UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2018-10-02 08:38

Budapest, az édes álom

Bár hónapokig nem foghatott kardot, mégse hagyott ki szinte egyetlen napot sem a veronai világbajnokságon megsérült Nagy Valentina. A 16 esztendős vívó új klubban, új edzővel, győzelemmel tért vissza. Ha kitart a lendület, a budapesti világbajnokságot is megcélozná.

Az Eb-ezüstérmes kardcsapat, jobbra Nagy Valentina Forrás: fie.org
Az Eb-ezüstérmes kardcsapat, jobbra Nagy Valentina Forrás: fie.org
Kocsmár-Tóth István - utanpotlassport.hu Sokáig nagyszerűen alakult Nagy Valentina előző idénye. Az akkor még a BVSC színeiben versenyző kardvívó a kadét- és a junior korosztályban is második volt a ranglistán, egyedül a felnőtt Európa-bajnoki éremmel is rendelkező Pusztai Lizát nem tudta megelőzni. Mindkét korosztályban a válogatott stabil tagja lett: az Európa-bajnokságon egy kadét csapatezüstből és egy junior csapatbronzból vállalt oroszlánrészt. A világbajnokság kevésbé sikerült jól: saját korosztályában nem jött ki a lépés, a nyolc közé sem tudott bejutni, majd jött a juniorverseny, ahol megsérült a keze… „Elszakadtak az inak az ujjamban, emiatt nem tudtam megfogni a fegyvert. Közel négy hónap esett ki vívás nélkül, igaz, a szó szoros értelmében egyetlen napot sem hagytam ki , de vívni nem tudtam. Minden olyan edzésmunkát viszont elvégeztem, amihez nem volt szükség a kezemre. Jártam sportpszichológushoz, aki sokat segített a helyzet kezelésében. Nem volt könnyű, de megérte” – mesélte a nehéz napokról Nagy Valentina, aki sérüléséből felépülve a hétvégi Magyar Kupa-fordulón tért vissza. Nem is akárhogyan: megnyerte a juniorválogatót. „Az elején nehezen indult a vívás, kicsit izgultam is. Ez volt az első versenyem a műtétem óta. Boldogsággal tölt el, a folytatásra nézve nagy lendületet adhat, szeretnék a jövőben nemzetközi versenyeken is hasonló eredményeket elérni.” Valentina immáron a Budapesti Honvéd melegítőjében állhatott fel a dobogó tetejére. „Jó formában vagyok, de nem a legtökéletesebb vívással nyertem. Ezen fogunk az edzőmmel, Ravasz Etelével dolgozni. Hálás vagyok, hogy elvállalt, és honvédos lehetek, úgy érzem, minden támogatást megkapok, ami a jó versenyzéshez kell. Etele ráadásul ilyen rövid idő alatt is remekül kiismert. Verseny közben néhány szóval, tanáccsal bármikor meg tud nyugtatni” – tette hozzá fülig érő mosollyal a 16 esztendős sportolólány. S hogy miért épp a Honvédot választotta?
Forrás: hunfencing.hu
Forrás: hunfencing.hu
„Már korábban láttam, hogy nagyon jó közösség van itt, rengeteg felnőtt versenyzőjük van, akiktől sokat tanulhatok, legyen szó akár a kardvívásról, akár a többi szakágról.” A folytatásban sem adná alább, álma, hogy beverekedje magát a felnőttválogatottba, és így a 2019-es budapesti világbajnokságon pástra léphessen. „A junior-világkupákon is döntőzni szeretnék, minél többször. Ha jól vívok, és van egy kis szerencsém, remélem, érmeket is tudok nyerni. A legfőbb cél a saját korosztályomban az Európa-bajnoki- és vébérészvétel kiharcolása. Remélem, most jobban alakulnak majd a dolgok, mint Veronában. Biztosan indulok néhány felnőtt versenyen is, nem lenne rossz, ha sikerülne elég pontot gyűjtenem ahhoz, hogy Budapesten a keret tagja lehessek.” Valentina helyzete nem könnyű, de nem lehetetlen. A női válogatottban két ember helye tűnik biztosnak: a világ- és Európa-bajnoki dobogós Márton Annáé és Pusztai Lizáé. A másik két helyért – a tavalyi eredmények alapján – öten-hatan is versenyben lehetnek. „Előbb legyünk túl az első felnőtt világkupa-állomásokon, ha azok jól sikerülnek, akkor talán kijelenthetjük, hogy Budapest is cél. Addig maradjon meg motiváló álomnak. Úgy, ahogyan most tekintek rá” – mondta Nagy Valentina. További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.