- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Tízméteres remények

M. Sz. utanpotlassport.hu [1] Hogy érezted magad Dél-Koreában?
Szerencsére volt időnk akklimatizálódni, hiszen egy héttel korábban kiutaztunk. Még nem voltam Ázsiában, úgyhogy ezt kipipálhattam a bakancslistámról.

Mennyire alakult úgy a csangvoni világbajnokság, ahogy azt előzetesen elképzelted?
Teljes mértékben. Ennél többre nem is számíthattam, hiszen három érmet szereztem, ráadásul kettőt az egyéni, ötven méteres számokban: a fekvő és a három testhelyzetű versenyben.

A 18 éves Pekler Zalán a csangvoni vb után Buenos Airesben is felállna a dobogóra Forrás: ISSF [2]

A 18 éves Pekler Zalán a csangvoni vb után Buenos Airesben is felállna a dobogóra  •  Forrás: ISSF

Buenos Airesben viszont csak tízméteres versenyeket tartanak.
Ez így van, egyéniben a légpuskaszámban, továbbá az úgynevezett vegyes csapatversenyben hirdetnek bajnokot. Szeretnék hatszázhuszonnégy kör környékén lőni, és bejutni a nyolcas döntőbe. Ott már minden megtörténhet, de nem tagadom, éremért utazom Argentínába. Ez lesz számomra az év fő versenye. Ami a vegyes csapatot illeti, az némiképp lutri. Csangvonban a tízméteres számban jobb eredményre számítottam, a hatszáztizennyolc körrel nem voltam elégedett. Ettől függetlenül nem aggódom, többször bebizonyítottam már, hogy abban a versenyben is ott vagyok a legjobbak között.

Milyen felkészülés előzte meg az ötkarikás játékokat?
Mivel az ifjúsági olimpián csak egy versenyszám van, azt lőttem az utóbbi napokban. Ez heti négy-öt edzést jelentett: a keményebbeken általában három óra alatt százötven lövést adtam le, a könnyebbeken pedig nyolcvanat. Hétvégenként a versenyek jelentik a felkészülést, sajnos mostanában nem volt légpuskás megméretésem.

Miben fejlődtél a legtöbbet?
Az utóbbi időben nagyon sok döntőn tudtam részt venni, így sikerült olyan rutint szereznem, aminek köszönhetően magabiztosabban állok lőtábla elé a kiélezett helyzetekben is.

A megnyitó másnapján, vagyis nagyon az elején rendezik a légpuskaszámot. Mi a teendő az addig hátralévő napokban?
A munkát elvégeztük az edzőmmel, Kisvárdai Istvánnal, már csak a finomhangolás van hátra. Ilyenkor nem az a legfontosabb, hogy minél többet eddzen az ember, mivel a kellő lövésszám bennem van, inkább a mentális felkészülésre kell fektetni a hangsúlyt. Nem tagadom, egy-egy verseny előtt megfordul a fejemben, hogy mi a tét; de szerencsére amikor beállok a lőállásba, már csak arra figyelek, hogy minél több nagy tízest lőjek.

Mekkora teher vagy motiváció, hogy négy esztendővel ezelőtt Péni István egy-egy arany- és bronzéremmel tért haza az ifjúsági olimpiáról, Nancsingból?
Természetesen óriási motiváció. Szeretném megismételni, vagy akár túl is szárnyalni az ő teljesítményét.

A család mit szólt az eddigi pályafutásdohoz?
A kezdetektől támogatnak, az első puskámat még a szüleim vették. Remélem, Buenos Aires után is büszkék lesznek rám.

Mennyire megterhelő, hogy több fronton is helyt kell állnod? Most kezdted az egyetemet.
Így van, a múlt hónapban a Budapesti Gazdasági Egyetemen megkezdtem a tanulmányaimat. Nyilvánvalóan nehéz lesz összeegyeztetni az edzést és a tanulást, de eddig még nem okozott gondot. Bízom benne, hogy így is marad.

További korosztályos híreink SPORTLÖVÉSZETBEN [3] a sportági aloldalunkon.