UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2018-09-28 17:43

A legfiatalabbak

A Vasas Akadémia NB I/A bajnokságban szereplő női csapata az élvonal legfiatalabb együtteseként vág neki a az új szezonnak. Ez nem meglepő, hiszen az alakulat átlagéletkora 18,94 év.

UP info Még a tavalyinál is fiatalabb kerete lesz a Vasas Akadémia együttesének a női kosárlabdázók NB I/A bajnokságában, s ezt jól bizonyítja az is, hogy az alakulat átlagéletkora 18,94 év. Ez azt jelenti, hogy csak nála idősebb együttesekkel kell farkasszemet néznie az élvonalban. Az előző szezon legidősebb játékosa, Kalu Ezinné távozott, s helyét a fiatalok töltik be. Földi Attila vezetőedző egyáltalán nem fél attól, hogy ez rossz hatással lesz az eredményességre. Nemrég így nyilatkozott a szakosztály weboldalának:

A Vasas Akadémia felnőtt élvonalban szereplő csapatának az átlagéletkora 18,94 év Forrás: vasassc.hu
A Vasas Akadémia felnőtt élvonalban szereplő csapatának az átlagéletkora 18,94 év Forrás: vasassc.hu
„Tavaly is sok tizennyolc év alatti játékosunk volt, s meghatározó szerepet töltöttek be a felnőttalakulatban. Erre próbáltunk most rátenni még egy lapáttal. Dombai Réka, Tóth Orsolya, Varga Alíz meghatározó szerepet töltenek be a korosztályos válogatottakban. Tisztában vagyunk vele, mennyire tehetségesek, és azzal is, milyen sokat tudnak még fejlődni. A bizalom minden fiatal iránt megvan, hiszünk bennük, és megteszünk mindent annak érdekében, hogy tisztességgel megállják helyüket a felnőttek között is.” Dombai Réka egyébként tavaly már 15 évesen bemutatkozott a felnőttcsapatban, emellett a nyáron kiemelkedően teljesített a világbajnoki negyedik helyet szerző U17-es válogatottban, csakúgy, mint Varga Alíz, Boros Berta és Tóth Franka. Réka aztán az U16-os Eb-n is szerepelt, ott a hetedik helyen végzett a csapattal. Az U18-as Európa-bajnokságon bronzérmet szerzett magyar alakulatban pedig Tóth Orsolya, Varga Alíz, Boros Berta és Tóth Franka képviselte a Vasas Akadémiát. Ne feledkezzünk meg az U18-as 3x3-as kosárlabda-válogatottról se, amelyben Tóth Orsolya, Budácsik Dorottya, valamint a frissen igazolt Madár Kata is ott volt a korosztályos Európa-kupán. Előbbi két kosaras ott lesz a Buenos Aires-i ifjúsági olimpián is, hasonlóan Földi Attilához, aki a szövetségi kapitányi feladatokat látja el. Madár Kata mellett érkeztek még új játékosok a pasarétiek keretébe; Vukov Szonja és Bach Boglárka a DVTK-ból (utóbbi Vasas-nevelés) szerződött Budapestre. Mind a ketten a rutinosabb kosarasokhoz tartoznak a maguk 24, illetve 21 évével. Fontos azt is megjegyezni, hogy klasszikus értelemben vett légiósa csak egy van a Vasasnak, a center,  Jefimija Karakasevics. Adódik a kérdés: ennek mi az oka? „Valójában Sara Heljic és Nadja Szmailbegovics is légiós, de ők olyan fiatalok, akik itt járnak iskolába, az Akadémián edzenek. Nem hárul rájuk olyan szintű teljesítménykényszer, mint légiósoknál. Ők nem azért jöttek ide, hogy tizenöt-húsz pontot átlagoljanak komoly pénzekért, hanem azért, hogy itt tanuljanak, és a tudásukat a legmagasabb szintre fejlesszék” – fogalmazott a szakvezető, akinek nem volt egyszerű a dolga, hiszen a játékosok válogatottsági kötelezettségei miatt csak augusztus végén, szeptember elején tudta elkezdeni a munkát. Ebből kifolyólag csak szeptember 18-án játszotta az első edzőmeccsét a csapat, akkor Pasaréten a brnói BK Zabiny ellen 71−47-re kikapott. A múlt héten Prágában készültek a lányok (és a juniorcsapat is), mindhárom ottani felkészülési találkozót megnyerték: a Slavia Prahát 81−56-ra és 63−60-ra, míg a Slovanka MB csapatát 69−55-re győzték le. Persze, sem ezekből, sem az első edzőmeccsen elszenvedett vereségből nem lehet reális következtetéseket levonni. A Vasas Akadémia Győrben kezdi a bajnokságot vasárnap. További korosztályos híreink KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.