- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

A sebesség megszállottja

Apáti Bence Dél-Amerikában szeretne a legjobb európai lenni 1500-on [1]

Apáti Bence Dél-Amerikában szeretne a legjobb európai lenni 1500-on

Arday Attila – utanpotlassport.hu [2] „Édesanyám azt szokta mondani, már az anyaméhben is örökmozgó voltam – halljuk a családi legendát Apáti Bencétől. – Ötévesen úsztam, hétévesen focizni kezdtem, miután a családban amúgy is mindenki sportolt. Édesanyám tornázott, édesapám kosárlabdázott, a két testvérem sem volt kivétel. Én mindig szaladgáltam, és már gyerekként nagyon gyors voltam. Anyu hamar meg akart ismertetni az atlétikával, de kilenc-tíz éves koromig én azt mondtam: csak foci!”

Végül egy iskolaváltás vezetett a sportágváltáshoz, Nagy Lídia tanárnő elhívta ugyanis futóként a diákolimpiára. Élete első versenyét mindjárt meg is nyerte, de ő továbbra is futballistának tartotta magát. Tóth Sándor atlétaedző azonban – aki a mai napig foglalkozik vele Békéscsabán – jelezte, hogy szívesen látná a tanítványai között. Ebből tizenkét-tizennégy éves korára heti három futball- és két atlétikaedzés lett, ám míg az előbbiben nem tetszett a társaság és sikerélmény sem adódott, utóbbi meghozta mezeifutásban az érmeket és a válogatottságot.

„Gyors voltam továbbra is, az edzőm pedig középtávokkal foglalkozott, így én is ilyen számokban indultam – folytatja Bence. – Akkoriban hatszáz métereket futottunk, de szívesen visszaforgatnám az idő kerekét, mert érdekelne, hogy vajon a sprintszámokban mire lettem volna képes. Másban már nem gondolkodtam az atlétikán kívül, a hatszázból nyolcszáz, aztán ezerötszáz, majd háromezer lett. Most az ezerötszáz mellett az ötezer is tetszik, de ezzel inkább az állóképességemet növeljük. Az ezerötszáz a fő számom, ott tudom kihasználni a gyorsaságomat. Imádom a sebességet.”

Bence nagy álma, hogy a Buenos Aires-i ifjúsági olimpián döntőbe kerüljön. És van még egy célja: mivel a győri ifjúsági Eb-n csak egy kicsivel maradt le az első helyről, ezúttal szeretne a legjobb európai lenni 1500 méteren.

A középtávfutó hosszútávú célja, hogy profi atléta legyen: „Olimpiákon és világbajnokságokon szeretném a hazámat képviselni, azokon pedig lehetőleg érmeket nyerni.”

Tisztában van vele, hogy a tanulást sem hanyagolhatja el. Egyelőre a nyelvtanulást tűzte maga elé. Ami pedig a Mol alapítványi támogatását illeti: „A pénzt sportszerekre, sportruházatra, pólóra, nadrágra, cipőre költöm, a kapott összeg nagy segítséget jelent.”

További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN [3] a sportági aloldalunkon.