- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Elitkörben, bizakodva

Gy. Szabó Csilla – utanpotlassport. hu [1]  A tornacsarnokban nagy magyar meglepetéssel záródtak a négy napos selejtezők. Olyan naggyal, hogy még maga Balázs Krisztián és edzője Nagy Zoltán sem számított rá. A kvalifikációs sorozat végén az FTC Telekom 16 esztendős versenyzője aranyéremmel a nyakában térhetett pihenőre. Igaz, a hivatalos versenyprogramban nem szerepelt a mixcsapatok vetélkedője, ám így is jó érzés volt számára, hogy az igazival megegyező medáliát akasztottak este a nyakába. A szervezők a tornasportok valamennyi képviselőjéből  állították össze a 12 fős csapatokat, 1 fiú és 1 leány akrobatikus tornász, 1-1 gumiasztalos versenyző, 3 leány ritmikus gimnasztikás és 3-3 szertornász eredményei alapján hirdettek végső győztest. Az olimpiai eszme és a jó hangulat jegyében.

Az utanpotlassport.hu folyamatosan frissülő hírfolyamát itt találják a magyar vonatkozású ifjúsági olimpiai eseményekről és eredményekről! [2]

A vegyes csapatok nem szerepelnek a hivatalos proogramban, Balázs Krisztián mégis büszke  "nem hivatalos" aranyérmére [3]

A vegyes csapatok  ugyan nem szerepelnek a hivatalos programban, Balázs Krisztián mégis büszke “nem hivatalos” aranyérmére

Balázs Krisztián, a négyszeres olimpiai bajnok, tízszeres világbajnok amerikai Simone Bilesról elnevezett csoportban kapott helyett, és végül aranyérmet szerzett. S bár az elgondolás első hallásra igencsak meglepő volt, hiszen a sportág különböző szakágait még senki nem próbálta közösen értékelni, ám a fiatal versenyzők örültek az extra érmeknek és az extra izgalmaknak.  S hogy a fiatal ferencvárosi tornász számára ez a lehető legszebb érmet hozta, az korántsem volt véletlen. Balázs Krisztián ugyanis végig kiegyensúlyozott teljesítmény nyújtott a hivatalos versenyben, a szerdai utolsó selejtezőnapon ráadásul a második helyen jutott döntőbe nyújtón. Az egyéni összetettben pedig a 9. helyen áll, tehát az utolsó elitkörben léphet majd a szerekhez.

A leányok versenyében Bácskay Csengét a 7-szeres olimpiai érmes, és 10-szeres világbajnok japán Ucsimura Koheiről elnevezett csapatba sorolták be, amelyik végül nyolcadik lett.

De térjünk vissza a komoly dolgokra, a hivatalos versenyszámokra. A két magyar fiatal négy nehéz napon van túl, jóllehet még csak most jön a java, vagyis az egyéni összetett és a szerenkénti döntők. Bácskay Csenge előbbiben a 10. helyen várja a folytatást, négy szere közül pedig csak ugrásban tudta ötödik helyével kivívni a finálés szereplést.

− Eleinte kicsit megszeppentem a hangulattól, de nem ez az első nagy pódiumos versenyem, úgyhogy a végére azért jobban belejöttem – mesélt benyomásairól honlapunknak Bácskay Csenge. – Talajon reméltünk jobb helyezést, de sajnos nem tudtam tiszta gyakorlatot bemutatni. Volt egy nagy elszökkenésem, ha az nincs, meglett volna a döntő ott is. Az összetettben mindenképpen az első nyolcban szeretnék végezni, talajon és korláton javítanom kell ehhez. Az ugrás döntőben nagyon fogok összpontosítani, ott azért a mezőny első fele számomra a cél.

A női válogatott szövetségi kapitánya Draskóczy Imre Budapestről figyeli tanítványa eredményeit, s osztotta a fiatal tornászlány véleményét:

− Valóban talajon lett volna még esélye a döntőre, az sajnos nem sikerült. Nagyon bízom benne, hogy ugrásban pontszerző lesz, szerintem az egyéni összetettben is javítani fog. Utóbbiban a tizedik helyével az elit körben szerepel majd, tehát minden esélye megvan, hogy kihozza magából a legjobbat.

A fiúk mezőnyében, a nyári glasgow-i ifjúsági Európa-bajnokságon nyújton ezütérmet szerzett Balázs Krisztián nemcsak a meglepetés arany miatt lehet büszke teljesítményére, de azért is, mert a hatból három szeren is indulhat a  fináléban. Csak lólengésben, gyűrűn  és ugrásban nem sikerült a legjobb tíz között végeznie. Az összetett versenyben is jól áll, hiszen a 9. helyen lépett tovább, vagyis Bácskay Csengéhez hasonlóan az elitkörben mutathatja majd be gyakorlatait. Edzője, Nagy Zoltán maradéktalanul elégedett volt Krisztián eddigi teljesítményével:

− Nehéz most reálisan összefoglalni az elmúlt négy nap eseményeit, hiszen a negyedik annyira jól sikerült, hogy most ennek a hatása alatt vagyunk – örvendezett az FTC szakembere a szerda késő esti zárást követően. – A mixcsapatos aranyérem jól esett, az igazi siker azonban a hivatalos versenyben mutatott nyújtós szereplése volt. Kiki remek gyakorlattal végzett a második helyen.  Összességében három legerősebb szerén döntős, elszántan és motiváltan várja a folytatást. Az ellenfelek nagyon jók, nem lesz könnyű dolga, de ismerem őt, tudom mire képes. Nemcsak benne, de a közösen elvégzett munkában is bízom.

A selejtezők történetéhez még hozzátartozik, hogy Nagy Zoltán kisebbfajta csodának minősítette  tanítványa talajon elért hatodik helyét. Az egyébként erős talajosnak számító Balázs Krisztiánt ugyanis enyhébb bokasérülés kínozza, ami itt különösen sokat számít. A fiatal ferencvárosi szertornász ennek ellenére – fogait jól összeszorítva és a fájdalomra fittyet hányva – szép gyakorlatot mutatott be, s méltán jutott döntőbe.

A fiú egyéni összetett döntőt csütörtökön, a leányokét pedig pénteken rendezik. Mindkettőt magyar idő szerint 22 órakor kezdik.

Az utanpotlassport.hu folyamatosan frissülő hírfolyamát itt találják a magyar vonatkozású ifjúsági olimpiai eseményekről és eredményekről! [2]