UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Cselgáncs

2018-10-01 14:51

Éremért a tatamira

A Ceglédi VSE két cselgáncsozója, a 63 kilogrammos Özbas Szofi, valamint a 90 kilós Vég Zsombor képviseli Magyarországot a Buenos Aires-i ifjúsági olimpián. Edzőjük, Bíró Norbert szerint reális esély van arra, hogy mind a ketten dobogóra álljanak.

Krasznai Bence – utanpotlassport.hu A magyar cselgáncsozókat a 63 kilogrammos korosztályos Európa-bajnok Özbas Szofi, valamint az Eb-harmadik, 100 kilós Vég Zsombor képviseli a Buenos Aires-i ifjúsági olimpián. Ez egyben azt is jelenti, hogy két ceglédi versenyző bizonyíthat az ötkarikás játékokon.

Özbas Szofi (kékben) nagyot szeretne dobni Argentínában is
Özbas Szofi (kékben) nagyot szeretne dobni Argentínában is
Szofinak nem volt egyszerű a dolga a kvalifikációs sorozatban, ám nem igazán akadt olyan hazai vetélytársa, aki komolyabban megszorongatta volna őt a pontversenyben. Zsombor kijutása viszont mindvégig kétséges volt; egész évben sérüléssel bajlódott, majd az Európa-bajnokságon szerzett bronzérmével ismét versenybe szállt a kvótáért. Két Ázsia−kupa-viadalt követően pontegyenlőség alakult ki közte és a felnőtt magyar bajnok, 73 kilogrammos Nerpel Gergely között, így a hazai szövetség elnöksége döntött a kvótáról: a szakemberek Véget ítélték esélyesebbnek Argentínában. Özbas az idén két súlycsoporttal is feljebb lépett, de edzője, Bíró Norbert szerint már tökéletesen beleerősödött az új kategóriába. A ceglédi lány nemrégiben részt vett a junior Európa-bajnokságon is, amely a rendkívül sűrűr programban is kiváló felkészülési lehetőséget kínált neki. Az ötkarikás játékokon nem is tud végig ottmaradni, mivel utaznia kell tovább a Bahamákra, ahol a junior-világbajnokságon is bizonyítani szeretne. Zsombor a 90 kilogrammosok között szerezte meg a kvótát, ám az olimpia cselgáncsprogramjában csupán minden második súlycsoport szerepel, így neki a 100 kilósok versenyében kell helytállnia. Bíró elmondta, hogy tanítványának súlya jelenleg 97 kiló körül van, s ez tökéletesnek mondható. Az ifjúsági fiúk vezetőedzője arról is beszélt, hogy mind a két kategóriában 11 fiatal indul, s bizony nagyon tömör a mezőny, ugyanis tényleg csak a legjobbak jutottak ki. A mester szerint Szofi és Zsombor is négy-öt olyan ellenféllel találkozhat, akivel komolyan meggyűlhet a baja. A szakember úgy véli és azt szeretné, ha mind a két dzsúdós felállhatna a dobogó valamelyik fokára. További korosztályos hírek CSELGÁNCSBAN a sportági aloldalunkon.