- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Kifog a csatárokon

B. V. – utanpotlassport.hu [1] Nagyszerűen kezdte a Debreceni Hoki Klub juniorcsapata az évadot. Az osztrák bázisú U20-as jégkorongbajnokság magyar érdekeltségű csoportjában hét győzelemmel és négy vereséggel a második helyen állnak a MAC Budapest gárdája mögött.

Gönczi Lajos biztos pont a debreceni kapuban Forrás: Debreceni Hoki Klub [2]

Gönczi Lajos biztos pont a debreceni kapuban  •  Forrás: Debreceni Hoki Klub

A remek startból az együttes kapusa, a 18 éves Gönczi Lajos is alaposan kivette a részét, pazar mérkőzéseket produkált, többször is a csapat vezére volt. Egyelőre ő is elégedett a hajdúsági alakulat teljesítményével.

„Nehezen indult az év, de aztán elég jól belerázódtunk. Azt gondolom, hogy ez nagy részben a kőkemény alapozásunknak köszönhető, napi három tréningünk volt. Két kiváló svéd szakember dolgozik a csapattal, akik folyamatosan rengeteget segítenek nekünk. Az egyetlen problémánk, hogy kicsit kevesen vagyunk, így elég sok U18-as játékosnak kell feljönnie hozzánk. Ami a saját teljesítményemet illeti, maximálisan elégedett sosem vagyok magammal, igyekszem beletenni azt a kemény melót, amit elvárható, és próbálom segíteni a csapatot.”

A juniorválogatott kapus elmondta, céljuk a rájátszás kiharcolása mind az osztrák, mind a hazai bajnokságban. Azt is elárulta, miként került annak idején a kapuba.

„Az általános iskolai osztállyal voltunk korcsolyaoktatáson, elég jól ment, így elhívtak jégkorongedzésre. Eleinte a mezőnyben voltam, de ott nem számítottam kiemelkedő játékosnak, és nem is éreztem jól magam. Egyszer aztán az edzőnk megkérdezte ki szeretne beállni a kapuba, én pedig ráugrottam a lehetőségre. Azonnal megtetszett a dolog, élveztem, hogy keresztbe tehetek a csatároknak.”

Gönczi Lajos [3]

Gönczi Lajos

A debreceni születésű kapus eddig 90.3 százalékos hatékonysággal véd a mostani évadban. Azt mondja, legfontosabb feladata, hogy a gólvonalról stabilitást adjon a társainak, és maximálisan koncentrált maradjon az elsőtől az utolsó percig. Ez ugyanis tényleg az a poszt, ahol a minimális figyelmetlenség is végzetes lehet.

Példaképe, a Washington Capitals kanadai portása, Braden Holtby, aki nagyon alaposan felkészül minden egyes mérkőzésére. Természetesen Gönczi is hasonló odaadással hangol a mérkőzéseire.

Az idei év biztosan nem lesz számára egyszerű, ugyanis a jégpálya mellett az iskolapadban is helyt kell állnia, hiszen jövő tavasszal érettségizik. Ezért egyelőre konkrét hosszú távú célokat nem is akar megfogalmazni.

„A legközelebbi célom, hogy bekerüljek a decemberi, U20-as világbajnokságra utazó csapatba. Szeretnék olyan teljesítményt nyújtani, amellyel esetleg külföldi ajánlatot kapok. Ha pedig úgy alakul, hogy itthon maradok, a következő évadban már az Erste Ligában szeretném folytatni.”

További korosztályos hírek JÉGKORONGBAN [4] a sportági aloldalunkon.