UtánpótlásSport
2024. április 18.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2018-09-30 16:22

Reális az éremszerzés

A 49 kilogrammos Szenttamási Róza és az 57 kilós Szél Anna is készen áll az októberi, Buenos Aires-i ifjúsági olimpiára. Az edzőjükkel, Ritter Dilettával beszélgettünk a felkészülésről, valamint az várakozásairól.

Krasznai Bence – utanpotlassport.hu  A magyar birkózókat az idei kadét Európa-bajnok, 57 kilogrammos Szél Anna, illetve a még serdülőkorú, ám kadét Eb-ezüstérmes, 49 kilós Szenttamási Róza képviseli az októberi, Buenos Aires-i ifjúsági olimpián. A két lány a július eleji korosztályos világbajnokságot követően (amelyen Anna második lett) két hét pihenőt kapott, majd Japánba utaztak edzőtáborba, amely − edzőjük, Ritter Diletta elmondása szerint − rendkívül tanulságos volt.

Szél Anna (balról) és Szenttamási Róza a kadét Európa-bajnokságon elért helyezésével kvalifikálta magát az ifjúsági olimpiára
Szél Anna (balról) és Szenttamási Róza a kadét Európa-bajnokságon elért helyezésével kvalifikálta magát az ifjúsági olimpiára
Pár nap újabb szusszanást követően megkezdték a felkészülésüket az ötkarikás játékokra. Ritter elmondta, hogy bő egy hónapot nem edzettek együtt, így nehézkes volt újra elkezdeni. A hangsúlyt leginkább arra helyezték, hogy formába lendüljenek a fiatalok. Rengeteg futással, erősítéssel és küzdelemmel igyekeztek elérni a kitűzött teljesítményszintet. A mester kiemelte Szenttamási elszántságát: „Nagyon jó látni azt, amit Róza most csinál. Rendkívül gyors, pörög, és látszik rajta, hogy hihetetlenül akarja ezt az egészet. Jó előérzetem van vele kapcsolatban is.” Mind a két lány október 13-én lép szőnyegre Argentínában, az olimpiai központ Ázsia-pavilonjában. Minden súlycsoportban tíz versenyző méreti meg magát. A sportolók két csoportra vannak osztva, amelyben mindenki megküzd mindenkivel. A két csoportelső állhat ki az aranycsatában, a másodikok pedig a bronzéremért küzdhetnek meg, és így tovább... Ritter kifejtette, hogy sok minden múlik a sorsoláson. Szerinte Annának egy, míg Rózának három lány törhet borsot az orra alá. Mindemellett mind a két fiatalnak reális esélye van az éremszerzésre. A lányok közel másfél hetet készülhetnek Buenos Airesben a megméretésig. Előzetesen a német és az amerikai válogatottal is megbeszélték, hogy közösen edzenek. Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.