UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2018-10-11 11:04

Mindent az éremért!

A 22 éves birkózó, Galambos Ramóna egyértelműen fel szeretne állni a dobogóra az októberi, budapesti felnőtt-világbajnokságon. Vele és a női szakág szövetségi kapitányával, Ritter Árpáddal beszélgettünk az esélyeiről.

Krasznai Bence – utanpotlassport.hu  A októberi felnőtt birkózó világbajnokságon induló nyolc, még utánpótláskorú versenyző közül a legesélyesebb talán a 22 esztendős, 55 kilogrammos Galambos Ramóna. A bizakodásra eddigi eredményei is okot adnak, hiszen volt már kadét Európa- és világbajnok, junior Eb- és vb-ezüst és bronzérmes, háromszor U23-as kontinensbajnoki harmadik, de a felnőttek Európa-bajnokságán is felállt már a dobogó harmadik fokára, valamint a világbajnokságon ötödik volt 2016-ban. Emellett az idén nyáron egyetemi világbajnok lett.

Galambos Ramóna (pirosban) dobogóra szeretne állni a budapesti felnőtt-világbajnokságon Forrás: Ellenfelem.hu
Galambos Ramóna (pirosban) dobogóra szeretne állni a budapesti felnőtt-világbajnokságon Forrás: Ellenfelem.hu
A szövetségi kapitány, Ritter Árpád szerint ugyanakkor volt min dolgozni Ramónával a budapesti vb-ig: „Eddig megélt abból, hogy elfárasztotta az ellenfeleit, dobta a csípődobásokat, és fejlefogásból dolgozott, de itt volt az ideje megtanulnia, hogyan kell jól lábra támadnia és védenie azt. Nem szabad figyelmen kívül hagynunk, hogy amit eddig csinált, tökéletes volt, s ugyanezen a színvonalon kell tartania a folytatásban is. A dolog lényege, hogy a lábra támadásokat is ugyanilyen magas szintre kellett fejlesztenünk.” A szakember szerint Ramóna az egyik legszorgalmasabb birkózó, akivel együtt dolgozik. Elmondta, jó állapotban van, és most már csak gyorsítani és fogyasztani kell a vb-ig. „Négy-öt olyan lány van, aki komolyabb veszélyt jelenthet rá, rengeteg múlik a sorsoláson, és azon, hogy hányadik fordulóban kerül össze a nagy vetélytársakkal. Mivel rendkívül jó az erőnléte, így minél később találkozik a hasonló képességű ellenfeleivel, annál több esélye lesz. Nagyon bízom benne, hogy dobogóra állhat.” Galambos elmondta, szomorú lenne, ha nem sikerülne érmet szerzeznie: „Sűrű a mezőny, és nem mindegy, kivel kerülök össze. Egyértelmű, hogy szeretnék dobogós lenni a hazai közönség előtt. Biztos, hogy a legjobb formámat nyújtom a szőnyegen, és mindent megteszek a medálért. Abban kell bíznom, hogy ez elég lesz. Már most nagyon izgulok, ez mindig így van velem: a nagy versenyek előtt pár héttel stresszelek, de aztán lehiggadok, mire a szőnyegre kell lépnem. Sokat jelent, hogy a családom, a barátaim és rengeteg szurkoló ott lesz, hogy buzdítson.” A kaposvári lánynak egyébként nem úgy indult a szezonja, ahogyan azt eltervezte; a klippani nemzetközi versenyen eltörött a kézközépcsontja. Ritter elmondta, emiatt már cseppet sem kell aggódnunk, hiszen Ramóna már kiváló állapotban van. Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.