UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Úszás

2018-10-04 15:12

Négyszáz méterre a boldogságtól

A sikeres junior és felnőtt Európa-bajnokság után Késely Ajna a Buenos Aires-i ifjúsági olimpiára is nagy tervekkel utazik. A Kőbánya SC 17 éves úszója 400 m gyorson várja magától a legjobb eredményt, és abban bízik, hogy megközelíti egyéni csúcsait.

B. V. – utanpotlassport.huK Késely az egyetlen versenyző a magyar küldöttségből a Buenos Aires-i ifjúsági olimpián, aki szerepelt már korábban ötkarikás játékokon – méghozzá 2016-ban Rióban a felnőttek között. Késely Ajna akkor nem egészen tizenöt évesen ugrott medencébe Dél-Amerikában. Most visszatér a kontinensre: Argentínába. Csakhogy ezúttal egészen más tervekkel, mint akkor. Azóta tizenötszörös junior Európa-bajnoknak mondhatja magát, a tavalyi junior-világbajnokságon egy arany- és három ezüstérmet szerzett, valamint három éremmel tért haza az idei glasgow-i felnőtt Eb-ről is. Kétségkívül a magyar csapat egyik legnagyobb éremesélyeséről van szó.

Késely Ajna 400 m gyorson várja magától a legjobb eredményt Fotó: Pass Ferenc
Késely Ajna 400 m gyorson várja magától a legjobb eredményt Fotó: Pass Ferenc
A Kőbánya SC 17 éves versenyzője már az indulás előtt nagyon várta az eseményt, kedd óta pedig már Buenos Airesben hangol. „Az ifjúsági olimpia számomra nagyon fontos verseny. Két évvel ezelőtt már ott voltam Rióban, bízom benne, hogy hasonlóan szép emlékekkel térek majd haza Argentínából is. Olimpiai rutinom valamelyest segíthet, tudom, milyen a járás, hogyan működnek a dolgok. Úgy érzem, minden rendben lesz.” Késely roppant fárasztó szezonon van túl, csakúgy, mint egy évvel korábban, de bízik benne, hogy még bírja, és eléri céljait élete utolsó korosztályos eseményén is. „Nem volt túl sok pihenő a felnőtt Európa-bajnokság után, ezért kicsit izgulok, hogyan tudok teljesíteni az ifi olimpián. S bár a mostani felkészülési idő elég rövidnek tűnt, azt remélem, hogy a korábbi formám megmaradt.” Buenos Airesben négy számban méreti meg magát: a 200, 400 és 800 m gyors mellett 200 m vegyesen ugrik medencébe. És hogy mik a célok? „Egyértelműen a négyszáz gyorson lesz a hangsúly, arra koncentrálok leginkább, és bízom benne, hogy nyolcszázon is oda tudok érni. Ezen kívül jó lenne, ha nem is megdönteném, de legalább megközelíteném egyéni legjobbjaimat.” További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.