm Sebestyén (50, 100, 200 m mell), Kalmár Ákos (200, 400, 800 m gyors), Milák Kristóf (50, 100, 200, 400 m gyors, 50, 100, 200 m pillangó, 50, 100 m hát), Zombori Gábor (50, 100, 200 m hát, 200 m vegyes) Leányok: Barócsai Petra (200, 400 m gyors), Berecz Blanka (100, 200 m pillangó), Ilyés Laura Vanda (50, 100, 200 m hát, 200 m vegyes), Késely Ajna (200, 400, 800 m gyors, 200 m vegyes)

További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.