UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vízilabda

2018-09-26 13:06

A kemény munka kifizetődik

A Komplex Póló Suli Sportegyesület után a Vasasban pallérozódott, ahol ezüstéremig jutott a serdülőbajnokságban. Ezután ‒ a fejlődése érdekében ‒ a BVSC-Zuglóba igazolt, ahol az előző évadban bajnoki címet ünnepelhetett az ifjúsági csapattal. Így nem véletlen, hogy meghívást kapott Horváth János ifjúsági válogatottjába, amellyel bronzérmet szerzett a szombathelyi korosztályos világbajnokságon. Az élményeiről és céljairól kérdeztük a zuglóiak 18 éves vízilabdázóját, Csorba Tamást, aki úgy tartja: a kemény munka mindig kifizetődik.

M. Sz.utanpotlassport.hu Nyilván sokszor elhangzott kérdés, de kötelező feltenni: hogyan kezdtél el vízilabdázni? Három és fél évesen volt az első „találkozásom” a Tüzér utcai uszodával, azzal a céllal, hogy megtanuljak úszni. Aztán nyolcévesen lehetőségem nyílt kipróbálni a vízilabdázást a Komplex Póló Suli Sportegyesületben, és azonnal magával ragadott. A bátyámmal együtt játszottunk a kilencvennyolcas korosztály csapatában, remek edzők és játékosok társaságában.

A 18 éves Csorba Tamás Forrás: MVLSZ
A 18 éves Csorba Tamás Forrás: MVLSZ
A BVSC előtt a Vasast erősítetted. Miért hagytad ott a pasaréti klubot? És miért a Zuglóra esett a választás? Öt csodálatos év után hagytam ott a Vasast, meglehetősen nehezen. Nagyon sokat köszönhetek a klubnak, hiszen megalapozta a karrierem, rengeteget fejlődtem ez idő alatt. A serdülők között az ezüstéremig jutottunk, ez volt a legjobb eredményem. Többek között ezért is úgy éreztem, hogy a felnőtté válásom előtt még váltanom kell. Három egyesület jöhetett szóba, de amint kiderült, hogy Kemény Kristóf a vasutasokhoz szerződik, nem volt kérdés: követem őt. A Vasassal ezüstig, Kemény Kristóffal és a zuglóiakkal viszont aranyéremig meneteltelek az előző évadban. Úgy érzem, megérdemeltük, mivel ‒ ki merem jelenteni ‒ mi dolgoztunk a legtöbbet az összes csapat közül. És ahogy a mondás tartja: a kemény munka mindig kifizetődik. Mindez annak is köszönhető, hogy nagyon jó a társaság, megvan a csapategység. Egymásért küzdöttünk! Ami pedig hatalmas pluszt adott a négyes döntőben: felnéztem a lelátóra, és alig láttam üres helyet. Nagyszerű volt érezni a közönség buzdítását. Melyik a legemlékezetesebb pillanat vagy mérkőzés számodra az elmúlt időszakból? Két életre szóló élményt is említenék: az egyik a hazai medencében megnyert finálé. Amikor lefújták a meccset, mindenki a vízbe ugrott, megöleltük egymást, és a felborított kapukon ülve tapsoltuk meg a közönséget. Úgy éreztük magunkat, mint a Szolnok, amikor a Duna Arénában nyert Bajnokok Ligáját. A másik a nyári ifjúsági világbajnokságon játszott USA elleni nyolcaddöntő. A párharc 6-6-os rendes játékidő után büntetőkkel dőlt el. A cserepadnál összekapaszkodva szurkoltunk a társainkért, én a két oldalamon Smöcivel (Schmölcz Norman) és Dömével (Dala Döme). Amikor Bakter (Grieszbacher Márk) kivédte az ötméterest, és kiderült, hogy továbbjutottunk: velünk együtt háromezer ember ordított fel a lelátókon.
A szombathelyi korosztályos világbajnokságon bronzérmet szerző ifjúsági válogatott Fotó: Madar Dávid/MVLSZ
A szombathelyi korosztályos világbajnokságon bronzérmet szerző ifjúsági válogatott Fotó: Madar Dávid/MVLSZ
Ez volt az első világversenyed. Hogyan értékeled a Szombathelyen szerzett bronzérmet? Kissé csalódott vagyok, hiszen az aranyért ugrottunk vízbe a vébén. A társaság nagy része tavaly a máltai Európa-bajnokságon már nyert egy bronzot, ezért érthető, hogy többre vágytunk. A spanyolok elleni elveszített elődöntő után összeomlottunk, de egymást segítve újra erőre kaptunk és megszereztük a harmadik helyet, amire természetesen boldogan emlékezem vissza. Mennyit tett hozzá mindez a pályafutásodhoz? Nyáron tíz hetet töltöttünk együtt a srácokkal, valamint a stábbal, és úgy érzem, minden téren nagyot léptem előre. Ez leginkább az edzőknek köszönhető, de sok újat tudtam tanulni a társaimtól is. Meghatározó időszaka volt az életemnek. Mit vársz az új bajnoki évadtól? Némileg átalakult a csapat, hiszen öt kulcsjátékos kiöregedett, de sok tehetséges srác játszik most is a gárdában. A lehető legjobbat akarjuk kihozni az évből, mind a felnőtt másodosztályban ‒ ahol szintén szerepelni fogok ‒, mind az ifi bajnokságban. Ugyanolyan keményen fogunk dolgozni, mint tavaly, és reméljük, ez ismét kifizetődik. További korosztályos híreink VÍZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.