- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Lóra termett, olimpiára utazik

G.G. – utanpotlassport.hu [1]  A 18. életévét novemberben betöltő Jármy Vince „nem tudta elkerülni sorsát”, ugyanis négy testvérével együtt a Fejér megyei Tabajdon egy tanyán él állatorvos édesapjával és édesanyjával, aki Krucsó Ferenc mellett egyben edzője is.
„Annyira kicsi voltam még, amikor elkezdtem, hogy abban a korban egy gyerek még csak nem is tudna ellenkezni. Persze nagyon szerettem a lovakat az első pillanattól kezdve, így nem is volt erre szükség, ugyanakkor kedvelem a labdarúgást, az iskolában szoktam is játszani” – mondta Jármy Vince, aki négyéves kora óta lovagol. Öt éve már nemzetközi versenyeken is szerepel, mindjárt első idényben rögtön egy csapat Európa-bajnoki bronzhoz segítette a magyar együttest. Ettől kezdve kirobbanthatatlannak bizonyult a nemzeti csapatból, a korosztályos kontinensviadalon egyéniben volt negyedik is. Az ifjúságiak között (14-18 évesek) kétszer nyert magyar bajnokságot, s a fiatal lovasok (19-21 évesek) között is már ő számít az első számú díjugratónak az országban. Érdekesség, hogy mindhárom sikerét különböző lóval érte el.

IMG_5122 [2]Pályafutása eddig talán legnagyobb sikerét az idén a belgiumi Lanakenben megrendezett fiatal lovak (5-7 éves lovak) világbajnokságán érte el, ahol a felnőttmezőnyben, a család saját tenyésztésű magyar lovával, Koronaőrrel a 12. helyen végzett a legnehezebb kategóriában. Tehetségét ugyancsak jól mutatja, hogy tavaly meghívást kapott a Nemzetközi Lovas Szövetség és a Rolex óragyár által közösen támogatott lovasakadémiára  (Young Riders Academy), ahová csak a világ legjobb fiatal lovasai kaphatnak „belépőt”.
A Buenos Aires-i ifjúsági olimpián sorra kerülő a nagyobb nemzetközi versenyekkel ellentétben ezúttal sorsolják majd a lovakat, így a szerencsének is nagy szerepe lesz majd a helyezések eldöntésében.  Jármynak ugyanakkor van amiben könnyebb dolga lesz, ugyanis azokon a versenyeken, amelyeken szerepelt az elmúlt időszakban, 140-145 centiméter magas akadályokat kellett átugrania, az argentin fővárosban azonban 125-130 centiméteres akadályok lesznek. A siker érdekében Jármy Vince folyamatosan két-három lóval gyakorol, mindeközben ő gondoskodik az állatok felszereléséről és tisztításáról is.

„Elsősorban mentálisan kell felkészülnie a viadalra, ez kicsit más azért mint egy normál verseny. Lesz egy csapatverseny is, az európai együttessel egy közös Facebook-csoportban beszéljük meg a részleteket” – mondta Jármy Katalin.

A fiatal lovas hangsúlyozta, jövendőbeli csapattársait jól ismeri, többek között a négyszeres olimpiai bajnok brit legenda, John Whitaker fia is az együttest erősíti, s bízik benne, hogy ezzel a gárdával a dobogóra állhat majd.

Jármy Vince idén az ifjúsági Európa-bajnokságon 2017-ben 11. lett, ami nem jelentett volna kvótát az olimpiára, Weinhardt Virág azonban hatodik helyével kivívta az indulás jogát, viszont kora miatt ő nem utazhat Buenos Airesbe. A Magyar Lovas Szövetség és a Magyar Olimpiai Bizottság így Jármy Vincét találta szakmailag a legalkalmasabbnak arra, hogy képviselje a magyar színeket.
Az ifjúsági olimpia díjugrató-versenyei október 8-án kezdődnek.

További korosztályos hírek LOVASSPORT [3]a sportági aloldalunkon.