UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Ökölvívás

2018-10-12 14:27

Zuró „gyógy-írrel” szolgált

Két ír-magyar csata is volt a fiúknál a második versenynapon a junior ökölvívók oroszországi Európa-bajnokságán, s mindkettő a mi bokszolónk vereségével zárult. Már csak ezért is volt örömteli, hogy a harmadik ilyen párosításban csütörtök este magyar győztest hirdettek.

Jancsó Kornél    utanpotlassport.hu   Mondhatni, éppen ideje volt végre magyar diadalt látni a  szorítóban egy ír bokszoló ellen, mely feladatot – az előző napi két vereségünk után – Zuró Zsolt teljesítette a junior korosztály Európa-bajnokságának csütörtöki napján, az oroszországi Anapában.

Samu Ferenc Péter szombaton már éremért küzdhet Forrás: boxing.hu
Samu Ferenc Péter szombaton már éremért küzdhet Forrás: boxing.hu
A 15-16 évesek kontinentális viadalán Zuró, Tápiómente talentuma az 54 kilogrammos kategóriában találkozott Patrick Sweeneyvel, aki serdülő Európa-bajnoki ezüstérmesként várta bemutatkozó mérkőzését. A magyar legény diktálta a tempót ügyesen táncolva, el-elmozogva, hogy aztán technikai fölényét érvényesítve győzzön. Ennek köszönhetően a legjobb nyolc közé jutott, így szombaton azzal a tudattal léphet a ringbe, hogy ha újból nyer, már érmes az Eb-n. Ugyanez a helyzet Samu Ferenc Péter esetében, akinek első ellenfélül német öklöző jutott, de John Liam Bielenberg nem tudott felülkerekedni a Pécsi VSK bokszolóján.  Az idehaza diákolimpiai bajnok Samu, aki tavaly a negyeddöntőig jutott a valceai serdülő Európa-bajnokságon, 5-0-ás pontozásos sikerével ismét az éremszerzés kapujában áll: ehhez „elég” szombaton is győznie, mert akkor már a négy közé kerül, vagyis dobogós... A további három magyar fellépő viszont nem tudott nyerni. A legfájóbb vereség a vecsési Lőczi Rolandé, aki a 63 kilósoknál szerdán egy fehéroroszon jutott túl egyhangú 5-0-val, csütörtöki újabb ringszereplésén azonban elmaradt a remélt győzelem. Igaz, riválisa az ugyancsak serdülő Eb-ezüstérmes olasz Giacomo Micheli volt. Az itáliai gyorsabbnak és energikusabbnak bizonyult, így ő folytathatja a negyeddöntőben. Egy angol – Junaid Mohammad Bostan – parancsolt megálljt az 57 kilós érdi Szigetvári Bendegúznak, aki hősiesen harcolt, s az első három percben tartotta is az egyensúlyt, a második és harmadik menetben azonban Bostan ritmust váltva felülmúlta az ifjú magyart, aki decemberben még csak 15 esztendős lesz, vagyis bőven van még ideje javítani korosztályos mérlegén. A négy fiú mellett csapatunkból egy lány is ringbe szállt az Eb harmadik napján, de babér nem termett az 52 kilós szegedi Béres Hannának. Nagyon nem is teremhetett, hiszen nyitómeccsén a mezőny egyik legkiválóbbjával, az orosz Diana Jermakovával ütközött meg, aki 2017-ben bronzérmes volt a juniorok Európa-bajnokságán Szófiában. Sajnos érvényesült a papírforma, a hazaiak jóval tapasztaltabb versenyzője pontozásos győzelemmel lépett tovább a négy közé, így ő már biztos medálszerző. Három nap után a mieink 13 mérkőzésen vannak túl, s a mérleg nem valami szép: a négy győzelemmel szemben ugyanis kilenc vereség áll. Persze, van mód korrekcióra, akár már pénteken, amikor is három lányt és öt fiút szólítanak a kötelek közé a magyar csapatból.