- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Bravúros fejlődés

M. Sz. utanpotlassport.hu [1] Óriási fejlődésen ment keresztül az utóbbi időben a Miskolci Vízilabda Club, amely a 2015/16-os bajnoki évad óta szereplője az élvonalnak, mind jobb és jobb eredményeket produkálva. A fiatalokra nagymértékben támaszkodó felnőttcsapat a legutóbbi évadban résztvevője volt a LEN-kupának, azaz bemutatkozhatott nemzetközi porondon is. A klub elmúlt évadbeli sikereiről, az előrelépés állomásairól az elnök Bachner András beszélt honlapunknak.

Nagymértékben támaszkodik az utánpótláskorúakra a Miskolci Vízilabda Club OB I-ben szereplő felnőttcsapata Forrás: mvlc.hu [2]

Nagymértékben támaszkodik az utánpótláskorúakra a Miskolci Vízilabda Club OB I-ben szereplő felnőttcsapata  •  Forrás: mvlc.hu

„Hat évvel ezelőtt vettem át az akkor még másodosztályban szereplő klubot, és a cél nyilvánvalóan a feljutás volt, minél előbb. Ez nagyon rövid időben belül sikerült: az idén már a negyedik bajnoki évünket kezdjük meg a legjobbak között. Az eredmények pedig évről évre jobbak…”

A PannErgy-MVLC csapata az első OB I-es évében a középmezőnyt jelentő tizedik helyen zárt, majd ‒ Bachner elmondása szerint ‒ a következő évadban a cél a legjobb nyolc közé jutást volt, ehhez képest a miskolciak kiharcolták a részvételt a LEN-kupában, ahol a legjobb négyben végeztek. Azt a kijelentést pedig, hogy erősen támaszkodnak az utánpótláskorú fiatalokra, igazolja, hogy a nemzetközi kupában az akkor még 14 éves Vismeg Botond is szerephez jutott. Mellette egyébként tagja még a keretnek a bátyja, a 17 éves Zsombor, valamint a 18 éves Sisán Balázs, Mizsei Márton, továbbá a felnőttválogatott két tagja: a 20 éves Nagy Ádám és Vadovics Viktor. A fiatalok fejlődését nagyban elősegíti, hogy olyan játékosokkal edzhetnek hétről-hétre, mint a világbajnok center Bedő Krisztián, az említett Világkupa-győztes Nagy Ádám, valamint a világbajnoki ezüstérmes montenegrói Szasa Misics vagy a Világliga ezüstérmes amerikai Alex Bowen. Az edzések színvonalát pedig emeli, hogy Montreal olimpiai bajnoka, a 64 éves Horkai György egyéni képzéseket vezet az utánpótláskorúaknak, akinek szükségük is van a kiváló erőnlétre, hiszen több fronton is helyt kell állniuk.

„Mi fentről építkeztünk lefelé, az elsődleges cél a felnőttcsapat megszilárdítása volt, hogy példaképül szolgáljanak a fiatalok számára. Lássák, hogy hova lehet elérni. Aztán négy év után eljött az áttörés: a miskolci utánpótlás feljutott a felsőházba, ami nagy büszkeséggel tölt el” ‒ mondta az elnök, aki a trénerekről is szót ejtett. ‒ „Ez a siker nem jött volna össze a remek edzői stáb nélkül. Horkai Györgyöt azt hiszem, hogy nem kell senkinek bemutatnunk. De rajta kívül itt van Popovics Miklós, Kiss István és Zajácz Hanna is. Ki merem jelenti: a magyar utánpótlás vízilabdázás egyik legerősebb bástyája vagyunk jelenleg az edzők szempontjából.”

Nem csak a pólósok, hanem a szurkolók száma is évről évre nő Miskolcon Forrás: mvlc.hu [3]

Nem csak a pólósok, hanem a szurkolók száma is évről évre nő Miskolcon  •  Forrás: mvlc.hu

Bachner azt is elárulta: amióta rendre szállítja a jó eredményeket a klub, egyre több fiatal választja Miskolcon a vízilabdát. Kezdetben körülbelül harminc gyermek volt, mostanra pedig ez a szám már kétszázötven. De nemcsak a pólósok, hanem a szurkolók száma is megnőtt: a felnőtt mellett az utánpótlásmeccseken is teltház van a helyi Kemény Dénes Sportuszoda lelátóján.

„Fontos kiemelnem, hogy kiváló kapcsolatot ápolunk az úszókkal, akik belátták: azokat a gyerekeket, akik nem hivatottak nagy eredményre, felesleges tovább ott tartani, így ők vízilabdázni kezdenek. Ennek pedig meg is van az eredménye: a gyermekcsapatban jelenleg négy olyan fiú is alapember, aki egy évvel korábban hagyta abba az úszást. A két sportág megfér egymás mellett a medencén belül, legalábbis nálunk biztosan. Továbbá együttműködünk a sárospataki vízilabdázókkal, akiktől sokan érkeznek hozzánk.”

A PannErgy-MVLC három fordulót követően nyolcadik az ifjúsági bajnokságban egy győzelemmel és két vereséggel, kilencedik a serdülők között ugyanilyen mutatókkal, és hetedik a gyermek korosztály mezőnyében két sikerrel, valamint egy elveszített találkozóval.

További korosztályos híreink VÍZILABDÁBAN [4] a sportági aloldalunkon.