UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2018-10-09 12:44

Lendületben maradna

Magyar–kupa-győzelemmel, majd az első nemzetközi körversenyen nyolcasdöntővel kezdte a 2018–2019-es idényt Horváth Gergő. A kardvívó egy kadét Eb- vagy vb-érmet tűzött ki célul maga elé a szezonra, és az ifjúsági olimpiai bajnok Rabb Krisztián példájából merítene erőt.

Kocsmár-Tóth István - utanpotlassport.hu Miután megnyerte a szezon első Magyar–kupa-válogatóversenyét, Horváth Gergő lett a legeredményesebb magyar a kadétkorú kardozók gödöllői körversenyén is, ahol több mint 200 indulóból a nyolcadik helyet tudta megszerezni. A Vasas színeiben versenyző, válogatott sportoló saját terveiről, valamint klubtársáról, a friss ifjúsági olimpiai bajnok Rabb Krisztiánról is mesélt az utanpotlassport.hu kérésére.

Horváth Gergő és mestere, Ravasz Etele a Magyar-kupa-dobogón Forrás: Facebook
Horváth Gergő és mestere, Ravasz Etele a Magyar-kupa-dobogón Forrás: Facebook
– Nézted Rabb Krisztián menetelését az ifjúsági olimpián? – Ha élő közvetítés híján nézni nem is tudtam, de követtem az eredményeket. Nagyon örültem neki, és nagyon büszke vagyok rá. Ahogyan legyőzte a kadétvilágbajnok Andrei Pastint az egészen lenyűgöző volt. A döntőben a dél-koreaitól tartottam kicsit, mert egyáltalán nem ismertem. Beszéltem utána Ravasz Etelével és Krisztiánnal is, mondták, hogy nagyon technikás, jó ellenfél volt, de ezen a napon szerencsére nem tudott kifogni „Kikin”. – Ha nem is kellett Buenos Airesig menned, csak Gödöllőig, azért neked is akadt dolgod a hétvégén. Az idei első nemzetközi kadétkörversenyen. – A szezon egyik leghosszabb, legnehezebb versenye volt. Mivel ez az első a szezonban, ide aztán tényleg mindenki eljön, most is reggel kilenckor kezdtünk, és este hétkor még ment a döntő. Reggel elég közepes volt a vívásom, a csoportban négy győzelemmel és két döntetlennel zártam. Etele nem lehetett ott velem, mert akkor már elutazott Buenos Airesbe, de a juniorkapitány, Navarette József igyekezett segíteni. A csoportkör után mondott is néhány olyan biztató mondatot, ami segített, sőt, határozottan átfordult tőle a vívásom. A főtáblán tényleg nem néztek ki rosszul az asszóid, legalábbis a japán Mao Kokubo elleni negyeddöntőig… – A legjobb harminckettő közé kerülésért egy török fiúval vívtam, előzetesen azt gondoltam, hogy ez lesz majd az első igazán komoly erőfelmérő a versenyen. Ehhez képest 15:7-re, simán le tudtam győzni, ami nagyon kellemes meglepetés volt. Viszont ahogyan haladtunk előre az időben, egyre inkább éreztem, hogy fáradok. A nyolcaddöntőben az amerikai ellen már megszenvedtem, még ha az eredményen ez annyira nem is látszott meg. A japán fiút is megverhettem volna, egyetlen tuson múlott, ráadásul a végén volt egy erősen vitatható bírói ítélet, amelyet ha helyesen ítélnek meg, akkor én nyerek. – Gondolom bosszantó, hogy az olasz Pietro Torrét, aki végül megnyerte a versenyt, a csoportban legyőzted. – Annyiból igen, hogy ennyi erővel talán állhattam volna a helyén én is. Összességében viszont nem vagyok elégedetlen. A minimális célom a nyolcasdöntő volt, és ez sikerült. Első versenynek nem volt rossz, sikerült felmérnem az erőviszonyokat, nagyjából látom, kik lehetnek komoly riválisok a szezonban. – Hogyan tovább?  – A következő hétvégén szünet lesz, így kicsit kipihenhetem az elmúlt időszak versenyeit. Utána pedig jön a felnőtt Magyar–kupa-válogató, ahol szeretnék minél jobb eredményt elérni. Mindez a szocsi világkupa-verseny miatt fontos, mert a felnőttválogatók is adnak pontot a junior-ranglistára, ott pedig jelenleg a negyedik vagyok, és csak az első három utazik a válogatott tagjaként a világkupára. Úgyhogy éles a verseny.
Rabb Krisztián és Horváth Gergő az elmúlt két évben együtt készült és versenyzett Forrás: Facebook
Rabb Krisztián és Horváth Gergő az elmúlt két évben együtt készült és versenyzett Forrás: Facebook
– Juniorversenyről beszélünk, holott még kadét vagy. A saját korosztályodban mi a cél az utolsó idényedre? – Az első kadétvilágkupa Szófiában lesz, novemberben. Ott, hasonlóan a gödöllői versenyhez, a nyolcasdöntő a cél. Nem szeretnék jósolni, hogy mit hozhat a szezon, Etelével azt beszéltük meg, hogy nagyon örülnénk egy Európa- vagy világbajnoki éremnek, ennek rendelek jelenleg alá mindent. – Rabb Krisztián elmúlt két évét, illetve a kadétválogatott teljesítményét elnézve ez magyarként szinte már kötelező cél. – Krisztiánnal az elmúlt két évben együtt készültünk a Vasasban, láttam, hogy milyen iszonyatos munkát végzett, és mennyit fejlődött. Az ő eredményei is azt bizonyítják, hogy az elvégzett munkának meglesz a gyümölcse. Ilyen szempontból mondhatom, példakép is a számomra, felnézek rá. Jövőre, a juniorok között majd egymás ellen is vívhatunk, remélem én is sokat tudok fejlődni még addig. Hogy ez eredményekkel is párosul-e, aligha lehet előre megígérni, én mindenesetre ezen leszek. További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.