UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2018-09-25 14:28

Ezüstcsapat

Nagyszerűen szerepelt az elmúlt évadban a Debreceni Kosárlabda Akadémia juniorcsapata, amely magabiztosan jutott be az országos nyolcas döntőbe, ahol veretlenül menetelt az aranymérkőzésig. Ott a hajdúsági együttes óriási csatában, két ponttal alulmaradt az Alba Fehérvár ellen. Ráthonyi Tamás szakmai igazgatóval, a tavalyi ezüstérmes gárda vezetőedzőjével emlékeztünk vissza a feledhetetlen fináléra, valamint beszélgettünk a célokról és a várakozásokról is.

M. Sz.utanpotlassport.hu Az előző évadban a debreceni és a székesfehérvári kosárlabdázók játszották a fiú juniorbajnokság fináléját. Mindkét csapat veretlenül teljesített az országos nyolcas döntőben, így nem is volt kérdés: köztük dől el az aranyérem sorsa.

Két ponttal maradt alul a tavalyi döntőben a Debreceni Kosárlabda Akadémia juniorcsapata az Alba Fehérvár ellen Forrás: MKOSZ
Két ponttal maradt alul a tavalyi döntőben a Debreceni Kosárlabda Akadémia juniorcsapata az Alba Fehérvár ellen Forrás: MKOSZ
A debreceniek kezdtek jobban, négy ponttal megnyerve az első negyedet. A következő felvonást ugyanilyen arányban a székesfehérváriak nyerték. A szünet után belehúzott az Alba, hét egységgel ellépve, amiből csak ötöt sikerült lefaragnia Ráthonyi Tamás legénységének, végül 72‒70-re diadalmaskodott az a Fehérvár, amely egy évvel korábban lemaradt a nyolcas döntőről. A Debreceni Kosárlabda Akadémiának be kellett érnie a második hellyel, a szakvezetés azonban egyáltalán nem csalódott, hiszen a cél, hogy profi játékosokat neveljenek a válogatottnak és az élvonalnak.
Ráthonyi Tamás
Ráthonyi Tamás
„A csapat nagy része együtt maradt, néhányan öregedtek csak ki ‒ mondja a gárda vezetőedzője, az idén már szakmai igazgatóként dolgozó Ráthonyi Tamás. ‒ A tavalyi vereség talán azzal is magyarázható, hogy az Alba Fehérvár bátrabban nyúlt hozzá a fiatalabb korosztályhoz, amit mi nem igazán mertünk, ezért játékosaink fáradtabbak voltak a döntőben. Ez hiba volt, hiszen a kétezerkettesek is szép eredményt értek el a kadétbajnokságban, velük kiegészülve igazán jó keretet alkot jelenleg a legidősebb gárda. Fontos hozzátenni: elsősorban nem a helyezésekben látjuk az eredményességet, hanem a játékosok nevelésében.” Mindemellett joggal vetődik fel a kérdés: mit várhatunk a hajdúságiaktól a 2018/19-es évadban? „Arra fogunk törekedni, hogy a fiatalokat minél feljebb tudjuk játszatni, esélyt adva nekik, hogy magasabb szinten új légkört tapasztaljanak. És ami nem mellékes: már az NB I/B-ben is szerepelnek utánpótláskorú játékosaink. Az az elvárás, hogy mindegyik korosztályban ott legyünk az országos döntőben, és mindenhol éremért harcoljunk.” További korosztályos híreink KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.