UtánpótlásSport
2024. április 23.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2018-09-27 13:56

A döntő a minimum

Tavaly a kadét kosárlabdázók országos döntője izgalmas meccseket hozott. A finálét végül az Alba Fehérvár nyerte, de csupán két ponttal verte a Vasast. A harmadik helyet a Szombathely szerezte meg a Budapesti Honvéd előtt. A szakvezetők célja idén is a kiváló szereplés, az országos döntőbe jutás.

Mihók Richárd – utanpotlassport.hu A tavalyi, harmadik helyért folyó küzdelem rendkívül kiélezett volt, ám a végjátékot jobban bírta a Szombathely. A Budapesti Honvéd szakvezetője a mérkőzés után elmondta: az év elején sokan mondták csapatára, hogy a legjobb négyben fog végezni. Ez így is lett. A kérdés idén is az: mire fog menni Ronkay László együttese?

Az országos döntő mindkét csapatnál a minimum Forrás: kosarsport.hu
Az országos döntő mindkét csapatnál a minimum Forrás: kosarsport.hu
„A csapat remekül teljesített tavaly, az idei szezonban is az országos döntő a minimum. A mostani korosztályban több tehetséges srác van, köztük a Hódmezővásárhelytől igazolt Dékány Imre és Fulai Bátor. - Mészáros István, a Honvéd szakosztály-igazgatója azt is elárulta, kit tart a kadétbajnokság esélyesének. - A vidéki együttesek közül az Alba Fehérvár, a Szombathely és a Debrecen tűnik a legerősebbnek. A budapesti akadémiák közül a Vasas és a MAFC emelkedik ki, de remélhetőleg mi is ott leszünk a végjátékban.” A bronzérmes Szombathely várakozáson felül teljesített az előző évadban. A kadétok edzője szerint a becsületes munka és a szorgalom miatt kerültek az országos döntőbe. „Sokat dolgoztunk az egész szezon során, a végére összeszokottá vált a társaság. Az országos döntőben a pillanatnyi forma dönt, szerencsére mi pont akkor voltunk a topon. Idén sincs kitűzött célunk, a játékosnevelés a fő szempont, nem az eredmény. Ha ez jó helyezéssel párosul, az fantasztikus, ám a lényeg, hogy minél több játékost tudjunk kinevelni – ebből a szempontból nagyon jól haladnak Simon Bencéék. – A tavalyi csapatból mindössze négy játékos maradt, a többiek felkerültek az U18-as korosztályhoz.” A Vasas kadétegyüttese a tavaszi bajnoki fináléban két ponttal kapott ki az Alba Fehérvár gárdájától. A mérkőzésen szinte végig a kék-fehérek domináltak, a hajrára azonban fordított a Vasas, ám ez sem volt elegendő a végső győzelemhez: a fehérvári alakulat az utolsó másodpercekben megítélt büntetőkkel megnyerte a meccset.
Vajon az Alba megvédi címét?Forrás: kosarsport.hu
Vajon az Alba megvédi címét?Forrás: kosarsport.hu
„A legjobbtól kaptunk ki, de alakulhatott volna fordítva is… A legfontosabb azonban az, hogy Radics Gerzson és Horváth Hunor révén két játékosunk ott volt az U16-os Európa-bajnokságon – mondta Mészáros Zalán, a Vasas férfiszakosztályának igazgatója, majd az idei célokról is szót ejtett. – A 2003-as és a 2004-es korosztályunkban jelenleg öt-hat olyan játékos is akad, akiből később felnőttválogatott lehet. Ebből következően a cél adott: újra szeretnénk dobogóra állni.” Az Alba Fehérvár kadétcsapata nem csupán idehaza, hanem nemzetközi szinten is bizonyítani tudott. Pethő Ákos - aki a tavalyi évad bajnokcsapatát irányította - idén is a kiváló szereplésben reménykedik. "Tíz játékosunk is kiöregedett a csapatból, ráadásul Kovács Ákos még országot is váltott. Az olaszországi Umana Reyer Venezia tavaly figyelt fel Ákos teljesítményére. Bár sok kiváló játékosunk új korosztályba került, mégis úgy érzem, idén is erősek leszünk. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a nemrégiben megrendezett kolozsvári helyi BL-torna, ahol még a Bayern München U16-os gárdáját is legyőztük. Ennek fényében bízom a csapatban és Antal Balázs kollégámban, aki remek munkát végez a fiúkkal." További korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.