UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2018-10-07 14:35

Fiatalok az élvonalban

Hatvanegy utánpótláskorú fiatalt neveztek a női NB I/A bajnokságában szereplő csapatok az új szezonra. A legfiatalabb együttes a Vasas Akadémia, a legkevesebb utánpótláskorú pedig a Sopron Basket együttesében van.

Krasznai Bence – utanpotlassport.hu  Csak úgy hemzsegnek a felnőtt női NB I/A bajnokságba nevezett utánpótláskorú fiatalok; összesen 61-en vannak az élvonalban. Ez azt jelenti, hogy csapatonként átlagosan kicsivel több, mint öt fiatal juthat játéklehetőséghez a 2018/19-es kiírásban.

A Vasas Akadémia felnőtt élvonalban szereplő csapatának az átlagéletkora 18,94 év Forrás: vasassc.hu
A Vasas Akadémia felnőtt élvonalban szereplő csapatának az átlagéletkora 18,94 év Forrás: vasassc.hu
De természetesen ez a szám jócskán eloszlik. A mezőny legfiatalabb együttesét a Vasas Akadémia alkotja, amelynek az átlagéletkora 18.94 év. A Vasas 13 olyan játékost nevezett, aki utánpótláskorú. „Tavaly is sok tizennyolc év alatti játékosunk volt, s meghatározó szerepet töltöttek be a felnőttalakulatban. Erre próbáltunk most rátenni még egy lapáttal. Dombai Réka, Boros Berta, Tóth Franka, Budácsik Dorottya, Tóth Orsolya és Varga Alíz is meghatározó szerepet töltenek be a korosztályos válogatottakban. Tisztában vagyunk vele, mennyire tehetségesek, és azzal is, milyen sokat tudnak még fejlődni. A bizalom minden fiatal iránt megvan, hiszünk bennük, és megteszünk mindent annak érdekében, hogy tisztességgel megállják helyüket a felnőttek között is” − vélekedett a Vasas vezetőedzője, Földi Attila a szakosztály honlapjának. Ha már a korosztályos válogatottaknál tartunk: érdemes megfigyelni, hogy az 1998 és a 2001 között születettek közül a legtöbben a 99-esek vannak: 17-en. Sokat elmond az is, hogy a 2000-esek (14) és a 2001-esek (16) is többen vannak, mint a 98-asok (8). Hozzá kell tenni: a legidősebbek csak a szezon első felében számítanak még utánpótláskorúnak. Így tulajdonképpen kijelenthető, hogy az idei világbajnoki negyedik U17-es, az Európa-bajnoki bronzérmes U18-as, valamint a kontinensbajnokságon ötödik U20-as válogatott tagjai szinte kivétel nélkül bizonyíthatnak már a felnőttek mezőnyében. A Vasas Akadémiát egyébként az NKE-Csata követi a fiatalok számát illetően; a Ludovika Arénába költözött klub nyolc húsz év alatti játékossal büszkélkedhet az idén. A legkevesebb utánpótláskorú a Sopron Basket csapatában van, mindössze kettő.

A FELNŐTT NŐI ÉLVONALBA NEVEZETT, MÉG UTÁNPÓTLÁSKORÚ JÁTÉKOSOK SZÁMA CSAPATONKÉNT UNI Győr: 5 KSC Szekszárd: 6 Sopron Basket: 2 Aluinvent DVTK: 4 PEAC-Pécs: 4 Vasas Akadémia: 13 ZTE NKK: 4 PINKK-Pécsi 424: 3 ELTE BEAC Újbuda: 5 Cegléd: 3 MTK Budapest: 4 NKE-Csata: 8

További korosztályos híreink KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.