UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Jégkorong

2018-10-12 21:03

Kifog a csatárokon

Remekül rajtolt a Debreceni Hoki Klub és kapusa, a 18 éves Gönczi Lajos az osztrák bázisú U20-as jégkorongbajnokságban. A hajdúságiak a második helyen állnak az EBYSL B csoportjában, a kapus beszélt az eddigi teljesítményükről, példaképéről és arról, hogyan került a kapuba pályafutása elején.

B. V. – utanpotlassport.huNagyszerűen kezdte a Debreceni Hoki Klub juniorcsapata az évadot. Az osztrák bázisú U20-as jégkorongbajnokság magyar érdekeltségű csoportjában hét győzelemmel és négy vereséggel a második helyen állnak a MAC Budapest gárdája mögött.

Gönczi Lajos biztos pont a debreceni kapuban Forrás: Debreceni Hoki Klub
Gönczi Lajos biztos pont a debreceni kapuban Forrás: Debreceni Hoki Klub
A remek startból az együttes kapusa, a 18 éves Gönczi Lajos is alaposan kivette a részét, pazar mérkőzéseket produkált, többször is a csapat vezére volt. Egyelőre ő is elégedett a hajdúsági alakulat teljesítményével. „Nehezen indult az év, de aztán elég jól belerázódtunk. Azt gondolom, hogy ez nagy részben a kőkemény alapozásunknak köszönhető, napi három tréningünk volt. Két kiváló svéd szakember dolgozik a csapattal, akik folyamatosan rengeteget segítenek nekünk. Az egyetlen problémánk, hogy kicsit kevesen vagyunk, így elég sok U18-as játékosnak kell feljönnie hozzánk. Ami a saját teljesítményemet illeti, maximálisan elégedett sosem vagyok magammal, igyekszem beletenni azt a kemény melót, amit elvárható, és próbálom segíteni a csapatot.” A juniorválogatott kapus elmondta, céljuk a rájátszás kiharcolása mind az osztrák, mind a hazai bajnokságban. Azt is elárulta, miként került annak idején a kapuba. „Az általános iskolai osztállyal voltunk korcsolyaoktatáson, elég jól ment, így elhívtak jégkorongedzésre. Eleinte a mezőnyben voltam, de ott nem számítottam kiemelkedő játékosnak, és nem is éreztem jól magam. Egyszer aztán az edzőnk megkérdezte ki szeretne beállni a kapuba, én pedig ráugrottam a lehetőségre. Azonnal megtetszett a dolog, élveztem, hogy keresztbe tehetek a csatároknak.”
Gönczi Lajos
Gönczi Lajos
A debreceni születésű kapus eddig 90.3 százalékos hatékonysággal véd a mostani évadban. Azt mondja, legfontosabb feladata, hogy a gólvonalról stabilitást adjon a társainak, és maximálisan koncentrált maradjon az elsőtől az utolsó percig. Ez ugyanis tényleg az a poszt, ahol a minimális figyelmetlenség is végzetes lehet. Példaképe, a Washington Capitals kanadai portása, Braden Holtby, aki nagyon alaposan felkészül minden egyes mérkőzésére. Természetesen Gönczi is hasonló odaadással hangol a mérkőzéseire. Az idei év biztosan nem lesz számára egyszerű, ugyanis a jégpálya mellett az iskolapadban is helyt kell állnia, hiszen jövő tavasszal érettségizik. Ezért egyelőre konkrét hosszú távú célokat nem is akar megfogalmazni. „A legközelebbi célom, hogy bekerüljek a decemberi, U20-as világbajnokságra utazó csapatba. Szeretnék olyan teljesítményt nyújtani, amellyel esetleg külföldi ajánlatot kapok. Ha pedig úgy alakul, hogy itthon maradok, a következő évadban már az Erste Ligában szeretném folytatni.” További korosztályos hírek JÉGKORONGBAN a sportági aloldalunkon.