UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2018-09-30 14:44

Benedek és a Monaco

A 17 esztendős, 201 centiméter magas Kovács Benedek nemrégiben igazolt a francia Monaco együtteséhez a ZTE KK-ból. A kezdo5.hu készített vele interjút.

UP info A  ZTE KK 17 éves kosárlabdázóját, Kovács Benedeket áprilisban kereste meg a Monaco együttese, hogy szeretné megnézni próbajátékon. Benedek a kezdo5.hu-nak elmondta, hogy az U16-os korosztály tavalyi B divíziós Európa-bajnokságán figyelt fel rá a francia csapat edzője.   − Mikor fogalmazódott meg benned, hogy külföldön szeretnéd folytatni a pályafutásodat?

A Monaco U21-es csapata Kovács Bendekkel (10-es) Forrás: kezdo5.hu
A Monaco U21-es csapata Kovács Bendekkel (10-es) Forrás: kezdo5.hu
− Körülbelül két éve kezdtem el gondolkodni azon, hogy ki szeretném magam próbálni külföldön. Többen is mondták, hogy minden szempontból sokkal jobb lehetőség a fejlődésre. Már ekkor is voltam próbajátékon, az a lehetőség akkor nem jött össze. Ezután a ZTE olyan ajánlattal állt elő, amit nem utasíthattam vissza, ezért úgy véltem, egyelőre itthon maradok, s szerencsére ezt nem is bántam meg. A legutóbbi szezon vége felé egyre jobban éreztem, hogy itt az ideje a váltásnak, meg kellene próbálnom újra. A Monaco ajánlata pedig kapóra jött − foglalja össze Kovács a kezdo5.hu-nak. − Mik az eddigi tapasztalataid a francia kosárlabda-kultúráról? A próbajáték júniusban volt, akkor három napot töltöttem Monacóban, ez idő alatt négy edzésen vettem részt. Véglegessé augusztus közepén vált a dolog, ez az ötödik hét, hogy kint vagyok. A francia kosárlabda európai és világszinten is a legjobbak közé tartozik. Nagyon kemény és gyors a játék, a rengeteg atletikus játékos van a csapatokban. A legnagyobb különbség a játékosok erőnlétében van. Magyarországon az utánpótlás-bajnokságokban nagyon ritkán lehet találkozni olyan játékosokkal, akiknek ennyire fejlett a fizikumuk: Franciaországban mindenki gyors, robbanékony, és hatalmasat ugrik... A védekezéssel rengeteget foglalkoznak, szinte levegőt sem lehet venni mellettük, ha labdát szeretne kapni az ember. − Milyen céllal igazoltál ehhez a klubhoz és mennyi időre? Kettő+két évre igazoltam ide, azzal a céllal, hogy a lehető legtöbbet fejlődhessek egy ilyen magasan jegyzett csapatnál. A többit majd az idő eldönti. − Mi lesz a következő lépésed? − Elsősorban azért jöttem ide, mert szerintem itt kedvezőbbek a technikai adottságok és lehetőségek a fejlődésemhez. A jelenlegi magasságommal (201 cm) a későbbiekben a hármas poszt lenne a legideálisabb, és itt egyénileg sokat tudnak segíteni ebben. Emellett szeretnék minél hamarabb megerősödni, s felvenni a francia U21-es bajnokság ritmusát. Fontos, hogy minél több játéklehetőséget tudjak kiharcolni magamnak. Ami a távolabbi jövőt illeti: szeretnék európai szinten meghatározó játékos lenni, és úgy érzem, ehhez jó alapokat tud adni a Monaco csapata. − Hány emberből és milyen szakemberekből áll a veletek foglalkozó szakmai stáb? − Jelenleg három edző dolgozik velünk: a vezetőedzőnk Craig Neal, volt NBA edző a Toronto Raptorsnál. Körülbelül egy hete érkezett egy új tréner: Paul Damas, ő is remek szakember, rengeteg csapatnál dolgozott Európa-szerte. Van egy harmadik edzőnk is, aki a szervezésben segédkezik. − Hogyan kell elképzelni egy átlagos napodat? − Általában két edzésünk van, a tréningek között ebédelünk a csarnok éttermében, és a vacsorát is ott biztosítják. A napirendem abban tér el a többiekétől, hogy a szabadidőmben sokat tanulok, mivel magántanulói státuszban zárom az utolsó évemet a zalaegerszegi Kölcsey Ferenc Gimnáziumban, így előttem van még az érettségi, amire szeretnék megfelelően felkészülni. További korosztályos híreink KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.