UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2018-10-11 17:19

Elsőosztályú kezdés

Kitűnően kezdte a bajnoki évadot az élvonalbeli Balatonfüredi KSE 19 éves játékosa, Máthé Dominik. A junior-válogatott jobbátlövő eddig csapata legeredményesebb játékosa, és edzője, Csoknyai István szerint ez még csak a kezdet, idővel a legmagasabb szintre is eljuthat.

Bruckner Vince – utanpotlassport.hu Az előző szezonhoz képest – többek között minden bizonnyal a korosztályos válogatottak fergeteges szereplésének hatására – láthatóan lényegesen több játéklehetőséget kapnak az utánpótláskorú, azaz 1998. január 1. után született fiatalok mind a férfi, mind a női NB I-es kézilabdaligában. Hétről hétre szórják a gólokat, a legutóbbi játékhéten például tizenegy mérkőzésen 52 gólt szereztek.

Máthé Dominik rendre gólokkal hálálja meg Csoknyai István vezetőedző bizalmát Forrás: Balatonfüredi KSE
Máthé Dominik rendre gólokkal hálálja meg Csoknyai István vezetőedző bizalmát Forrás: Balatonfüredi KSE
A fiúk között toronymagasan a legeredményesebb a balatonfürediek 19 éves jobbátlövője, Máthé Dominik. Még csak októberben járunk, de már most is több, mint harminc gólt szerzett, s ezzel az előző évadban bajnoki negyedik gárda leggólképesebb játékosa. „Szerencsére jól indult az év, elég jól megy a játék, ami nagy részben annak köszönhető, hogy több játéklehetőséget kapok, mint korábban. Az eddigi legfontosabb győzelemnek a Vecsés elleni sikert mondanám, akkor szereztük meg az első két pontunkat, ami roppant fontos volt. Örültem, hogy azon a meccsen is kivettem a részem a sikerből.” A Vecsés elleni idegenbeli találkozón tízszer eredményes Máthé egyébként nem is akármilyen környezetben fejlődhet tovább, hiszen korábbi és jelenlegi válogatott kézilabdázók veszik körül. Csoknyai István vezetőedző, Szathmári János kapusedző, a kiváló kapus Fazekas Nándor, a jelenlegiek közül pedig Hornyák Péter vagy éppen Bóka Bendegúz. „Nem is kérdés, rengeteget tudok tanulni tőlük, az edzők és a rutinosabb játékosok egytől egyig mindenben segítenek, ugyanúgy igaz ez a mérkőzésekre, mint az edzésekre.” Az edzéseken is példásan dolgozik a nyíregyházi születésű játékos, Csoknyai István vezetőedző csak dicsérni tudja a hozzáállását. „Dominik remek mentalitású játékos, másik junior-válogatottunkkal Szita Zolival párban végzik a legtöbb gyakorlatot, s szinte követelik, hogy kemény tréningek legyenek, mindketten nyitottak az újra, szóval tényleg példaértékű az edzésmunkájuk.” Bár Máthé rengeteget fejlődött, azért kisebb „szerencsére” is szüksége volt, hogy immár a Balaton-partiak egyik alapembere legyen. „Az előző évadban roppant nehéz dolga volt, hiszen két válogatott játékos, a cseh Kasparek és a fehérorosz Karvatski játszott a posztján. Előbbi távozásával megnyílt az út előtte, s ő élt is a lehetőséggel. Olyannyira, hogy az első néhány forduló után azt mondhatom, hogy a csapatunk egyik vezére lett.” Ami a célokat illeti, a fiatal játékos szeretne inkább az aktuális feladatokra koncentrálni, arra törekszik, hogy Balatonfüreden kihozza magából a maximumot. Csoknyai mesternek viszont már határozottabbak az elképzelései játékosa jövőjéről. „Ha elkerülik a komolyabb sérülések, egyenes útja lehet a legmagasabb szintig. Persze még nagyon fiatal, sok munka van előtte, de jelen pillanatban úgy látom, nagyon jó esélye van, hogy idővel a felnőtt-válogatottban és valamelyik Bajnokok Ligája-csapatban is meghatározó szereplő legyen.” További korosztályos híreink KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.