- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

A (párbaj)tőrtehetség utat tör

Büki Lili ismét legyőzte az olimpiai bajnok Szász-Kovács Emesét [1]

Büki Lili két egyéni éremmel kezdte a Magyar Kupa 2018-2019-es szezonját  •  Forrás: hunfencing.hu

K. T. I. – utanpotlassport.hu [2] A kadétkorú párbajtőrözők és a junior tőrözők Magyar Kupa-fordulójával folytatódott a hétvége [3]a vívóknál. A Buenos Aires-i ifjúsági olimpiát megelőző első és egyetlen 2018–2019-es hazai válogatóversenyen a leány párbajtőrözőknél az Argentínába is utazó Dékány Kinga bizonyult a legjobbnak. Az AVA fiatalja a tatai Büki Lilit győzte le a fináléban.

Büki Lili vasárnap a kadétok között megnyert aranyéremmel vigasztalódott: egy korosztállyal lejjebb a Honvédban pallérozódó Muhari Esztert múlta felül. A tatai lány ezzel nemcsak az egyetlen olyan vívó lett a hétvégén, aki két egyéni éremmel is gazdagodott, hanem ranglista-elsőségét is megőrizte mindkét korosztályban.

Maradva a párbajtőrnél: az U15-ös fiúk közül a BVSC-s Kó Benedek volt a legjobb. A zuglói sportoló elképesztő könnyedséggel 15–6-ra verte a fináléban a PTE-PEAC meglepetésemberét, a ranglista-14. helyről döntőig menetelő Hardi Ádámot.

S akkor a tőrözőkre térve…

A Magyar Kupa első idei fordulójában a junior korú leányoknál Hajas Nóra állhatott a dobogó tetejére. A Törekvés sportolója fokozatosan lendült bele: a selejtezőcsoportját nem is tudta megnyerni, csupán második lett Czékmán Luca mögött. A legjobb tizenhat között sem múlott sokon a továbbjutása, az MTK-s Pöltz Annát csupán egy tussal, 15–14-re tudta legyőzni.

Hajas Nóra MK-győztes lett Forrás: archív [4]

Hajas Nóra nyerte az első MK-fordulót a junior tőrözőknél   •  Forrás: archív/torekvesvivas.hu

Innentől viszont ellenállhatatlan vívást mutatott be: a legjobb nyolc között 15-4 Tölgyesi Zsófia, az elődöntőben 15–6 Hanzl Lilla, a fináléban pedig 15–7 a honvédos Szántay Anna ellen.

A fiúknál az UTE-s Mendrey Tamás ranglista-2. helyezettként vágott neki a megmérettetésnek, s miután a listavezető Mihályi Andor a legjobb nyolc között vereséget szenvedett elő is lépett első számú esélyessé. Az elődöntőben a Fradi–Újpest vívórangadón 15–6-ra megverte Szemes Gergőt, majd a döntőben még magabiztosabban, 15–5-re a Törekvés neveltjét Beke Vincét.

Mendrey ezzel pontegyenlőséggel a magyar ranglista élére is állt.

A következő hét végén a kadét- és junior kardvívók számára is elindul az idény, Magyar Kupa-viadalaikat a Gerevich Aladár Sportcsarnokban követhetik majd az érdeklődők.

MAGYAR KUPA VÁLOGATÓVERSENYEK
JUNIOR LEÁNY PÁRBAJTŐR
1. Dékány Kinga (AVA), 2. Büki Lili (OMS-Tata), 3. Muhari Eszter (Honvéd) és Kazár Dóra (AVA)
JUNIOR LEÁNY TŐR
1. Hajas Nóra (Törekvés), 2. Szántay Anna (BHSE), 3. Fekete Hanga Barbara (FTC) és Hanzl Lilla Zsófia (TUS)
JUNIOR FIÚ TŐR
1. Mendrey Tamás (UTE), 2. Beke Vince (Törekvés), 3. Maior Mátyás (Törekvés) és Szemes Gergő (FTC)
KADÉT LEÁNY PÁRBAJTŐR
1. Büki Lili (OMS-Tata), 2. Muhari Eszter (Honvéd), 3. Wimmer Dorina (MTK) és Kálmán Gyöngyvér (Békessy Debrecen)
KADÉT FIÚ PÁRBAJTŐR
1. Kó Benedek (BVSC), 2. Hardi Ádám (PTE-PEAC), 3. Bálind Bence (BVSC) és Kovács Gergely (Alba Régió Vívó Akadémia)

A Magyar Kupa 1. fordulójáról írtuk még
Nagy Dávid győzelemmel kezdett [3]

További korosztályos hírek VÍVÁSBAN  [5]a sportági aloldalunkon.