UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2018-10-10 22:47

Szoboszlai visszatért!

Győzelemmel kezdett U19-es labdarúgó-válogatottunk a hazai rendezésű Európa-bajnoki selejtezőcsoportban, Németh Antal tanítványai hátrányból kerekedtek a szlovénok fölé, s nyertek 2−1-re. Az egyenlítő gólt Szoboszlai Dominik pazar szabadrúgása jelentette, míg a győztes találatot Schön Szabolcs szerezte remek kontratámadás végén.

Leiner Soma - utanpotlassport.huAz U17-es együttes továbbjutását követően a magyar U19-es labdarúgó-válogatott is megkezdte hazai szereplését az Európa-bajnoki selejtezősorozatban. Németh Antal fiai nehéz kvartettbe kerültek, az osztrákok, a szlovének, illetve a koszovóiak mellé, ám ez a 2000-es korosztály már bizonyított: másfél évvel ezelőtt Szélesi Zoltán irányításával hatodik lett az U17-es kontinensviadalon, kis híján a világbajnoki szereplést is kiharcolta.

Sikerrel rajtolt U19-es válogatottunk Fotó: mlsz.hu
Sikerrel rajtolt U19-es válogatottunk Fotó: mlsz.hu
Ezúttal azonban sokkal nehezebb feladat előtt állt a csapat, az U19-es korosztály Európa-bajnokságára ugyanis csak a legjobb nyolc csapat kvalifikál. Előbb azonban az őszi selejtezőcsoportot kell sikeresen teljesíteni, hogy egyáltalán legyen folytatás tavasszal, az elitkörben. Ebben igyekezett segíteni a visszatérő Szoboszlai Dominik, aki az elmúlt időszakban rendre az U21-es válogatottban jutott szóhoz. Csoboth Kevin ugyan sérülés miatt nem állhatott Németh Antal rendelkezésére, a szlovénok elleni nyitómérkőzésnek így is erős magyar válogatott vágott neki, öt légióssal a kezdőben. Mindkét csapat agilisan kezdett, ám először Ásványi Balázsnak kellett védenie Matko lövését követően. A vendégek centere nagyon élt az egész félidőben, az első negyedóra végén ráadásul szabadrúgásból bevette a magyar kaput (0−1). A góltól még lelkesebbé vált szlovénok Matko majd Prelec lévén megduplázhatták volna előnyüket, Ásványi azonban mindkét alkalommal a helyén volt. A mieink először a 28. percben jutottak el addig, hogy megdolgoztassák Grilt, ám Szerető Krisztofer gyenge kapáslövése nem okozott neki gondot. Szendrei Norbert tekerése sem, igaz ez már nem rajta múlt, a Honvéd középpályása alig pár centit tévedett Szoboszlai szólóját követően. A túloldalon Matko ismét kaput talált, de mellbe lőtte Ásványit. A játékrész utolsó percei Schön Szabolcsról szóltak, az Ajax légiósa előbb távolról a bal kapufát találta el, majd közeli lövését Gril fogta magabiztosan.
Schön Szabolcs gólja három pontot ért Fotó: mlsz.hu
Schön Szabolcs gólja három pontot ért Fotó: mlsz.hu
A szünetet követően agresszívebb magyar válogatottat láthattunk, de a komoly helyzetek nem jöttek. Nem úgy Kiss Tamás, aki Szeretőt váltotta. Majd Szoboszlait akasztották meg a kaputól 25 méterre, belőlünk pedig előtörhettek az emlékek... Bár nem volt a legjobb szög, kicsit messze is volt, a Salzburg középpályását ez nem akadályozta meg abban hogy ismét megmutassa pazar rúgótechnikáját: erős és pontos lövését nem védhette Gril (1−1). A gól után még egy fokozattal feljebb kapcsolt a Németh-csapat, és ennek hamar meglett az eredménye. Szoboszlai indította a kontrát, Kiss centerezett, Schön pedig higgadtan fejezte be az akciót (2−1). A hajrában végleg eldönthette volna a magyar együttes a találkozót, Kiss csapott le Gril kósza passzára, de sem ő, sem pedig a kipattanóból Torvund Alexander nem tudott eredményes lenni. A szlovénok ugyan kitámadtak a végén, és Stojinovic révén egyenlíthettek volna, U19-es válogatottunk megőrizte előnyét, és 2−1-re győzött a nyitómérkőzésen. A csoport másik mérkőzésén az osztrákok gól nélküli döntetlent játszottak a koszovói együttessel, Németh Antal tanítványaira így biztosan nehéz feladat vár a délszláv csapat elleni szombati találkozón.

U19-ES EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ Magyarország−Szlovénia 2−1 (0−1) Budapest, Új Hidegkuti Nándor Stadion. Vezette: Musial (lengyel) Magyarország: Ásványi − Kovács K., Mocsi, Csóka, Majnovics − Bokros − Schön, Szoboszlai, Szendrei, Szerető (Kiss T. 58., Bencze 83.) − Tímári (Torvund 74.). Szövetségi edző: Németh Antal Szlovénia: Gril − Trontelj, Zec, Stojinovic, Kurtovic (Urbancic 87.) − Stusej (Demirovic 77.), Maher, Stravs (Simic 77.) − Prelec, Matko (Kolobaric 63.), Kregar (Kolmanic 62.). Szövetségi edző: Agron Salja Gól: Szoboszlai (60.), Schön (66.), ill. Matko (14.) A csoport másik mérkőzésén: Ausztria−Koszovó 0−0

További korosztályos híreink LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.